Top 5 cele mai calorice rețete culinare de Crăciun
Festinul culinar specific Crăciunului face parte din farmecul acestei sărbători și oricât de mult te-ar preocupa grija pentru propria siluetă, este aproape imposibil să nu respecți tradiția și să nu te delectezi cu preparatele pe care în alte condiții le-ai considera bombe calorice. De aceea, perioada Crăciunului este cea mai nepotrivită pentru a începe o dietă, constituind mai degrabă pretextul pentru a începe să slăbești încă din primele zile ale anului următor.
04.12.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 55 secundeDe altfel, dacă și pe parcursul anului în curs ai avut grijă la alimentație și ai adoptat o dietă echilibrată, nu spune nimeni că nu te poți răsfăța de Crăciun, permițându-ți niște alimente pline de calorii, dar extrem de savuroase.
Îți suntem și noi alături și îți prezentăm 5 rețete tradiționale de Crăciun cu cel mai ridicat aport caloric.
Sarmale în foi de varză
Crăciunul fără sarmale e de neconceput, așa că începem topul nostru cu acest preparat, pentru care ai nevoie de:
- Un kilogram de carne de porc (poate fi și carne mixtă, în amestec cu vită);
- O varză murată;
- O ceapă mare;
- 150 de grame de orez;
- 150 de grame de bulion;
- Câte o linguriță de boia, cimbru uscat, mărar uscat, sare și piper;
- 300 de mililitri de suc de roșii;
- 3-4 frunze de dafin.
Carnea se dă prin mașina de tocat iar ceapa se toacă mărunt „la cuțit”, după care toate ingredientele, cu excepția verzei, se amestecă bine într-un vas. Amestecul se lasă să se odihnească pentru a se întrepătrunde aromele, timp în care se desfac una câte una frunzele de pe varza murată și se taie în 2-3 bucăți, în funcție de mărime.
Apoi, amestecul preparat anterior se înfășoară în bucățile de varză, iar sarmalele se pun pe mai multe rânduri într-un vas uns în prealabil cu ulei sau untură. Între rânduri se pune câte o frunză de dafin și suc de roșii, iar la final vasul se bagă la cuptor, unde se lasă până când zeama scade iar sarmalele de deasupra devin ușor rumenite.
Pomana porcului
Pomana porcului este un alt preparat nelipsit de pe masa de Crăciun, ușor de preparat dacă ai la dispoziție:
- 1,5 kilograme de carne de porc (pulpă, ceafă, spată, piept)
- 2-3 cârnați de casă;
- 2-5 căței de usturoi;
- 2-3linguri de untură;
- Sare și piper după gust;
- O cană de apă sau 200 de mililitri de vin alb sec.
În timp ce untura este lăsată la topit într-un ceaun, carnea se taie bucăți, la fel și cârnații si usturoiul. Pentru început se pune carnea în untura topită, adăugând apoi usturoiul, sarea și piperul, iar la final apa sau vinul. Ceaunul se acoperă cu un capac și se lasă la foc mediu, iar după ce carnea este bine pătrunsă se adaugă cârnații și se mai lasă pe foc 5-10 minute.
În mod tradițional, pomana porcului este servită alături de mămăligă caldă și murături.
Friptură de porc în sos de bere
Continuăm cu un alt preparat care nu are voie să lipsească din meniul mesei de Crăciun, mai exact friptura de porc. Pentru rețeta noastră ai nevoie de:
- Un kilogram de carne de porc;
- 4-5 cepe;
- O lingură de untură;
- Un cățel de usturoi;
- 3 linguri de miere;
- 500 de mililitri de bere neagră;
- Sare, piper, cimbru, după gust.
- O lingură de ulei.
Jumătate din cepe se taie mărunt și se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Apoi, carnea se condimentează cu sare piper și cimbru, după care se unge bine cu ulei și se pune în tavă peste ceapă. Bucățile de carne se ung pe deasupra cu un strat subțire de miere, iar tava se bagă la cuptor, unde se lasă cam o oră la 180 de grade Celsius.
În acest timp, untura se pune la topit și se adaugă restul de ceapă tăiată mărunt, împreună cu usturoiul. Ceapa și usturoiul se călesc câteva minute în untură, după care se adaugă berea, iar întregul amestec se mai lasă la foc mic 10 minute. Când carnea este aproape, gata se pune în tavă sosul de bere si se mai lasă totul la cuptor 10-15 minute.
Piftie
Piftia necesită un timp de preparare ceva mai îndelungat, de aceea trebuie pregătită cu 1-12 zile înainte de Crăciun. Lista de ingrediente trebuie să includă:
- Picioarele, urechile și coada porcului;
- Un kilogram de ciolan cu os;
- 500 de grame de pulpă de porc;
- 3 căpățâni de usturoi;
- 3 lingurițe de sare;
- O linguriță de piper boabe.
Pulpa se taie bucăți mai mici și se pune la fiert într-o oală mare împreună cu picioarele, ciolanul, coada și urechile. Se adaugă sarea, piperul boabe precum și jumătate din cantitatea de usturoi, după ce cățeii au fost tocați mărunt. Apa trebuie să acopere permanent toată carnea, de aceea cantitate se completează pe parcurs. Se lasă la fiert circa 4 ore, după care se adaugă și restul de usturoi, iar după 30 de minute carnea se separă și se curăță foarte bine de pe oase. Bucățile de carne se pun în mod egal în castroane, iar peste ele se adaugă zeama în care au fiert. Vasele se pun apoi la frigider sau într-un spațiu răcoros, si se lasă până când lichidul se transformă în gelatină
Salată de boeuf
Spre deosebire de celelalte preparate de mai sus, salata de boeuf tradițională se prepară doar cu carne de vită. Pentru această rețetă ai nevoie de
- 1 kilogram de rasol de vită;
- 500 de grame de mazăre;
- 500 de grame de castraveți murați;
- 500 de grame de gogoșari în oțet;
- O legătură de pătrunjel;
- 5 morcovi;
- 5 cartofi;
- O țelină;
- O rădăcină de păstârnac;
- Aproximativ 500 de grame de maioneză.
Carnea și legumele crude se pun împreună la fiert, după care se scot rând pe rând și se toacă totul cubulețe mici (evident cu excepția boabelor de mazăre). La fel se procesează și cu murăturile, iar toate ingredientele se amestecă bine cu maioneza într-un vas încăpător. Apoi, salata de boeuf se pune pe platouri și se ornează cu pătrunjel, gogoșari, albuș de ou fiert, castraveți murați, măsline și boabe de piper.
Toate acest bunătăți și alte preparate specifice pot face ca o masă tradițională de Crăciun să ajungă la un aport caloric de aproximativ 3.500 de calorii sau chiar mai mult, în funcție de cantitățile consumate.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024