Ton vs somon: Care e mai sănătos?
Știi deja că peștele este bun pentru tine. Conține cantități mari de proteine, grăsimi sănătoase și alți nutrienți importanți care pot aduce beneficii sănătății. Tonul și somonul sunt alegeri dintre cele mai populare în materie de pește. Iată câteva date despre cele două specii și… rămâne să alegi ce consideri că e mai bun pentru tine.
03.11.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 30 secundeSpre deosebire de peștii cu carnea albă, slabă, și textură moale, atât tonul, cât și somonul au culori puternice, textura fermă și arome puternice.
Tonul
Este un pește mare și musculos (tonul albastru de Atlantic poate depăși 4 m și 500 kg), cu carnea a cărei culoare variază de la roz la roșu închis, depinzând de specie. Culoarea se datorează unei proteine care depozitează oxigenul, numită mioglobină. Mioglobina se descompune rapid la căldură, de aceea tonul gătit sau la conservă are culoarea gri-gălbuie.
Tonul albacore este o specie foarte populară. Culoarea cărnii sale este mai deschisă și aroma este mai puțin pronunțată, fiind recomandat pentru a fi preparat la grătar. Tonul albacore la conservă este cunoscut drept ton alb.
Tonul galben este o altă varietate comună. Este mai mic ca dimensiune și carnea lui este roșie aprinsă. Este deseori folosit în bucătăria asiatică la sushi, dar poate fi și gătit la grătar.
Pentru că tonul este relativ sărac în grăsime, este recomandat să fie gătit mediu (la 52 de grade) pentru a reține umezeala. Tonul gătit prea mult are o textură uscată, neplăcută.
Tonul la conservă este foarte bine fiert în timpul procesului de conservare. Nu este o delicatesă aromată cum este tonul proaspăt gătit la grătar sau la cuptor, însă este un aliment nutritiv. Este, de exemplu, o sursă bună de proteine care poate fi adăugată la salate sau în sandvișuri.
Somonul
Culoarea cărnii somonului variază de la roz la portocaliu. Aceasta este rezultatul dietei peștelui, care e constituită din crustacee mici și krill. Acestea sunt bogate în carotenoizi, în special astaxanthină. Astaxanthina este stabilă la căldură, de aceea, spre deosebire de ton, somonul își păstrează culoarea când este gătit.
Somonul sălbatic este aproape întotdeauna cel de Pacific, cel de cultură este mai ales de Atlantic. Între speciile de somon sunt diferențe de aromă, dar spre deosebire de ton, somonul este mai uleios și are un gust mai intens. Pentru că este mai gras decât tonul, în timpul gătitului chiar și la temperaturi înalte, își păstrează consistența moale, fiind mai versatil.
Poți găsi și somon conservat, care, la fel ca și tonul, este o opțiune grozavă de a adăuga proteine în salate.
Valori nutritive
Atât tonul, cât și somonul sunt pești foarte nutritivi. Conțin proteine și o varietate de minerale și vitamine. Tonul este mai bogat în proteine și mai sărac în grăsimi, în timp ce somonul conține o cantitate ridicată de grăsimi de calitate.
Iată valorile nutritive calculate pentru o porție de 85 de grame.
Somon sălbatic | Somon de cultură | Ton | |
Calorii | 124 | 177 | 93 |
Proteine | 18 g | 17 g | 21 g |
Carbohidrați | 0 g | 0 g | 0 g |
Grăsimi | 5 g | 11 g | < 1 g |
Colesterol | 38 mg, 13% din DZR | 47 mg, 16% din DZR | 13 mg, 4% din DZR |
Vitamina D | 307 UI, 38% din DZR | 375 UI, 47% din DZR | 59 UI, 7% din DZR |
Vitamina B12 | 3,5 mcg, 146% din DZR | 2,7 mcg, 113% din DZR | 1,8 mcg, 75% din DZR |
Niacină | 6,1 mg, 38% din DZR | 7,4 mg, 46% din DZR | 15,7 mg, 98% din DZR |
Seleniu | 31 mcg, 56% din DZR | 20,4 mcg, 37% din DZR | 77 mcg, 140% din DZR |
Vitamina B6 | 0,5 mg, 29% din DZR | 0,5 mg, 29% din DZR | 0,8 mg, 13% din DZR |
Omega-3 | 1,120 mg | 2,1130 mg | 91 mg |
Somonul este mai bogat caloric decât tonul pentru că este un pește gras. Asta nu ar trebui să te împiedice să te bucuri de el pentru că majoritatea grăsimilor sunt Omega-3.
De asemenea, somonul conține mai multă vitamina D decât tonul, iar multe persoane se luptă să asimileze cât mai mult din acest nutrient extraordinar de util pentru sănătatea oaselor și imunitate.
Pe de altă parte, dacă vrei să obții o doză bună de proteine la pachet cu puține calorii, contează pe o porție de ton, chiar și la conservă, foarte recomandat și în dietele de slăbit!
Tonul și mercurul
O problemă importantă ce vizează consumul de pește în general este conținutul de mercur. Mercurul este toxic pentru sistemul nervos și poate cauza întârzieri în dezvoltarea copiilor. Atunci când peștii mari mănâncă alți pești mici care sunt contaminați cu diverse cantități de mercur, acest element se acumulează în carnea lor. În general, tonul poate conține cantități mai mari de mercur decât somonul. Tonul nu este totuși atât de contaminat cu mercur precum rechinul sau macroul, dar FDA (autoritatea americană) recomandă consumul de ton cu moderație femeilor însărcinate și copiilor.
În concluzie…
Atât tonul cât și somonul sunt alegeri foarte sănătoase. Cea mai bună alegere depinde de obiectivele personale în ceea ce privește sănătatea. Ideal este să mănânci variat. Așadar, dacă îți plac ambele specii, introdu-le în dietă și alternează-le.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024