Top 5 deserturi pe care trebuie sa le savurezi ,,la ele acasa”
Fiecare tara are o anumita traditie culinara a dulciurilor, dar si a prepararii acestora. Desi retetele au fost preluate de cofetarii din toata lumea, se spune ca gustul unic al unui desert original trebuie savurat in locul de provenienta. Sa vedem, asadar, care sunt cele mai gustoase 5 deserturi pe care trebuie sa le savurezi ,,la ele acasa”.
02.12.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundeTiramisu – Italia
Se spune ca tiramisu ar fi un desert servit de sute de ani, desi nu exista niciun document istoric mai vechi de anul… 1971. Se spune ca nimeni in lume nu poate prepara un tiramisu mai gustos decat maestrii cofetari din Toscana, regiune din Italia. Acestia folosesc numai sortimente de branza italiene, faimosul mascarpone si crema zabaglione.
Baclava – Turcia
Cea mai veche mentionare a acestui desert dateaza din secolul XV, in perioada monarhilor otomani, cand s-a impus traditia „Baclava Alayi”. La fiecare sarbatoare sfanta de Ramadan, sultanul trebuia sa prezinte ienicerilor tavi cu baclava. Desi compozitia nu este una spectaculoasa, ea fiind alcatuita din straturi suprapuse de aluat, miez pisat de fistic sau nuca, zahar, miere si scortisoara, rezultatul este delicios! Acest desert s-a raspandit astazi in toata lumea, din China pana in Statele Unite ale Americii, bineinteles cu diferite variatiuni, dar gustul adevarat il veti simti doar daca veti comanda o portie de baclava la Istanbul.
Brulee – Franta
Crème Brulee poate fi considerata o varianta nobila a cremei de zahar ars, datorita compozitiei: oua, lapte, zahar ars si esenta de vanilie sau coaja de portocala. Maestrii cofetari francezi au mai adaugat acestui desert si rozmarin, ciocolata, cafea sau chiar lichior de fructe. Secretul acestui spectaculos desert este stratul superior de zahar ars, caramelizat, al carui gust este inconfundabil. Acest desert era servit familiilor regale din Franta si Anglia inca din secolul al XVII-lea.
Sachertorte – Austria
Sachertorte este o delicatesa specifica bucatariei vieneze si unul dintre cele mai faimoase deserturi din lume. Este considerata cea mai buna prajitura de ciocolata din toate timpurile. Evident, un Sachertorte original poate fi cel mai bine savurat in regiunea in care a luat nastere, acum 180 de ani, adica Viena sau Salzburg. Prajitura este alcatuita din straturi groase de pesmet fin sau chec de ciocolata, doua straturi de gem de caise in interior si acoperita cu o glazura uniforma de ciocolata la care se mai pot adauga miez de nuca, coacaze sau martipan si frisca din belsug. Maestrii cofetari austrieci nu au dezvaluit niciodata toate ingredientele acestei retete unice, tocmai de aceea desertul este intotdeauna mai bun in Austria decat in cofetariile din alte tari.
Churros – Spania
Churros mai sunt numiti si „gogosi spaniole”, pentru ca au in compozitie aceleasi ingrediente care se regasesc in gogosile clasice: apa, faina, unt si oua. Unicitatea acestei delicatese spaniole este data de forma baghetelor care se rup dupa placul fiecarui client. Exista variante de churros la care se adauga si cartofi, iar cei mai gustosi sunt atunci cand sunt serviti alaturi de o ceasca de ciocolata calda sau cand sunt stropiti cu ciocolata.
Sabina Ghiormescu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024