Top 10 beneficii ale consumului de mentă
Menta este o plantă bine cunoscută în toată lumea datorită mai ales aromei plăcute și senzației răcoritoare pe care o conferă. Dacă totul s-ar fi rezumat doar la atât, menta probabil că ar fi fost considerată o simplă plantă aromatică folosită doar pentru a da o savoare aparte unor băuturi și preparate culinare. Menta este însă și o importantă plantă medicinală, îmbinând astfel aroma și senzația reconfortantă cu numeroasele beneficii pentru sănătate.
24.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 55 secundeDespre aceste beneficii ne vom ocupa și noi în rândurile următoare, din care vei putea afla ce proprietăți are menta și cum te poate ajuta dacă ai anumite probleme de sănătate.
Despre mentă și proprietățile sale
În întreaga lume sunt cunoscute aproximativ 30 de specii de mentă, cele mai multe dintre ele răspândite în Europa și Asia. Toate fac parte din familia Laminceae și sunt înrudite cu alte plante aromatice precum levănțica, salvia cimbrișorul sau măghiranul.
Menta este ușor de recunoscut datorită aromei specifice inconfundabile dată de un compus numit mentol. Toate speciile de mentă conțin această substanță, însă dintre ele doar 3 sunt folosite ca plante medicinale datorită beneficiilor pe care le atrag. Este vorba de menta de apă, menta dulce și menta piperată, care sunt denumite generic „mentă bună” și sunt împărțite la rândul lor în mai multe tipuri.
Menta bună se remarcă datorită conținutului de mentol, care este un ulei esențial și căruia i se datorează în bună parte beneficiile asociate cu această plantă. În același timp, menta conține vitaminele A și C, alături de minerale precum magneziul potasiul, fierul, calciul și fosforul. De asemenea, este o bună sursă de fibre, flavonoide și acizi fenolici cu efecte antioxidante și antiinflamatoare
Ce beneficii are consumul de mentă
Pentru partea de beneficii trebuie să te bazezi doar pe „menta bună”, adică pe cele trei specii pe care le-am enumerat mai devreme. Menta sălbatică poate fi la fel de aromată însă îi lipsesc proprietățile terapeutice caracteristice mentei bune. Din fericire, aceasta din urmă este ușor de găsit atât în natură cât și în magazinele naturiste, astfel că de beneficiile sale se poate bucura oricine dorește să apeleze la un astfel de remediu.
Îmbunătățirea digestiei
Menta stimulează secreția de enzime digestive și în același timp conține fibre care ușurează tranzitul intestinal, prevenind constipația și indigestia. Beneficiile în plan digestiv ale consumului de mentă nu se opresc aici, aceasta având și un efect carminativ datorită căruia combate balonarea, flatulența și eructația excesivă. Nu în ultimul rând, menta este recomandată și împotriva diereei, a stărilor de greață și a vărsăturilor.
Ameliorarea durerilor de cap
Menta este un remediu eficient și împotriva durerilor de cap dacă este aplicată pe tâmple, pe frunte sau pe gât, în zonele dureroase. În acest sens se poate folosi o cremă sau un unguent cu mentol iar în lipsa acestora poți freca pe piele frunze proaspete de mentă. Mentolul are proprietăți antiinflamatoare și analgezice datorită cărora durerile de cap se ameliorează la câteva minute după aplicare.
Combaterea insomniei
Dacă nu poți să adormi sau ai un somn agitat ori te trezești des în timpul nopții, un ceai de mentă băut înainte de culcare te poate scuti de astfel de probleme întrucât printre beneficiile acestei plante se numără și îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, același efect îl vei obține și dacă vei inhala vaporii unui ulei esențial de mentă sau dacă vei folosi un astfel de ulei pentru aromatizarea aerului din dormitor.
Scăderea în greutate
Beneficiile asupra digestiei se reflectă și asupra siluetei, iar din acest motiv consumul de mentă este recomandat și celor care doresc să scape de kilogramele în plus. Prin stimularea secreției de enzime și îmbunătățirea digestiei, menta accelerează și metabolismul făcând ca organismul să ardă mai eficient caloriile, astfel încât acestea să nu se mai depună sub formă de grăsime.
