Tinctura de ghințură, beneficii și utilizări
Tinctura de ghințură este un remediu natural utilizat în mod special pentru beneficiile sale în plan digestiv, acționând totodată și ca un bun hepatoprotector, iar în mod indirect putând ajuta și în curele de slăbire. Pentru a-și face efectul este foarte important ca tinctura de ghințură să intre în contact cu papilele gustative, așa că se administrează pe cale orală, întotdeauna în formă brută și niciodată sub formă de capsule sau comprimate.
06.11.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 30 secundeÎntrucât planta din care se obține este oarecum greu de procurat, tinctura de ghințură nu se numără printre remediile cele mai cunoscute iar din acest motiv am considerat că are nevoie de puțină popularizare, ținând cont și de efectele sale benefice. Așadar, în cele ce urmează poți afla toate informațiile despre tinctura de ghințură și utilizările sale.
Ce este tinctura de ghințură
Tinctura de ghințură poate fi definită ca fiind un produs hidroalcoolic concentrat, obținut prin macerarea în alcool a rădăcinii unei plante care se mai numește și gențiană sau lumânărica-pământului. În România există trei specii de gențiană, însă doar una poate fi folosită pentru a prepara tinctura de ghințură, întrucât celelalte două sunt considerate specii pe cale de dispariție, astfel că recoltarea lor este interzisă prin lege. Cele două specii ocrotite au florile galbene, în timp ce florile speciei care poate fi recoltată sunt de culoare albastru-violet, astfel că e aproape imposibil să fie confundate.
Denumirea științifică a speciei din care se prepară tinctura de ghințură este Gentiana asclepiadea, fiind vorba de o plantă care face parte din flora montană a Carpaților, putând fi însă întâlnită și în alte regiuni muntoase la altitudini de până la 2.600 de metri.
Tinctura de ghințură este principalul remediu care se prepară din această plantă, folosindu-se rădăcina care concentrează cele mai multe substanțe benefice pentru sănătate.
Cum se prepară tinctura de ghințură
Pentru a prepara tinctura de ghințură ai nevoie în primul rând de rădăcini, despre care spuneam că sunt destul de dificil de procurat în stare proaspătă. Aceasta pentru că pentru a recolta rădăcina trebuie să faci o expediție la munte și să localizezi zonele umbrite în care crește planta și care de multe ori pot fi greu accesibile. În schimb, poți găsi ingredientul în magazinele naturiste și tot aici poți găsi tinctură de ghințură gata preparată.
Totuși, acest capitol este dedicat modului de preparare, așa că îți vom descrie procesul de la cap la coadă. Odată recoltată rădăcina, care are un diametru de circa un centimetru și mai multe ramificații, aceasta se curăța de pământ și se pune la uscat timp de câteva zile, până elimină toată apa. După ce s-a uscat, rădăcina se taie în bucăți mai mici care se pun la macerat în alcool de 70 de grade. Proporția recomandată pentru a obține o tinctură de ghințură eficientă este de 10 grame de rădăcină la 100 de mililitri de alcool, iar perioada de macerare este de 10 zile.
Cum se utilizează tinctura de ghințură
Cum spuneam mai devreme, este important ca tinctura de ghințură să intre în contact cu papilele gustative (vom explica în capitolul următor de ce) așa că aceasta se administrează doar pe cale orală fie ca atare, fie diluată în apă sau ceai. Trebuie precizat însă că tinctura de ghințură nu are un gust din cele mai plăcute, fiind foarte amară, motiv pentru care mulți preferă să o consume diluată.
În ceea ce privește dozele recomandate, acestea diferă în funcție de problemele pentru care se administrează tinctura de ghințură, dar și de concentrația soluției. În general, la o singură administrare se recomandă o lingură de tinctura de ghințură consumată ca atare sau adăugată într-o cană cu apă ori ceai, iar zilnic pot fi luate 3-5 astfel de doze, de fiecare dată înainte de masă.
Ce conține tinctura de ghințură
Deși îi conferă acel gust neplăcut, substanțele amare sunt cele mai importante componente din tinctura de ghințură, iar dintre ele se remarcă gentiopicrozidul și amarogentiina. Aceste substanțe acționează asupra receptorilor gustativi din cavitatea bucală, declasând un act reflex care se transmite la nivelul întregului sistem digestiv inclusiv al ficatului, stimulând anumite procese pe care le vom descrie în capitolul referitor la beneficiile asociate cu tinctura de ghințură.
