Top 5 diete de slăbit, ușor de ținut și cu rezultate bune
Nu mai e niciun secret pentru nimeni că stilul de viață modern este tot mai dominat de sedentarism și alimentație nesănătoasă, care constituie principalii factori pentru apariția excesului ponderal. Kilogramele în plus devin astfel o problemă cu care se confruntă tot mai mulți oameni iar în momentul în care o conștientizează, o bună parte din ei caută diete de slăbit care să fie ușor de urmat și care să dea și rezultate.
05.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 26 secundeDin păcate, nu există încă diete de slăbit perfecte care să dea imediat rezultate uimitoare în cazul oricui decide să le urmeze, însă există unele variante care tind spre acest obiectiv.
Știm că subiectul este unul de interes și de aceea am decis sa-ți prezentăm azi 5 din cele mai eficiente diete de slăbit, conform aprecierilor nutriționiștilor și celor care le-au încercat.
Dieta mediteraneană
Este considerată ca fiind cea mai sănătoasă dintre dietele de slăbit, deși scopul său principal nu este pierderea kilogramelor în plus, ci promovarea unei alimentații echilibrate. De asemenea, spre deosebire de alte diete de slăbit care au o durată limitată ce poate fi mai lungă sau mai scurtă, dieta mediteraneană se recomandă a fi urmată pe tot parcursul vieții sau cel puțin pe o perioadă cât mai îndelungată.
Dieta mediteraneană promovează consumul abundent de fructe și legume și folosirea uleiului de măsline ca principală sursă de grăsimi. Ca proteine, se recomandă preponderent leguminoasele, nucile și semințele, însă nu este exclus nici consumul moderat de carne. De preferat este carnea albă, respectiv peștele și carnea de pasăre, însă este permis ocazional și consumul de carne roșie, cât mai slabă.
Un aspect care probabil că îi va bucura pe mulți constă în faptul că este permis și consumul a 1-2 pahare de vin roșu la masă însă fără a face din aceasta un obicei.
Dieta disociată
Este un termen generic folosit pentru mai multe diete de slăbit care au la bază conceptul că nu alimentele în sine îngrașă, ci modul în care le combini. Dietele de slăbit disociate promit o reducere de până la 10 kilograme a surplusului ponderal în doar două săptămâni, cu condiția respectării unor reguli de bază.
Mai precis, trebuie să mănânci preponderent fructe, legume și cereale integrale, alimente cu proteine, carbohidrați și grăsimi în cantități limitate și să eviți orice aliment procesat sau rafinat. De asemenea, dietele de slăbit disociate impun evitarea consumului de carbohidrați, proteine fructe și legume la aceeași masă, precum și pauze de cel puțin 4 ore între mese
Dieta Dukan
Se numără printre dietele de slăbit cele mai cunoscute, datorită popularității pe care și-a câștigat-o după publicarea cărții The Dukan Diet, în anul 2000. Regimul se bazează pe consumul ridicat de proteine și reducerea aportului de carbohidrați și grăsimi. Într-o primă fază, dieta Dukan presupune consumul excluziv de proteine, urmată apoi de faza de croazieră, în care se introduc treptat în alimentație anumite legume. În faza de consolidare se adaugă unele fructe, carbohidrați și grăsimi sănătoase, dar în cantități mici, iar în faza deconsolidare se respectă acest regim pentru menținerea greutății normale.
Și de această dată este vorba de una dintre dietele de slăbit pe termen lung, însă nu este recomandată persoanelor cu probleme renale și hepatice și nici celor care suferă de gută sau au un nivel crescut al acidului uric în sânge.
Dieta DASH
Dieta DASH este de fapt un plan alimentar conceput de specialiștii unui institut național din Statele Unite, pentru reducerea riscului de hipertensiune arterială – afecțiune asociată adesea cu excesul ponderal. Pentru că respectarea acestui plan duce și la pierderea de kilograme în plus, mulți din cei aflați în căutarea unor diete de slăbit decid să-l urmeze.
La fel ca în cazul dietei mediteraneene, se recomandă adoptarea acestui plan alimentar pentru tot restul vieții, iar în acest caz nu vei mai avea nevoie pe parcurs de alte diete pentru slăbit.
Dieta DASH întrunește toate principiile unei alimentații sănătoase, promovând consumul de fructe, legume, cereale integrale, pește, carne slabă, lactate degresate leguminoase, verdețuri, nuci și semințe. Totodată, recomandă consumul redus de alimente sărate, carne grasă, prăjeli, produse rafinate sau procesate, alimente tip fast-food și dulciuri cu zahăr adăugat.
Dieta ketogenică
Acesta este un alt regim cunoscut când vine vorba de diete de slăbit și se bazează pe consumul preponderent de grăsimi și proteine, în paralel cu scăderea semnificativă a cantității de carbohidrați. Aceștia constituie principala sursă de glucoză pe care celulele o transformă în energie.
Prin intermediul unei astfel de diete de slăbit, organismul intră într-o stare numită cetoză, în care apelează preponderent la rezervele de grăsime pe care le topește și le transformă în energie, în lipsa resursei principale reprezentate de carbohidrați.
Cum să-ți alegi dietele de slăbit
Există mult mai multe diete de slăbit decât cele pe care ți le-am prezentat, iar alegerea celei mai potrivite poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai mai apelat la un astfel de regim până acum.
Trebuie să știi în primul rând că nu există diete de slăbit care fac minuni și te ajută să ajungi la silueta ideală în decurs de câteva zile. În mod cert vei găsi astfel de diete care îți promit rezultate spectaculoase obținute rapid și fără efort, însă acestea sunt dietele de slăbit de care trebuie să te ferești în mod special pentru că fie nu dau rezultatele garantate, fie îți pot pune în pericol sănătatea.
Dietele de slăbit eficiente și sănătoase necesită timp pentru că organismul trebuie să se adapteze treptat la noul stil de alimentație, iar acest lucru nu se poate întâmpla în 5 zile sau o săptămână. Într-adevăr, e posibil să slăbești câteva kilograme reducând drastic porțiile sau renunțând la alimente esențiale însă rezultatul nu va fi unul de durată iar de multe ori se poate întâmpla să pui la loc mai multe kilograme decât ai pierdut.
Așadar, e recomandat să te orientezi spre dietele de slăbit pe termen lung și care se bazează în special pe o alimentație echilibrată alcătuită din alimente sănătoase, și mai puțin pe restricții drastice.
Nu te baza doar pe dietă pentru a-ți atinge obiectivul în privința kilogramelor de care vrei să scapi, ci ține cont de faptul că și mișcarea are un rol important în procesul de slăbire. În paralel cu respectarea dietei de slăbit pe care ai ales-o, fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi și încearcă să crești intensitatea efortului pentru că astfel vei arde mai multe calorii, iar rezultatele dorite vor apărea mai rapid.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024