Tonus sub nivelul mării: superalimente care sporesc energia
În momentele în care ne simțim fără pic de vlagă, avem tendința de a ne căuta salvarea într-o cană mare de cafea tare sau chiar mai multe. Alții mizează pe ajutorul băuturilor energizante, însă acestea sunt doar pseudo-soluții. Efectul lor este unul de foarte scurtă durată, ca să nu mai vorbim de potențialele riscuri pe care le asociază.
02.11.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeLipsa de energie și vitalitate are de cele mai multe ori drept cauză deficiențele nutriționale, tocmai de aceea, dacă vrei să-ți recapeți puterile, este esențial să iei măsuri pentru remedierea acestora. Prin compoziția lor extraordinară, alimentele prezentate mai jos reprezintă opțiuni ideale în perioadele de extenuare.
Germenii de grâu
Cu un conținut impresionant de substanțe nutritive și antioxidante, acționează ca un veritabil energizant și un foarte bun fortifiant general al organismului. Furnizează din abundență proteine (circa 283%) ușor digerabile, carbohidrați complecși (aproximativ 50%), vitamine (E, B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerale și oligoelemente (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, cupru, mangan), dar și acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6.
Orzul verde
Adevărat concentrat de principii active, orzul verde este un alt aliment care e musai să se regăsească în meniul tău în perioadele de suprasolicitare fizică și psihică. Fie că vorbim de pulbere sau sucul obținut din frunzele proaspete – cele ajunse la înălțimea de 20-30 cm oferă cantitatea optimă de resurse nutritive necesare organismului uman – , acționează benefic pe mai multe direcții: detoxifică, revigorează, reglează procesele metabolice, crește rezistența la infecții, reduce dezechilibrul acido-bazic, având efect alcalinizant, asigură protecție antioxidantă.
Potrivit studiilor comparative, orzul verde conține de până la 200 de ori mai multă vitamina B1 decât salata verde și de până l6 ori mai mult decât roșiile; de până la 25 de ori mai mult potasiu decât bananele; de până la 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele și de până la 5 ori mai mult fier decât spanacul.
Polenul crud
Congelat imediat după recoltare și păstrat ca atare, polenul crud este unul dintre cele mai valoroase produse ale stupului. Este un aliment complex „viu”, pur și neprelucrat, având rol echilibrant, tonifiant și dinamizator. Față de varianta uscată, conține probiotice (lactofermenți și bifidobacterii) și este mai bogat enzime și în antioxidanți.
Lăptișorul de matcă
Este considerat a fi un aliment-minune. Are o mulțime de proprietăți benefice probate științific. Ne putem convinge de puterile sale inegalabile, fie și numai dacă e să ne gândim la longevitatea extraordinară a albinei regină, principala beneficiară a acestui produs. Față de o albină lucrătoare, care are o viață de numai 5-8 săptămâni, matca trăiește între 4-6 ani. Adică de peste 50 de ori mai mult!
Compoziţia nutritivă a lăptişorului de matcă este cu adevărat impresionantă. La fel este și concentrația substanţelor hrănitoare pe care acesta le conţine. Astfel, dintr-o cantitate mică, obții în doze apreciabile întreaga colecție de vitamine din celebrul complex B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12). Îți faci plinul și cu vitaminele A, C, D, E și K, dar și cu potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor.
De asemenea, lăptișorul de matcă furnizează antioxidanți, enzime, acizi grași, hormoni (testosteron, progesteron, prolactină și estradiol) și nu mai puțin de 17 aminoacizi, dintre care 8 sunt din cei pe care organismul nostru nu-i poate produce. Toate acestea îl fac să fie un super stimulent al funcțiilor organismului și un excelent adjuvant în caz de surmenaj fizic și intelectual, dar și convalescență.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024