Aceasta mai conține oligozaharide, precum gentianoza si gentiobioza, acizi fenolici, fitosteroli, fibre solubile precum pectina și inulina. De asemenea, în tinctura de ghințură se găsesc și cantități mici de vitamina C și uleiuri volatile.
Ce beneficii aduce tinctura de ghințură
Tinctura de ghințură poate fi folosită atât în scop curativ de către persoanele cu anumite probleme digestive, hepatice sau biliare, cât și ca remediu împotriva paraziților intestinali sau ca tratament de susținere pentru pacienții aflați în convalescență. De asemenea, tinctura de ghințură poate fi utilizată și în curele pentru detoxifiere iar în mod indirect contribuie și la reducerea excesului ponderal. În continuare, iată care sunt cele mai importante beneficii pe care le aduce utilizarea sa.
Stimularea digestiei
Spuneam mai devreme că substanțele amare din tinctura de ghințură declanșează un reflex la nivelul sistemului digestiv în momentul în care intră în contact cu papilele gustative. Acest reflex stimulează secreția de substanțe folosite în procesul de digestie, începând cu saliva produsă de glandele salivare la nivelul cavității bucale și continuând cu sucul gastric din stomac, enzimele digestive și bila secretată de ficat, care joacă un rol important în digestia grăsimilor.
Astfel, administrarea tincturii de ghințură înainte de masă crește apetitul, efect benefic în cazul persoanelor care se confruntă cu anorexia sau al pacienților aflați în convalescență, care necesită un aport sporit de nutrienți, dar încă au poftă de mâncare.
De asemenea, prin stimularea digestiei, tinctura de ghințură contribuie la prevenirea unor tulburări frecvente precum indigestia sau balonarea.
Îmbunătățirea tranzitului intestinal
Acest remediu nu doar că stimulează digestia, dar o și îmbunătățește, datorită mai ales pectinelor și inulinei, care sunt fibre solubile. Odată dizolvate, acestea formează o substanță gelatinoasă care ajunge în tractul digestiv și se depune în interiorul intestinelor. Se creează astfel o peliculă care căptușește pe interior pereții intestinelor și care devine sursă importantă de hrană pentru bacteriile probiotice care descompun alimentele în procesul de digestie. Astfel, fibrele solubile din tinctura de ghințură mențin microflora bacteriană din sistemul digestiv și totodată acționează ca lubrifiant, facilitând alunecarea alimentelor în tractul intestinal.
În acest mod, digestia devine mai ușoară și se evită apariția constipației.
Îmbunătățirea funcțiilor hepatice și biliare
Tinctura de ghințură stimulează producția de bilă în ficat, ceea ce îi conferă și un rol hepatoprotector pentru că astfel facilitează eliminarea toxinelor care se acumulează la nivelul acestui organ. Bila este o substanță secretată de ficat, având un rol importat în digestia grăsimilor, dar și în ceea ce privește detoxifierea. Pe lângă săruri biliare și enzime necesare digestiei grăsimilor, bila conține și colesterol rău (LDL), bilirubină și diferite toxine filtrate de ficat. Toate acestea sunt substanțe reziduale care trebuie eliminate, iar ficatul face acest lucru prin intermediul bilei. Din ficat, aceasta ajunge în vezica biliară apoi în intestinul subțire. Aici contribuie la digestia grăsimilor după care substanțele reziduale pe care le conține sunt integrate în materiile fecale și în final eliminate pe cale naturală.
Prin stimularea secreției de bilă, tinctura de ghințură ajută ficatul să elimine mai eficient toxinele și astfel să se protejeze împotriva efetului nociv pe care îl generează acumularea acestora în exces.
Reducerea excesului ponderal
Cu toate că stimulează apetitul și crește pofta de mâncare, tinctura de ghințură poate veni și în ajutorul celor care încearcă să scape de kilogramele în plus. Astfel, administrarea acestui remediu înainte de masă poate crește apetitul pentru alimente mai puțin agreate de cei care vor să reducă din excesul ponderal dar foarte importante in curele de slăbire. De asemenea, tinctura de ghințură previne și ameliorează tulburările digestive care apar uneori când se trece de la o alimentație nesănătoasă la o dietă pentru slăbit. Nu în ultimul rând, efectul detoxifiant pe care îl are asupra ficatului precum și îmbunătățirea digestiei constituie o contribuție importantă la procesul de slăbire.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024