Top 10 alimente pentru imunitate puternică
Toamna bate la ușă, iar sezonul gripelor și răcelilor este pe cale să înceapă! Pentru că e mult mai simplu să previi decât să tratezi, fortifică-ți sistemul imunitar încă de la începutul toamnei cu ajutorul unor super-alimente. Include măcar unul dintre aceste alimente pentru imunitate în meniul tău zilnic, fie consumat ca atare, fie în combinații pe gustul tău. Iată care sunt cele mai eficiente 10 alimente pentru a-ti crește imunitatea în mod natural!
31.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeAflă care sunt cele mai bune alimente pentru imunitate și rezistență la răceli și gripe!
Fructe Goji
Adevărate super-fructe ale longevității și sănătății generale mai bune, fructele goji au devenit extrem de apreciate și în România. Acestea conțin mai multă vitamina C decât portocalele, lămâile sau orice alt aliment obișnuit pe care îl consumăm atunci când vrem să avem o imunitate mai bună. Fructele goji sunt „bombe” de antioxidanți și polizaharide ce îți protejează organismul de radicalii liberi și îți stimulează imunitatea. Mai mult de atât, îți conferă vitalitate, iar terapeuții asiatici susțin că goji stimulează fertilitatea feminină și masculină.
Usturoi
Din străbuni se știe că sănătatea se menține în sezonul rece cu ajutorul usturoiului! Studiile moderne arată că usturoiul are proprietăți antibacteriene și antivirale, stimulând producerea de celule albe din organism. Pentru a-și menține calitățile terapeutice, încearcă să-l consumi cât mai puțin preparat termic.
Grapfruit
Conținutul mare de vitamina C din grepfrutul roșu sau roz îl situează în topul celor mai bune alimente pentru imunitate. Culoarea rozalie indică de asemenea că grepfrutul conține bioflavonoide, antioxidanți ce îți protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
Ciuperci
Nu te așteptai ca aceste alimente gustoase să se afle în top, nu-i așa? Ei bine, află că ciupercile conțin seleniu și vitamine din complexul B – inclusiv niacina sau vitamina B3, ce joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Legume crucifere
Legumele din familia cruciferelor sunt bogate în antioxidanți, așa că este esențial să le incluzi în dieta ta pentru imunitate. Trece pe lista de cumpărături săptămânală legume precum broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles tot sezonul rece și te vei bucura de o sănătate mai bună!
Oleaginoase
O gustare formată dintr-o mâna de migdale sau nuci crude nu este doar plăcută la gust, ci și bună pentru sănătate și imunitate! Fructele oleaginoase, în general, sunt bogate în proteine și acizi grași esențiali într-un meniu diversificat și nutritiv, precum vitamina E sau Omega 3.
Gălbenuș de ou
Chiar dacă unele persoane care țin dietă le evită și consumă doar albușurile de ou, gălbenușurile au avantajele lor! Foarte bogat în proteine, gălbenușul are un nivel ridicat de zinc, seleniu și alte minerale ce îți mențin imunitatea la cote maxime. Pe de altă parte, gălbenușurile conțin mult colesterol, de aceea este bine să le consumi cu moderație.
Stridii
Recunoscute în întreaga lume pentru efectul lor afrodisiac, stridiile au și alte proprietăți grozave pentru noi! Acestea conțin cantități însemnate de zinc, substanță minerală cu efect antiviral constatat în urma mai multor studii. Tot zincul din stridii poate să joace un rol în tratarea infertilității masculine, precum și în stimularea sistemului imunitar.
Iaurt
Culturile vii ce se regăsesc în iaurt îți protejează tractul intestinal împotriva afecțiunilor gastro-intestinale și contribuie astfel la stimularea imunității întregului organism. De la prevenirea banalei răceli până la lupta împotriva unor afecțiuni complicate, iaurtului i se atribuie (pe bună dreptate!) o mulțime de proprietăți ce te conving să-l ai mereu în frigider.
Cereale integrale
E ușor să integrezi în meniul tău de sezon rece o porție zilnică de cereale integrale! Ovazul și orzul, în special, conțin beta-glucan, un tip de fibre cu proprietăți antioxidante și antimicrobiene mai puternice chiar decât echinacea, conform unui studiu norvegian.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024