Top 5 rețete culinare de sărbătoare
În această perioadă a anului avem parte de mai multe tentații apetisante. Acum mai mult ca oricând lăsăm mai des garda jos și ne permitem mai multe excese, astfel că silueta poate ajunge într-un real pericol. Pentru a mai reduce din acest risc, optează pentru rețete culinare alternative. Ceva mai ușoare din punct de vedere caloric, dar cu același aer festiv.
23.12.2020
Timp estimat de citire:
8 minute, 13 secundeSărbătorile trebuie să rămână un motiv de bucurie pentru toată lumea. Indiferent de context sau kilogramele avute. Cu atât mai mult cu cât medicii nutriționiști ne pun la dispoziție opțiunea unor rețete culinare mai prietenoase cu silueta. Care pe de o parte să ne încânte papilele gustative, iar pe de altă parte să ne scutească de frustrare și regrete ulterioare.
Rețete culinare SMART
Pentru a menține magia Sărbătorilor și farmecul tradițiilor, fără a te îngrășa, ține de cont de sugestiile dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition. Iată care sunt acestea:
- Pentru preparatele care conțin carne tocată, folosește un amestec în care carnea slabă să fie într-un procent de 90%!
- Pentru friptură, alege carne care să nu conțină grăsime vizibilă și nu adăuga ulei sau alt tip de grăsime pentru prepararea ei!
- Pentru salata de boeuf, folosește în loc de maioneză un sos preparat din iaurt cremos, muștar și condimentele preferate!
- Dacă optezi pentru servirea unor preparate mai consistente (cârnați, tobă, caltaboș), evită să le combini cu garnituri grele, precum cartofii prăjiți sau diverse salate cu maioneză! Salatele de murături sau cele preparate din legume proaspete reprezintă variante cu mult mai puține calorii!
- Pentru îndulcirea vinului fiert, poți opta pentru un îndulcitor noncaloric!
Rețeta 1: sărmăluțe în foi de varză cu pulpă de porc
Ingrediente necesare pentru 25 de bucăți:
- 500 g de pulpă de porc, fără grăsime vizibilă, care va fi tocată
- 70 g de orez
- 2 cepe medii, tocate mărunt
- 2 linguri de ulei
- 500 ml de suc de roșii
- frunze de varză murată
- sare și condimente (piper, foi de dafin, cimbru)
Mod de preparare:
- Într-o tigaie nonaderentă se pun uleiul, ceapa tocata mărunt, sarea, piperul și cimbrul și se lasă pe foc, amestecându-se constant, până când ceapa devine sticloasă.
- Apoi se adaugă orezul și 100 ml de apă și se mai lasă pe foc, până ce orezul va absorbi apa.
- Se lasă la răcit compoziția, după care se amestecă cu carnea tocată. Compoziția rezultată va fi folosită pentru umplerea sarmalelor.
- După umplerea sarmalelor, acestea se așază într-un vas de lut, termorezistent. Peste ele se va adăuga sucul de roșii pe care îl poți condimenta cu piper negru boabe și foi de dafin.
- Se lasă la cuptor (180 grade) pentru 1.30 h
Sfatul nutriționistului: O porție de sarmale (3 bucăți) servite cu 150 g mămăliguță și 2 linguri de smântână 15% conține 400 kcal și poate fi servită la masa de prânz.
Rețeta 2: salată de boeuf
Ingrediente necesare pentru 1.5 kg:
- 500 g de cartofi
- 150 g de morcovi (2 bucăți mari)
- 150 g de castraveciori murați
- 150 g de gogoșari murați
- 500 g de carne de vită slabă, fără grăsime vizibilă
- maioneză light preparată din 150 g iaurt cremos cu 2% grăsime, o linguriță de muștar Dijon, sare și piper.
Mod de preparare:
- Într-un vas cu apă se pune carnea de vită la fiert. În momentul în care este gata, carnea se taie în cubulețe mici.
- Cartofii și morcovii se fierb cu tot cu coajă, după care se lasă la răcit, se curăță de coajă și se taie în cubulețe mici.
- Castraveciorii și gogoșarii se taie și ei în cubulețe de dimensiuni comparabile cu cele de cartofi și morcovi.
- Se amestecă toate ingredientele cu maioneză light și se așază pe un platou.
Conținut caloric: 100 g de salată = 100 kcal
Rețeta 3: cârnați din carne de porc și vită
Ingrediente necesare:
- Carne (crudă): mușchi de porc (carne slabă) – 500 g = 1000 kcal amestecat cu mușchi de vită (carne slabă) – 500 g = 1000 kcal; fără adaus suplimentar de grăsime, slănină
- Usturoi: 50 g (1 căpățână mare) = 70 kcal
- Condimente diverse, după gust: sare, piper, boia, muștar etc.
- Intestine de porc
Conținut caloric: 100 g de cârnați (grătar) = 200 kcal
Sfatul nutriționistului: Preparatul se poate servi la masa de prânz ca fel principal, cu garnitură de legume (nu cartofi) la cuptor sau grătar și salată (de crudități sau murături), fără pâine, cartofi sau orez.