Împrospătarea respirației
Aroma specifică a mentolului conferă o respirație proaspătă, înlăturând mirosurile neplăcute datorate de cele mai multe ori bacteriilor din cavitatea bucală. Menta nu doar maschează aceste mirosuri neplăcute ci acționează și asupra cauzelor acestora, distrugând bacteriile din cavitatea bucală și din gât.
Menținerea sănătății orale
Coroborat cu efectul benefic menționat mai sus, trebuie spus că menta ajută și la combaterea cariilor, menținând astfel o dantură sănătoasă. Explicația stă în efectul antimicrobian datorat în special mentolului, care distruge bacteriile din cavitatea bucală – principalele responsabile pentru apariția cariilor. De aceea, multe produse de îngrijire orală conțin mentol, care protejează dantura și în același timp împrospătează respirația.
Reducerea tensiunii musculare
Problemele musculare pot fi tratate la rândul lor cu ajutorul mentei, prin aplicarea de uleiuri esențiale, creme sau unguente pe zonele cu probleme. Mentolul are efect relaxant asupra mușchilor tensionați și totodată reduce inflamația în cazul unor accidentări ușoare așa cum sunt contracturile musculare sau întinderile. Efectul benefic al mentolului este amplificat dacă unguentele sau alte produse care îl conțin sunt folosite în paralel cu masajul.
Decongestionarea căilor respiratorii
De bună seamă că ai constatat că multe dintre remediile împotriva răcelii sunt mentolate și probabil că te-ai gândit că vorba e doar de un mod de a le face mai plăcute la gust. Și acesta este unul dintre motive, însă principalul scop pentru care se folosește mentolul în compoziția acestor produse este acela de a decongestiona căile respiratorii. Mentolul are efect antiinflamator și antimicrobian, distrugând agenții patogeni din căile respiratorii. În același timp, stimulează eliminarea mucusului acumulat în exces și dilată căile respiratorii, ușurând respirația și ameliorând durerea în gât.
Întărirea imunității
Menta conține o cantitate de vitamina C, care are o importanță deosebită în funcționarea sistemului imunitar. Aceasta este implicată în producția de leucocite, care sunt celule imunitare cu un rol major în lupta împotriva agenților patogeni. De asemenea, vitamina C contribuie și la reglarea funcțiilor acestor celule, care au rolul de a localiza, identifica și neutraliza agenții patogeni ce pătrund în organism.
Pe de altă parte, menta are un puternic efect antimicrobian prin care vine în sprijinul leucocitelor și al întregului sistem imunitar, distrugând la rândul său o parte din agenții patogeni care provoacă infecții.
Stimularea funcțiilor creierului
Menta are beneficii și asupra activității cerebrale stimulând creierul și principalele funcții cognitive. Astfel, consumul de mentă îmbunătățește capacitatea de concentrare și de învățare, sporește atenția și capacitatea de procesare a informațiilor.
De asemenea, menta poate fi benefică și pentru ameliorarea unor stări psihice negative, pe fondul stresului cronic, anxietății sau depresiei. În astfel de situații, aromaterapia cu ulei esențial de mentă ajută la reducerea nivelului de cortizol, numit și hormonul stresului. Vaporii cu mentol induc astfel o stare de liniște și relaxare, îmbunătățind totodată și starea de spirit prin stimularea secreției de serotonină.
Menta se consumă cu preponderență sub formă de ceai, care poate fi preparat atât din frunze proaspete, cât și uscate. Totodată, frunzele proaspete de mentă pot fi adăugate ca ingredient aromatizant în diferite băuturi dar și salate de fructe, înghețate sau alte preparate cu un gust răcoritor. Este disponibilă și sub forma a numeroase suplimente alimentare recomandate în caz de răceală sau pentru împrospătarea respirației, iar mentolul se găsește și în compoziția multor produse de îngrijire orală, produse cosmetice, geluri, creme sau unguente pentru uz extern.
Nu în ultimul rând, uleiurile esențiale pe bază de mentol extras din frunzele de mentă sunt produse folosite frecvent în aromaterapie, care poate fi considerată la rândul său o formă de consum.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024