Top 5 alimente care curata arterele si ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Ateroscleroza este una dintre cele mai raspandite afectiuni cronice, fiind o cauza importanta de mortalitate si morbiditate in lume. Caracterizata de rigidizarea, ingustarea sau chiar blocarea arterelor, maladia ingreuneaza buna desfasurare a circulatiei sangvine si, asociindu-se cu hipertensiunea, determina multiple complicatii cardiovasculare.
26.10.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundePentru a tine sub control evolutia aterosclerozei – da, aceasta este o boala degenerativa progresiva, al carei ritm poate fi accelerat sau incetinit, in functie de stilul de viata – , trebuie sa ne facem un scop din evitarea factorilor de risc. In aproximativ 90% din cazuri, urmatorii noua au un rol decisiv: fumatul; nivelul ridicat de colesterol in sange; hipetensiunea arteriala; obezitatea; diabetul; stresul; lipsa consumului de legume si fructe; sedentarismul; abuzul de alcool. Pe langa aceasta, e esential sa ne facem o prioritate din a adauga cat mai des in meniu alimente cu efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Cele de mai jos contribuie la optimizarea valorilor tensiunii arteriale si la imbunatatirea circulatiei sangelui in corp.
Coriandrul
Cu un gust intens, usor picant, dar si dulceag in acelasi timp, semintele de coriandru reprezinta unul dintre condimentele-vedeta in bucatariile din lumea intreaga. Insa dincolo de virtutile sale in sfera culinara, coriandrul trebuie apreciat pentru proprietatile sale curative si hipotensoare. Potrivit specialistilor, efectele benefice ale mirodeniei se datoreaza interactiunii dintre compusii acesteia cu ionii de calciu si neurotransmitatorul numit acetilcolina, care contribuie la relaxarea vaselor de sange.
Fisticul
Consumul fisticului crud pe post de gustare reprezinta o modalitate simpla si delicioasa de a reduce rezistenta arteriala periferica, prin ameliorarea elasticitatii vaselor de sange. O cercetare derulata de o echipa de specialisti de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) a aratat ca pentru imbunatatirea valorilor tensiunii arteriale sistolice in randul pacientilor cu dislipidemie este suficienta o simpla modificare a dietei: includerea unei portii de fistic pe zi, astfel incat aceasta sa reprezinte 10% din aportul caloric total.
Uleiul de masline
Bogat in polifenoli cu numeroase beneficii pentru organism, uleiul de masline extravirgin presat la rece contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale. Un studiu din 2000, aparut in „Archives of Internal Medicine”, a demonstrat ca simpla includere a uleiului de masline in alimentatie – circa 40 g pe zi – conduce la diminuarea cu 50% a dozei medicamentelor prescrise pentru controlul hipertensiunii.
Semintele de in
Asociatia Americana a Inimii recomanda persoanelor care sufera de hipertensiune sa consume cu regularitate seminte de in. Testele clinice i-au pus in evidenta efectele benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Concret, studiile au relevat ca adaugarea a 30 g de seminte de in in meniul zilnic timp de sase luni a determinat in cazul hipertensivilor o scadere semnificativa atat a presiunii arteriale sistolice, pecum si a celei diastolice. Oamenii de stiinta estimeaza ca aceasta scadere a tensiunii arteriale datorata consumului de seminte de in ar putea reduce la jumatate numarul de atacuri cerebrale si cu cel putin 30% riscul de atac de cord.
Telina
Intrucat contine cantitati mari de potasiu si este o sursa bogata de flavonoide ca zeaxantina si luteina, telina si-a demonstrat eficienta in ceea ce priveste scaderea inflamatiei si a riscului de aparitie a bolilor de inima. Mai mult, in telina gasim un compus unic – 3-n-butilftalidă (NBP) –, care, conform cercetatorilor de la Universitatea din Chicago (SUA), are puternice poprietati hipotensoare, prin dilatarea si relaxarea vaselor de sange.
Sursa: www.mercola.com
Natalia Talmacec
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024