Top alternative naturale pentru zahar
Este foarte cunoscut impactul negativ asupra sănătății al unui consum prea mare de zahăr, astfel încât în încercarea de a modera aportul de zahăr, oamenii caută alternative. Printre aceste alternative se numără și îndulcitorii naturali, precum siropul de agave, zahărul de cocos, zahărul de curmale, mierea sau siropul de arțar.
06.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeSiropul de agave
Siropul de agave este produs din sucul miezului de agave, o plantă originară din Mexic. Departe de a fi un aliment integral, siropul de agave este rezultatul unei extracții, filtrări, încălziri și hidrolizări ale sucului de agave. Conține urme de fier, calciu, potasiu și magneziu. Conținutul de fructoză din siropul de agave este mult mai mare decât cel al siropului de porumb, ceea ce este îngrijorător deoarece un aport ridicat de fructoză este asociat cu creșterea în greutate, nivel crescut al trigliceridelor, boli cardiovasculare și rezistență la insulină. Siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză conține 55% fructoză, în timp ce siropul de agave conține aproximativ 85%. În ciuda acestui fapt, are un indice glicemic mic datorită conținutului scăzut de glucoză.
Zahărul de cocos
Zahărul din nucă de cocos este obținut din seva florilor cocotierului. Furnizează același număr de calorii și aproape aceeași cantitate de fructoză ca zahărul, însă are un indice glicemic mai mic. Asta înseamnă că nivelurile de zahăr din sânge pot rămâne mai stabile atunci când se consumă produse îndulcite cu zahăr de cocos, comparativ cu cele îndulcite cu zahăr. Conține cantități mici de substanțe nutritive, precum magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamine B și aminoacizi.
Zahărul de curmale
Zahărul de curmale nu este un extras. Curmalele sunt uscate și apoi măcinate, rezultând o pulbere fină, păstrând substanțele nutritive ale curmalelor întregi, inclusiv potasiul, calciul și antioxidanții. Cantitatea de fibre dintr-o linguriță de zahăr de curmale este totuși neglijabilă. Principalul dezavantaj al acestui îndulcitor este că nu se topește, deci utilizările sale sunt oarecum limitate.
Unii îndulcitori aduc vitamine, minerale sau antioxidanți, dar cantitățile sunt mici în comparație cu conținutul de zaharuri. Indiferent de îndulcitorul pe care îl alegeți, nu abuzați de el. Deși unii reprezintă variante mai bune decât zahărul rafinat, rămân în continuare surse concentrate de zaharuri.
Mierea
Mierea este compusă în principal din apă și din două zaharuri: fructoză și glucoză. Aceasta conține, de asemenea, urme de enzime, aminoacizi, vitamine din complexul B, vitamina C, minerale și antioxidanți. Mierea este cunoscută ca având efecte antioxidante, antimicrobiene și calmante, iar Organizația Mondială a Sănătății și Academia Americană de Pediatrie o recomandă ca remediu natural pentru tuse pentru copiii mai mari de 1 an.
Siropul de arțar
Siropul de arțar se prepară extrăgând seva arborelui, care ulterior se fierbe până când apa conținută se evaporă, rezultând siropul, de culoare arămie și cu gust dulce, concentrat, ușor lemnos. Are mai puține calorii și o concentrație mai mare de minerale (cum ar fi manganul și zincul) decât mierea. De asemenea, are cantități mici de polifenoli. Indicele glicemic al siropului de arțar este ușor mai scăzut decât cel al zahărului. Dacă aveți de gând să cumpărați sirop de arțar, asigurați-vă că dobândiți un produs real, de calitate, și nu o imitație. Pentru a putea face cu ușurința diferența, citiți lista ingredientelor de pe eticheta nutrițională. Siropul de arțar nu conține altceva decât „sirop de arțar”.
Toți acești îndulcitori furnizează aproximativ același număr de calorii ca zahărul, însă spre deosebire de acesta, unii stimulează mai puțin sau neglijabil secreția de insulină. Acest lucru se datorează unui conținut mai mare de fructoză, care nu crește nivelul glicemiei, dar poate contribui la apariția afecțiunilor metabolice.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024