Top alimente care luptă cu inflamația
Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare constant nesănătoase: creșterea în greutate. Ceea ce s-ar putea să nu realizăm chiar din prima este că excesul de kilograme este în strânsă legătură cu niveluri crescute de inflamație în organism. Vorbim despre inflamația cronică – sau inflamația lentă, care poate dura perioade de la câteva luni, până la câțiva ani, spre deosebire de inflamația acută, care durează doar câteva zile.
30.01.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeInflamația în sine este acel răspuns natural al organismului când se confruntă cu răni, infecții sau toxine. Și când, spre exemplu, o infecție este lăsată netratată, aceasta se poate croniciza. Iar semnalele unei astfel de probleme pot fi durerea, în special abdominală, umflarea zonei afectate, îngrășare, dureri în piept, stare prelungită de oboseală.
Iar inflamația cronică merge mână în mână cu obezitatea, făcând mai dificilă pierderea kilogramelor în plus. Pentru că o dietă dezechilibrată, cu un consum mare de alimente procesate, poate activa direct procesele inflamatorii în organism. Se ajunge și la stres oxidativ, când deșeurile toxice se acumulează peste măsură în organism și provoacă rău la nivelul țesuturilor și organelor. Este un adevărat cerc vicios. Deoarece stresul poate provoca și mai multă inflamație.
Daunele produse de inflamație și de stres oxidativ pot duce la afecțiuni grave, de la tensiune arterială crescută, la diabet, boli de inima, boli de ficat, boli de rinichi, chiar și cancer.
Alimentele care spun stop inflamației
Iată cum arată topul alimentelor și băuturilor care au fost corelate cu un risc mai redus de a provoca inflamație, deci și cu un pericol mai mic de boli cornice, potrivit cercetătorilor de la Harvard:
- fructe și legume – majoritatea fructelor și legumelor viu colorate conțin în mod natural niveluri ridicate de antioxidanți și polifenoli – compuși potențial protectori care se găsesc în plante.
- nuci și semințe – studiile au constatat că un consum frecvent de nuci și semințe este asociat cu o reducere a markerilor de inflamație și cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet.
- unele băuturi – se crede că polifenolii din cafea și flavonoidele din cacao au proprietăți antiinflamatorii; ceaiul verde este, de asemenea, bogat atât în polifenoli, cât și în antioxidanți.
Studiile au arătat că polifenolii au multiple proprietăți antiinflamatorii. O analiză publicată în British Journal of Nutrition a rezumat o serie de cercetări care susțin ideea că polifenolii din alimentație pot reduce inflamația din organism și pot îmbunătăți funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge.
Iar printre alimentele bogate în polifenoli se numără: ceapa, strugurii roșii, turmericul, ceaiul verde, cireșele și prunele, precum și legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, varza kale și varza creață.
În plus, uleiul de măsline, uleiul de semințe de in și peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, oferă doze sănătoase de acizi grași omega-3, despre care s-a demonstrat de mult timp că reduc inflamația.
Alimente care pot provoca inflamația
Alimentele care contribuie la inflamație sunt aceleași care sunt considerate în general “rele” și când vine vorba de alte aspecte ale sănătății. Printre acestea se numără sucurile zaharoase și carbohidrații rafinați (cum ar fi pâinea albă și pastele), precum și carnea roșie și carnea procesată.
Astfel de alimente ar putea contribui, de asemenea, la creșterea în greutate, un alt factor de risc pentru inflamație. În plus, există și anumite ingrediente din alimentele procesate, cum ar fi, de exemplu, emulsificatorii adăugați în înghețată, pot avea efecte asupra inflamației.
Cu ce sfat vin specialiștii
Însă cercetătorii de la Harvard atrag atenția că, pentru o alimentație antiinflamatorie, cel mai bine este să existe o atenție specială asupra unei diete sănătoase în general, fără a împărți alimentele în “bune” și “rele”. O dietă sănătoasă pune accentul pe fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase. Totodată, limitează alimentele încărcate cu zaharuri simple, cum ar fi sucurile și bomboanele, dar și băuturile care conțin sirop de porumb bogat în fructoză, care ar determina o creștere accelerată în greutate, după cum au arătat unele studii. De asemenea, se vor reduce și carbohidrații rafinați din pâine albă, produse de patiserie sau cofetărie, chipsuri, paste făinoase sau băuturi acidulate, spre exemplu.
Sursa:
https://www.health.harvard.edu/nutrition/foods-you-should-eat-to-help-fight-inflammation
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024