Primavara este anotimpul ideal pentru a-ti reinnoi obiceiurile alimentare si, bineinteles, silueta! Usor, usor, pietele incep sa fie surse extraordinare de verdeturi proaspete, legume cu frunze verzi si, mai tarziu, fructe aromate si cu putine calorii.
03.03.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 26 secundePrintre cele mai valoroase verdeturi de primavara se numara in special cele salbatice, care cresc in mod spontan imediat ce se topesc zapezile. Urzicile, frunzele de papadie, leurda si spanacul sunt bombe de vitamine pe care natura ti le ofera pentru a-ti vitaminiza si tonifia organismul dupa iarna grea.
Urzicile iti ofera un continut nutritiv incredibil pentru un numar foarte mic de calorii. Urzicile sunt bogate in potasiu, calciu, fier, vitaminele A, B si C, avand totodata proprietati diuretice si de detoxifiere a intregului organism. Profita din plin de aceste plante toata primavara, intrucat ele purifica sangele si iti mentin senzatia de satietate mai mult timp fata de alimentele care se digera foarte rapid. Inca din primele zile de primavara, urzicile inunda padurile si pietele, asa ca include-le in meniul tau de mai multe ori pe saptamana.
Cum le consumi: fiind plante salbatice, este important ca urzicile sa fie foarte bine spalate si curatate de impuritati. Opareste-le si apoi pregateste cu ele mancaruri simple ce mentin aromele primaverii. Urzicile sunt foarte gustoase in combinatie cu usturoi si zeama de lamaie, in supe crema sau tarte cu faina integrala.
Chiar daca acum spanacul este disponibil si in extra-sezon, spanacul de primavara este mai aromat, de aceea este bine sa-l consumi cat este in sezon. O cana de spanac proaspat are doar 10 calorii si foarte multe vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. Spanacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente de primavara si are foarte putine calorii – transforma-l in aliatul tau impotriva kilogramelor in plus!
Cum il consumi: shake-uri cu spanac crud si capsuni (pot fi si congelate), salate cu spanac, zmeura si nuci, mancaruri rapide, cat mai putin preparate termic.
Cunoscuta si sub denumirea de usturoi salbatic datorita gustului aromat, similar cu al usturoiului verde, frunzele de leurda sunt o aditie minunata pentru salatele, shake-urile si preparatele cu putine calorii. Foarte bogata in antioxidanti, vitamine, minerale si plina de aroma, leurda se gaseste in piete inca din primele zile de primavara, insa sezonul este foarte scurt – asa ca profita din plin si fa-ti cura de leurda din timp.
Cum o consumi: salate cu verdeturi de primavara, shake-uri, mancaruri cat mai putin preparate termic.
Diuretice in mod natural, frunzele proaspete de papadie sunt un miracol al naturii peste care trecem adesea cu vederea. Gustul lor este placut, asemanator cu rucola, insa este important sa le procuri dintr-o sursa sigura si curata, cat mai putin poluata. Acestea au foarte putine calorii, au efect detoxifiant si sunt surse extraordinare de antioxidanti si bioflavonoide.
Cum le consumi: spala-le foarte bine cu apa si otet si pune frunzele de papadie in salate sau caleste-le cu o lingurita de ulei de masline si putina sare pentru o garnitura rapida cu putine calorii.
Putine plante sunt mai aromate decat patrunjelul proaspat, de primavara, abia cules din gradina. Bogat in antioxidanti (inclusiv o cantitate impresionanta de vitamina C), vitamina K si minerale, patrunjelul este un aliment cu un continut nutritiv mare si foarte putine calorii. Asigura-te ca nu-ti lipseste din meniul zilnic din aceasta primavara pentru a da gust alimentelor de regim, fara multe calorii suplimentare!
Cum il consumi: in salate delicioase, tabbouleh (salata libaneza cu mult patrunjel, bulgur, usturoi si rosii) sau in pesto de patrunjel preparat in casa.
Unul dintre primele „fructe” de primavara, rubarba are foarte putine calorii, un indice glicemic scazut si un gust minunat, ce o face potrivita pentru o multime de preparate de primavara. Rubarba contine multa vitamina C, fibre si potasiu – un cocktail savuros de nutrienti necesari atat in dietele de slabit, cat si in orice meniu sanatos. Rubarba mentine senzatia de satietate mai mult timp, datorita faptului ca mentine glucoza la un nivel echilibrat, iar unele studii arata ca accelereaza metabolismul si ajuta la slabit.
Cum o consumi: in salate (ca adaos de gust dulce) si in deserturi delicioase cu putine calorii.
Roxana Mateescu
Data publicarii: 03.03.2017Data ultimei actualizari: 01.03.2024
21.10.2024