Rețeta 4: piftie de curcan
Ingrediente necesare:
- Piept de curcan, fără piele – 1000 g = 1100 kcal
- Aripi de curcan – 500 g = 750 kcal
- Morcovi – 200 g = 80 kcal
- Ceapă – 100 g = 40 kcal
- Usturoi – 50 g = 70 kcal
- Condimente diverse, după gust: sare, piper etc.
- Gelatină – 1 plic x 10 g = 30 kcal (opțional)
Conținut caloric: 100 g de piftie = 90-100 kcal
Sfatul nutriționistului: Preparatul se poate servi la masa de dimineață cu pâine, ou/brânză și crudități.
Rețeta 5: caltaboș de porc
Ingrediente necesare:
- Organe de porc: ficat de porc – 500 g = 600 kcal; inimă de porc – 500 g = 750 kcal; rinichi de porc- 500 g = 600 kcal; plămân de porc – 500g = 450 kcal; mușchi slab de porc – 500 g = 1000 kcal
- Orez cu bob lung – 200 g = 700 kcal
- Condimente diverse, după gust: sare, piper, cimbru etc.
- Intestine de porc
Conținut caloric: 100 g de caltaboș = 150-160 kcal
Sfatul nutriționistului: Se poate servi la masa de dimineață cu sau fără pâine, muștar sau sos cu hrean cu sfeclă roșie, după preferință, și, bineînțeles, multe legume: roșii, castraveți, ardei etc.
Rețete de sărbătoare dulci cu mai puține calorii
În mod evident, nu putem omite dulciurile de pe lista de rețete culinare de sărbătoare. Este însă musai să intervenim un pic și să le adaptăm, astfel încât să nu fie bombe calorice. De regulă, ele sunt cele care ne îngroașă talia și ne spulberă eforturile care vizează controlul greutății. Ca să nu se întâmple acest lucru, alege să prepari rețete culinare dulci, ceva mai dietetice.
„Include în compoziția dulciurilor făină integrală! Poți folosi un amestec din făină integrală și făină albă pentru prepararea anumitor rețete de fursecuri, cookies sau tarte cu fructe. Pot fi la fel de gustoase și… mai sănătoase! Ai grijă și la cantitatea de unt din compoziție! Este de preferat să nu depășească 20 g per porție. Mare atenție și la dulciurile care conțin margarină! Aceasta e mai bine să fie înlocuită cu ulei”, subliniază dr. Mihaela Posea.
De asemenea, medicul sugerează alegerea unor rețete de dulciuri care nu conțin mai mult de 20 g de zahăr per porție. Totodată, recomandă folosirea unui sortiment de zahăr nerafinat în locul celui alb. În ultimă instanță, ne sfătuiește să optăm pentru dulciurile cu umpluturi pe bază de fructe, brânză de vaci sau budinci în schimbul celor cu umpluturi cremoase pe bază de unt și zahăr. Ca să ne convingă să-i urmăm direcțiile trasate, ne propune și o rețetă de desert simplu și delicios.
Salată de fructe cu frișcă de casă
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 2 banane
- 2 portocale
- 1 rodie
- 2 clementine
- 4 linguri frișcă de casă (opțional)
Conținut caloric: 240 kcal per porție
Sfatul nutriționistului: Este o alternativă mai ușoară la dulciurile tradiționale de Sărbători. Este un desert răcoritor și în același timp cu aer de sărbătoare. Frișca poate să fie înlocuită cu o lingură de înghețată.
Sfaturi suplimentare
Nu e suficient să ne axăm doar pe ce punem pe masă. Odată ce stabilim ce rețete culinare gătim, trebuie să planificăm și de câte ori ne așezăm la masa. Deși poate fi o adevărată provocare, experții în nutriție spun că este foarte important ca și de Sărbători să respectăm regula celor trei mese principale și să nu mâncăm pe tot parcursul zilei.
„Tendința în această perioadă este de a ronțăi în permanență câte ceva, lucru nesănătos și periculos pentru stomac și siluetă. Este bine ca porțiile să fie mici, astfel încât să putem gusta câte puțin din toate. Consider că moderația este o soluție elegantă, atunci când vine vorba de mâncare, cât și de alcool. Nu trebuie să uităm de hidratare, minimum 2 litri de apă fiind absolut necesar, mai ales în condițiile în care mâncarea poate conține mai multă sare”, atenționează dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul aceluiași centru de nutriție.
De asemenea, medicul pune accent pe evitarea produselor pregătite cu multă grăsime sau prăjite, dar și pe conștientizarea faptului că Sărbătorile propriu-zise durează 2-3 zile: „Alimentele care se pregătesc pentru această perioadă, respectiv sarmale, tobă, lebăr, cârnați, perișoare, cozonac etc. – ar trebui mâncate doar în aceste zile”
Nu în ultimul rând, pentru a pune la treabă metabolismul și a ține la distanță kilogramele în plus, specialistul ne îndeamnă să nu uităm nici de mișcare. „Recomand minimum o oră de mers pe jos în aer liber. Acest lucru ajută la arderea caloriilor consumate și îmbunătățește digestia”, conchide dr. Popa.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024