Tibi Useriu, ultramaratonist: „Nimic nu este imposibil. Limitele sunt doar in mintea noastra”
Are o viata desprinsa parca din filme blockbuster, cu jafuri armate, evadari din doua inchisori europene, aproape 10 ani de detentie intr-un penitenciar de maxima securitate. Acum este activist de mediu respectat si autorul unor performante sportive uluitoare: a obtinut doi ani la rand locul I la cea mai dura cursa din lume – 6633 Arctic Ultra. Nimeni pana acum nu a mai facut asta!
04.05.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 59 secundeBistriteanul Tibi Useriu a starnit admiratia Romaniei si a intregii lumi in 2016, cand a devenit primul est-european si cel de-al 20-lea concurent din istoria competitiei de la Cercul Polar care a reusit sa ajunga la final in timpul impus de organizatori. Vorbim de o cursa de 563 de kilometri care trebuie parcursa in 180 de ore, pe temperaturi care ajung la -60 de grade si viteze ale vantului care pot depasi 200 de kilometri/ora. In aceasta primavara, Tibi a repetat isprava si adus acasa un nou trofeu de castigator, inregistrand inca o premiera: este singurul sportiv din lume care a terminat 6633 Ultra Arctic de doua ori pe locul 1. Toate acestea la 43 de ani.
Esti cunoscut ca fiind romanul care a castigat de doua ori ultramaratonul de la Polul Nord. Aceasta este insa doar o parte din povestea ta, care e putin spus impresionanta. Este cutremuratoare…
Asa e, lumea ma stie drept alergator de anduranta. Eu, insa, am fost pe rand: sluga la ciobani pe Bargaie, porcar in armata romana, azilant politic in Berlin, pizzar intr-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sarb, martor intr-o galerie de alba-neagra in Gran Canaria si autor de jafuri armate… Mi-am dezvaluit aceste vieti paralele, nestiute, in cartea „27 de pasi”.
De ce „27 de pasi”?
Curtea in care imi faceam plimbarea zilnica, timp de aproape 4 ani de zile, masura exact 27 de pasi. Curtea facea partea din inchisoarea in care mi-am ispasit sentinta.
Cum ai reusit sa lasi in urma un trecut tenebros si sa te reinventezi?
Simplu. Am facut pace cu mine in perioada detentiei si dupa ce m-am intors acasa, mi-am descoperit pasiunea.
De cat timp alergi?
De aproximativ 5 ani.
La fel ca si anul trecut, Tibi Useriu a condus cursa 6633 Ultra Arctic, de la inceput pana la final, desi a suferit degeraturi care s-au infectat, iar medicul a refuzat sa-i dea acordul pentru a continua competitia. A alergat mai departe pe propria raspundere.
Ce inseamna sportul pentru tine?
Bucurie, eliberare, meditatie.
Cand anume a inceput parcursul tau de testare a limitelor fizice si mai ales psihice?
Odata ce am inceput sa alerg, am crescut treptat distantele alergate, iar cu aceasta crestere am vrut sa descopar cat de departe imi pot duce limitele.
Ce te determina sa te aventurezi in competitii atat de dure, cum a fost cea de la Polul Nord?
Ma regasesc in situatiile dificile pe care le ofera competitiile de anduranta. Sunt situatii in care esti dus in punctul de supravietuire.
Cum este sa fii singur, intr-o pustietate inghetata, carand zile in sir o sanie de 40 de kilograme dupa tine?
Acolo in acea pustietate alba, ai timp sa fii tu cu tine. Sa-ti analizezi viata cap-coada. Te impaci, te certi, iar la un moment dat ajungi sa faci pace cu tine insuti, in adevaratul sens. Sania nici nu o mai simti ca un bagaj dupa un timp. Ea ajunge sa fie parte din tine.
Ce fel de ganduri te incearca in astfel de locuri?
Sunt nenumarate. Ajungi sa meditezi si sa-ti analizezi viata intr-un mod in care nu ai timp sau nu iti faci timp suficient, in viata de zi cu zi.
Au fost momente cand ai vrut sa renunti? Ce te-a tinut motivat sa continui?
Departe de mine gandul de a renunta, in primul rand. Insa cand am fost in situatii dificile, in care imi era foarte greu, imi reaminteam de ce am plecat in cursa si mergeam mai departe.
Cum te-ai pregatit pentru aceasta a doua incercare? Ce a fost diferit de data aceasta?
Am avut experienta din anul precedent. Am incercat sa-mi fac antrenamentele specifice pentru distante lungi si de aclimatizare specifica conditiilor scazute in masura in care am putut.
La fel ca si anul trecut, Tibi Useriu a condus cursa 6633 Ultra Arctic, de la inceput pana la final, desi a suferit degeraturi care s-au infectat, iar medicul a refuzat sa-i dea acordul pentru a continua competitia. A alergat mai departe pe propria raspundere.
Cum te-au influentat aceste experiente? Cu ce ai ramas?
Am ramas cu niste amprente puse adanc in sufletul meu. Au fost experiente interesante si provocatoare din toate punctele de vedere. Pot sa spun ca prin prisma acestor doua experiente in particular, am ajuns sa ma cunosc mai bine.
Cat si cum te antrenezi pentru un ultramaraton?
Incepand cu aproximativ 3 luni inainte de o competitie, ma axez pe antrenamente care constau in alergari zilnice si o alergare pe distanta lunga, o data pe saptamana. De asemenea, practic antrenamente de forta, la sala si am o dieta sanatoasa.
Deoarece multi susoteau despre trecutul sau mai putin glorios pe la colturi, Tibi Useriu a decis sa-si prezinte autobiografia necosmetizata intr-o carte. Asa a aparut volum „27 de pasi”, o carte-marturie, care e intr-o urcare continua in topul vanzarilor in librarii.
Ai devenit un model demn de urmat, un exemplu de curaj si vointa. Care ar fi mesajul tau din aceasta postura catre cei care cred ca nu mai au nicio sansa de a o lua de la capat?
Nimic nu este imposibil. Descopera ceea ce vrei sa faci si lupta pentru a-ti indeplini visul. Limitele sunt doar in mintea noastra.
Care e urmatoarea cursa la care vrei sa participi?
Acum ma concentrez pe cursa din septembrie, Turul Gigantilor, din muntii Alpi.
Pe final, trei sfaturi esentiale pentru un om care vrea sa participe la competitii de anduranta.
In primul rand, un control medical. In al doilea rand, ambitie si perseverenta; iar in al treilea rand, disciplina si o dieta sanatoasa.
De cativa ani buni, Tibi Useriu conduce, alaturi de fratele sau Alin, Tasuleasa Social, una dintre cele mai importante organizatii nonguvernamentale din Romania dedicate protejarii naturii.
Natalia Talmacec
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019