Top 10 alimente bogate în proteine
Alimentele bogate în proteine îți pot face lupta cu kilogramele în plus mult mai ușoară. Nu întâmplător sunt atâtea regimuri de slăbire care încurajează consumul de alimente bogate în proteine. Și asta pentru că alimentele care conțin proteine au marele merit de a induce și menține timp îndelungat senzația de sățietate, ceea ce, șții prea bine, nu-i deloc puțin lucru atunci când eșți la dietă și încerci să ții sub control aportul caloric.
14.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 11 secundeProteinele fac parte din grupul celor trei macronutrienti primari de care organismul nostru are nevoie pentru a se dezvolta și funcționa corect. Ele au un important rol structural, fiind folosite asemenea unor „cărămizi” la construcția celulară, participă la sinteza enzimelor și a anticorpilor, intră în compoziția anumitor hormoni și contribuie la transportul diferitelor substanțe în sânge.
De câte proteine ai nevoie?
Există o dezbatere aprinsă asupra cantității de proteine pe care o persoană ar trebui s-o consume pe zi. Cei mai mulți specialiști sunt de părere că aportul optim de proteine în cazul femeilor ar fi de 46 g/zi, în timp ce pentru bărbați acesta ar fi de 56 g. Orice exces este tranformat în energie, care, dacă nu este consumată, ajunge să fie depozitată sub formă de țesut adipos.
Alimente bogate în proteine / cele mai bune surse de proteine
Ca să-i asiguri organismului necesarul de proteine, fără riscul de a lua în greutate, e bine să-ți alegi cu grijă alimentele. Cantitatea de proteine pe care o furnizează un aliment n-ar trebuie să fie un criteriu absolut. Mai ales dacă vrei să slăbești, e bine să ții cont și de densitatea calorică a acestuia.
Pentru ca dieta ta să dea rezultatele așteptate, alege-ți alimentele în funcție de raportul dintre proteinele și caloriile pe care le conțin. Ca să-ți fie mai ușor, ti-am pregătit un clasament al celor mai bune opțiuni alimentare sub acest aspect (alimente bogate în proteine).
Nr. 1: Peștele
Proteine per 100 g | Portie de 85 g | Raport proteine/calorii |
20 g | 17 g | 1 g proteine/4,1 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată în funcție de tipul de pește per porție: 22 g – ton, somon, halibut, 21 g – biban, 21 g – cambula, 20 g – cod.
Nr. 2: Brânzeturile
Proteine per 100 g | Portie de 28 g | Raport proteine/calorii |
32 g | 9 g | 1 g proteine/4,4 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată în funcție de tipul de brânză per porție: 5 g – brânză cottage cu procent mic de grăsime, 8 g – brânzică de vaci degresată, 10 g – parmezan. De menționat este că Mozzarela degresată și brânzica slabă oferă cele mai multe proteine per calorie, în timp ce brânzeturile grase sunt departe de a fi o sursă optimă din acest punct de vedere, furnizând 1 g de proteine la 20 calorii.
Nr. 3: Carne slabă de pasăre (curcan sau pui)
Proteine per 100 g | Portie de 85 g | Raport proteine/calorii |
29 g | 25 g | 1 g proteine/4,6 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată în funcție de tipul de carne: 16 g – un ciocănel de pui (60 g), 9 g – pulpă superioară (37 g), 14 g – piept de pui (85 g).
Nr. 4: Carne slabă de vită
Proteine per 100 g | Portie de 85 g | Raport proteine/calorii |
36 g | 31 g | 1 g proteine/5,3 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată în funcție de tipul de carne: 19 g – cotlet de vițel (28 g), 7 g – pastamă de vită (20 g).
Nr. 5: Carne de porc
Proteine per 100 g | 1 cotlet de 137 g | Raport proteine/calorii |
30 g | 41 g | 1 g proteine = 5,4 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată în funcție de tipul de carne: 23 g – mușchi fript (28 g), 18 g – șuncă (28 g), 3 g – o felie de bacon (8 g).
Nr. 6: Tofu
Proteine per 100 g | Portie de 137 g | Raport proteine/calorii |
7 g | 6 g | 1 g proteine/7,4 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată în funcție de tipul de specialitate: 20 g – o cană de tofu tare (252 g), 16 g – o cană de tofu moale (248 g), 31 g – o cană de tampeh (166 g).
Nr. 7: Fasole
Proteine per 100 g | 1 cana (172 g) | Raport proteine/calorii |
18 g | 31 g | 1 g proteine/9,5 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată de diferite soiuri de fasole per cană: 17 g – fasole roșie, fasole albă, 15 g – fasole Lima, fasole neagră, 14 g – fasole Mung și fasole Fava.
Nr. 8: Iaurt, lapte, lapte de soia
Proteine per 100 g | 1 cana (245 g) | Raport proteine/calorii |
5,7 g | 14 g | 1 g proteine/9,8 calorii |
De menționat este că laptele animal degresat și laptele de soia furnizează o cantitate similară de proteine – 8 g/cană.
Nr. 9: Ouă
Proteine per 100 g | 1 ou mare (50 g) | Raport proteine/calorii |
13 g | 6 g | 1 g proteine/12 calorii |
Important de notat este că un albuș de ou (33 g) furnizează 4 g de proteine, un tip de proteine care au 4,4 calorii/g.
Nr. 10: Nuci și semințe
Proteine per 100 g | 1 portie de 28 g | Raport proteine/calorii |
30 g | 8 g | 1 g proteine/19 calorii |
Cantitatea de proteine furnizată de diferite nuci și semințe per porție: 7 g – arahide, 6 g – migdale, fistic, semințe de floarea-soarelui, 5 g – semințe de in, 4 g – mix de nuci.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024