Top cele mai bune și cele mai rele alimente pentru ficatul tău
Ficatul tău face o treabă fantastică în organism: curăță toxinele! Dar ai putea să-i dai o mână de ajutor printr-o alimentație cât mai sănătoasă. Iată ce ar trebui să mănânci mai des și ce ar fi bine să reduci pe cât posibil din meniul zilnic pentru a-ți ajuta ficatul să funcționeze cât mai bine.
07.09.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 0 secundeCu peste 500 de alte funcții importante, ficatul procesează sângele și păstrează nutrienții sănătoși, în timp ce excretă deșeurile, dar și:
- produce bilă, care ajută la îndepărtarea deșeurilor și descompune grăsimea din intestinul subțire.
- produce colesterol și proteine specifice care ajută la transportul grăsimilor prin organism.
- curăță sângele de substanțele din medicamente și alte toxine.
- reglează coagularea sângelui.
- elimină bacteriile din sânge și produce factori imunitari pentru a ajuta la combaterea infecțiilor.
Top cele mai bune alimente pentru ficat
DA ovăz!
Alimentele bogate în fibre pot ajuta ficatul să funcționeze cât mai bine. Și cum să începi perfect ziua? Încercați cu fulgi de ovăz. Cercetările arată că te poate ajuta să scapi și de kilogramele în plus, dar și de grăsimea de pe burtă. Consumul de ovăz este și o bună modalitate de a ține departe bolile hepatice.
DA spanac!
De regulă, frunzele verzi sunt o sursă bogată de glutation – un antioxidant puternic, care poate ajuta la funcționarea corectă a ficatului. Iar dintre toate, spanacul este un exemplu în acest sens. Este o bază excelentă pentru salata de la cină sau se poate prepara foarte ușor sote cu usturoi și ulei de măsline.
DA broccoli!
Adăugați cât mai multe legume în meniul obișnuit, dacă doriți un ficat sănătos. Iar broccoli trebuie neapărat să fie pe listă! Unele studii sugerează că acest aliment poate proteja organismul de ficat gras nealcoolic. Dacă broccoli la abur nu sună prea apetisant, s-ar putea să vă placă într-o combinație mai crocantă, mărunțit – alături de migdale, merișoare uscate și vinegretă. De asemenea, este delicios și tras la tigaie cu usturoi și un strop de oțet balsamic.
DA migdale!
Migdalele sunt surse bune de vitamina E, un nutrient despre care cercetările sugerează că poate ajuta la protejarea împotriva bolilor hepatice grase. Migdalele sunt bune și pentru inimă, așa că se pot transforma într-o gustare cât se poate de sănătoasă. Sunt la fel de bune în salate!
DA afine!
Afinele conțin substanțe nutritive numite polifenoli, care pot proteja împotriva bolii hepatice grase nealcoolice, care adesea merge mână în mână cu obezitatea și colesterolul ridicat. Dacă afinele nu sunt pe placul tău, pe lista alimentelor bogate în polifenoli sunt și ciocolata neagră, măslinele și prunele.
DA condimente!
Vrei să-ți protejezi ficatul și inima în același timp? Folosiește condimente precum oregano, salvie sau rozmarin. Sunt o sursă bună de polifenoli sănătoși. PONT! Te ajută să scazi cantitatea de sare adăugată în multe rețete. Pudra de curry, chimenul și scorțișoara sunt și ele bune de încercat!
DA cafea!
Dacă nu poți începe ziua fără ea, te vei bucura când vei afla despre cafea că poate avea unele beneficii pentru menținerea unui ficat sănătos. Potrivit studiilor, consumul de două până la trei căni pe zi poate proteja ficatul de daunele cauzate de o dietă nesănătoasă sau chiar și de prea mult alcool. Există cercetări care sugerează că poate reduce chiar și riscul de cancer la ficat.
Top cele mai rele alimente pentru ficatul tău!
NU alimente grase!
Cartofii prăjiți și burgerii nu sunt o alegere inspirată dacă grija ta este de a menține un ficat sănătos. Consumul de prea multe alimente bogate în grăsimi saturate poate îngreuna ficatul. În timp, poate duce la inflamație, care, la rândul său, ar putea provoca ciroză. Așa că încercați să comandați o opțiune mai sănătoasă!
NU multe dulciuri!
Prea multe dulciuri ar putea pica precum o lovitură asupra ficatului tău. Asta pentru că o parte a sarcinii sale este de a transforma zahărul în grăsimi. Dacă se va exagera, ficatul va produce prea multă grăsime, care se va depozita pe unde nu ar trebui. Pe termen lung, ar putea să apară boala ficatului gras. Așa că fă-i o favoare ficatului și încearcă să transformi dulciurile într-un răsfăț ocazional.
NU alcool!
Prea mult alcool poate face ravagii când vine vorba de ficat. În timp, poate duce la ciroză. Chiar și consumul excesiv ocazional – circa 4 băuturi la o ieșire/ petrecere pentru femei și circa 5 băuturi pentru bărbați – poate fi extrem de dăunător. Se poate limita la un pahar/ zi pentru femei sau două băuturi/ zi pentru bărbați.
NU sare!
Consumul de prea multă sare poate crește riscul de ficat gras non-alcoolic. Se recomandă limitarea aportului de sodiu la mai puțin de 2.3 de grame pe zi. Persoanele care au hipertensiune arterială ar trebui să limiteze aportul de sare la cel mult 1.5 de grame pe zi.
NU faină albă!
Mai puțină pâine albă, mai puține paste, mai puțin orez. Și asta pentru că făina albă este, de regulă, foarte procesată, iar produsele care o conțin pot crește glicemia mai mult decât cerealele integrale, de exemplu, din cauza lipsei de fibre.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024