Top 8 surse de proteine in dietele de slabit
Daca ti-ai propus sa pornesti o ofensiva impotriva kilogramelor in plus, mizeaza cu toata increderea pe ajutorul proteinelor. Acestea iti vor face misiunea mult mai usoara, intrucat au capacitatea de a induce si mentine timp indelungat acea reconfortanta senzatie de satietate.
10.09.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeIndiferent ca sunt de origine animala sau vegetala, proteinele se digera mai greu decat ceilalti macronutrienti si au o rata a absorbtiei mai lenta si constanta. In felul acesta, consumul lor reduce fluctuatiile glicemiei si ale insulinei din sange, prevenind aparitia chinuitoarelor pofte de dulce sau junk-food. Ca sa nu dai gres in alegerile tale, ti-am pregatit o lista cu alimentele pe care te poti baza in demersul tau.
Ouale
Sunt excelente la micul dejun. Cu pretul a doar 140 de calorii, doua oua mari furnizeaza 14 g de proteine. Exista dovezi stiintifice care arata ca prezenta lor la prima masa a zilei suprima productia de grelina, hormonul care declanseaza senzatia de foame. Drept urmare, in urmatoarele 36 de ore, vei manca mai putin decat de obicei. Incredibil, nu-i asa?
Pieptul de pui fara piele
Nu sunt prea multe alimente care ofera 26 g de proteine la numai 128 de calorii. Un alt argument in favoarea pieptului de pui dezosat si fara piele este ca are o textura fina si o aroma imperceptibila, ceea ce-l face sa fie un ingredient super-versatil, ce poate fi preparat si combinat intr-o multime de moduri. Acest lucru este foarte important, avand in vedere ca plictiseala este una dintre cauzele frecvente pentru care sunt abandonate, de multe ori la jumatatea drumului, programele de slabit.
Branzica slaba de vaci
Desi nu este la fel de apreciata ca iaurtul grecesc, branzica de vaci cu continut scazut de grasimi este, de departe, o optiune mai buna atunci cand vrei sa scazi in greutate. O portie de 160 g contine mai multe proteine – 28 g fata de 24 g – pentru doar 163 de calorii.
Un studiu canadian a stabilit ca femeile supraponderale care consuma mai multe proteine din lactate pierd mai multa grasime si castiga mai multa masa musculara, fata de cele care ocolesc acest tip de produse.
Lintea
O cana de linte gatita iti aduce 18 g de proteine, dar si o portie uriasa de fibre – 15 g, mai exact, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata unui adult. Acest combo formidabil asigura o digestie usoara si o senzatie de satietate prelungita. In cadrul unei recente cercetari realizate in Canada, subiectii care au mancat doar o portie de linte zilnic au pierdut o jumatate de kilogram in doar sase saptamani, fara sa faca alte schimbari in dieta lor.
Muschiuletul de porc
Pentru doar 30 de calorii in plus, o portie de 100 g din aceasta carne slaba de porc „livreaza” aceeasi cantitate de proteina ca laudatul piept de pui. Asadar, atunci cand vrei sa variezi meniul, o poti consuma fara niciun fel de retinere.
Somonul salbatic
Dintr-o portie de 100 g de peste gatit (la gratar, cuptor sau aburi), obtii, pentru un cost de doar 155 de calorii, o doza generoasa de 22 g de proteine. In plus, beneficiezi si de un aport substantial de acizi grasi esentiali Omega-3, care, asa cum releva un recent studiu aparut in revista „Nutrients”, stimuleaza arderea grasimilor si strunesc apetitul.
De ce ar trebui sa optezi pentru somonul salbatic? Deoarece, comparativ cu cel de crescatorie, are cu circa 32% mai putine calorii si cu aproape 1 g mai mult de Omega-3, per portie.
Tonul la conserva
La fel ca somonul salbatic, este doldora de Omega-3 pretiosi pentru sanatate, insa, spre deosebire de omologul sau cu carnea corai, tonul la conserva este mai accesibil. In ceea ce priveste aportul de proteine, acesta nu-i deloc zgarcit – 16 g per portia de 100 g. Ca sa ramana un aliment prietenos cu silueta, alege varianta de conservare in suc propriu, nu in ulei.
Tempeh
Inca nu ai facut cunostinta cu acest var mai putin celebru al tofu-lui? Iata ca a venit momentul. Tempeh este un preparat din soia fermentata, cu aroma de nuci si textura ferma, de carne, bogat in proteine (16 g/100 g de produs), dar si fibre (7 g/100 g).
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024