TOP 5 brânzeturi ideale pentru silueta ta
Probabil iți plac brânzeturile franțuzești și când ai văzut titlul nostru deja ai derulat în minte un film cu tine în rol principal, mâncând un platou de brânzeturi cu mucegai și struguri albi. Propunem să îi pui pauză și să te gândești mai mult la silueta ta.
17.01.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 5 secundePoți înlocui platoul cu brânzeturi franțuzești cu ceva mai light: vei găsi în rândurile de mai jos 5 variante de brânzeturi dietetice.
Urda și ricotta
Una este tradițională românească, iar cealaltă nu lipsește din mic-dejunul italienilor. În fond, urda si ricotta sunt foarte asemănătoare, fiind preparate din zer, și nu din lapte, cum suntem obișnuiți. Astfel, o felie de 30 de grame de ricotta conține, în medie, 49 calorii și 4 grame de grăsimi, dintre care 2 grame de grăsimi săturate, având de asemenea cea mai redusă cantitate de sodiu dintre toate specialitățile de brânză. De altfel, pentru că are o densitate nutritională mare (o multitudine de vitamine și minerale), urda induce rapid senzația de sațietate. Mai mult, acest fel de brânză este recunoscut ca un veritabil protector al ficatului deoarece conține metionină, un aminoacid esențial cu sulf.
Brânza proaspătă
Brânza proaspătă de vacă are puține grăsimi și, în consecință, un aport caloric mai scăzut: 7 grame grăsimi și 110 calorii/100 g. La același pol, chiar mai indicată este brânza proaspătă de capră, care are 60 de calorii și 4 grame de grăsimi/100 de grame. De asemenea, brânza proaspătă de capra are un conținut și mai mare de calciu, 100 de mg, față de brânza de vaci care are 90 de mg. Ambele au conținut ridicat de proteine: 7 mg, respectiv 3 mg și de fosfor (110 mg, respectiv 90 mg), absolute necesar pentru sănătatea dinților
Brânza Cottage
Brânza Cottage este produsă din cheag de lapte nepresat și nu este lăsată la maturat. Este foarte albă, de consistență semi-lichidă, ușor sărată. În România este des confundată cu brânzica de casă. Putem zice că seamănă cu brânza proaspătă de vacă, dar are o textura mai fină, cremoasă as zice, și este un pic mai sărată. 100 de grame de brânză Cottage ne furnizează 85 de calorii și 17 grame de proteine, de aceea este indicată de către nutriționiști chiar și în cele mai restrictive diete.
Brânza Feta, varianta light
Brânza tradițională a grecilor, feta, pe care și românii o consumă cu plăcere, este considerată o brânză grasă, cu o cantitate de colestrol ridicată și cu aproximativ 260 de calorii/100 de grame. Însă, nu mulți știam că savuroasa brânză feta are și o variantă light, ce-i drept cam greu de găsit prin supermarket-uri. Însă, pentru fanii ei, efortul de a o caută este pe deplin răsplătit când o găsesc. Astfel, brânza feta light este, de obicei, de capră și are un conținut de grăsimi de 30%, față de brânza feta tradițională de oaie, cu 60% grăsime. De regulă, este consumată alături de legume în salata grecească (cu legume și măsline) sau în salata Caprese, ca înlocuitor pentru mozzarella. Având în vedere că nu este consumată în combinație cu alte preparate bogate în grăsimi, este recomandată în timpul regimurilor de slăbit.
5. Tofu, brânză de soia
Deși este o specialitate pe bază de lapte de soia, tofu este recunoscută ca făcând parte din categoria brânzeturilor deoarece seamănă la culoare și la consistență cu brânza telemea. Bogată în proteine de calitate, tofu poate înlocui cu success carnea. De asemenea, calciul existent în acest preparat este un tonic al oaselor, ideal pentru persoanele de vârstă a două, pentru prevenirea apariției unor afecțiuni majore, de genul osteoporozei. În plus, 100 de grame de brânză tofu conțin doar 90 de calorii, lucru care o recomandă în regimurile de slăbit. Și, după cum foarte multe vedete au înlocuit lactatele și brânzeturile grase cu preparate pe baza de soia, acum există o mulțime de diete în care brânzeturile clasice sunt consumate moderat, pe când tofu este recomandat zilnic, alături de meniuri vegetale. Unii nutriționiști vorbesc și de calitățile ei curative, pentru că ajută la scăderea nivelului colesterolului nociv din sânge (colesterol LDL), astfel prevenind o mulțime de boli cardiovasculare.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024