Top 5 bauturi benefice pentru organism
Hidrateaza, iti sustin imunitatea, iti dau o stare psihica buna si energie sa iti duci toate planurile la implinire. Iata care sunt cele mai sanatoase bauturi, perfecte pentru vara.
07.07.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 23 secundeTe-ai intrebat vreodata care sunt cele mai sanatoase bauturi? Afla din acest articol!
Ceaiul verde
Este plin de antioxidanti care lupta cu radicalii liberi, acele substante care ne deterioreaza, ne imbatranesc si ne imbolnavesc celulele. Tot antioxidantilor li se datoreaza efectul protectiv al ceaiului verde in privinta osteoporozei, cancerului, bolilor de inima si cariilor. Beneficiile se explica prin concentratia mare de polifenoli si flavonoide, o categorie de antioxidanti naturali care ofera protectie celulelor impotriva mutatiilor genetice, inhiba tumorile si neutralizeaza radicalii liberi din organism.Ceaiul verde tine bolile vasculare la distanta prin faptul ca impiedica formarea cheagurilor de sange, vinovate pentru atacurile de cord si atacurile cerebrale. In egala masura, flavonoizii continuti de ceaiul verde poriotejeaza oasele, de aceea reduce concomitent si riscul de osteoporoza si pe cel de carii dentare.
Ceaiul de menta
Menta are efect antispastic, adica produce relaxare musculara, combate rigidiatea si atenueaza durerile. De aceea, ceaiul de menta este bautura indicata atunci cand te confrunti cu dureri de ceafa sau de spate, produse de postrura incorecta sau de expunerea la aerul conditionat. Ceaiul de menta atenueaza si crampele de la nivelul stomacului si te ajuta daca te confrunti cu o indigestie. Efectul racoritor al ceaiului de menta energizeaza rapid organismul si un singur pahar de cei de menta cu gheata te poate revitaliza rapid.
Laptele degrasat si cel de soia
Laptele de vaca degresat iti confera protectie impotriva decalcifierii osoase. Pentru ca este o hrana care combina carbohidrati cu proteine si acizi grasi, iti stabilizeaza rapid nivelul de zahar din sange, de aceea iti va potoli rapid foamea. Este o sursa ideala de calciu si contine si vitamina D care asigura asborbtia calciului in organism. In plus, vitamina D si calciul te ajuta sa slabesti. Un studiu recent a aratat ca femeile care beau lapte de 3 ori pe zi pierd mai usor kilogramele in plus comparativ cu cele care nu beau lapte.
Laptele de soia iti scade riscul de boli de inima si este alternativa vegan pentru laptele de vaca. Contine fibre si proteine din soia care micsoreaza nivelul de colesterol „rau” din sange si nivelul trigliceridelor, reducand riscul de boli cardiovasculare. In cazul barbatilor, laptele de soia contribuie la scadere riscului de cancer de prostata datorita continutului mare de fitoestrogeni, hormoni din planta de soia care pot inhiba productia excesiva de testosteron. Studiile au aratat ca barbatii care beau des lapte de soia au un risc mai mic de a suferi de hipertrofie a prostatei sau de cancer de prostata comparativ cu cei care nu consuma acest aliment.
Sucul de rosii
Bolile de inima si osteoporoza pot fi prevenite printr-o dieta bogata in suc de rosii, sustin studiile. Important este si faptul ca rosiile contin vitamina K, iar aceasta contribuie la asimilarea calciului in oase. In privinta bolilor de inima, efectul pozitiv al sucului de rosii se datoreaza niacinei, potasiuliui, folatilor si vitamniei B6 care regleaza circulatia sanguina si au efect antioxidant protector asupra vaselor de sange. Licopenul, antioxidant foarte puternic continut de rosii, cel care da culoarea sucului poate reduce riscul cardiovascular cu pana la 30%, afirma studiile. De asemenea, licopenul are rol antiinflamator si beneficiile s-au observat inclusiv la nivelul pielii. Mai exact, persoanele care consuma frecvent suc de rosii au un risc mai mic de acnee.
Sucul de portocale
Datorita antioxidantilor, sucul de portocale ar putea fi benefic in preventia cataractei, a cancerului si este un foarte bun sustinator al imunitatii. O sursa excelenta de vitamina C, care previne stresul oxidativ, vinovat pentru deteriorarea celulelor, sucul de portocale ajuta organismul in lupta cu infectiile si bolile. Studiile arata ca recuperarea dupa boli este mai scurta atunci cand bolnavii aleg sa consume suc de portocale. Deoarece contine folat, fresh-ul de portocale poate fi util in sarcina, deoarece ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la viitorul copil. Ca bautura de vara, fresh-ul de portocale hidrateaza si vitamineaza organsimul.
Livia Lucan
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024