Alimente care conțin calciu. Topul alimentelor bogate in calciu
Calciul este cel mai important mineral pentru organism. Din păcate, multe persoane asociază calciul numai cu faimoasa tabletă efervescentă sau alte comprimate. Există însă permanent soluția unei alimentații sănătoase, bogată în calciu.
04.12.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 20 secundeDe ce este important calciul pentru organism?
- Principalul rol al calciului în organismul nostru este că, împreună cu fosforul, menține în stare bună de funcționare sistemul osos (care conține peste 98% din totalul de calciu din organism, sub formă de fosfat de calciu și citrat de calciu) și dinții. Acest lucru se realizează în condiții optime când raportul dintre cantitatea de calciu și cea de fosfor este de 2 la 1. De asemenea, este bine de știut că nu poate fi absorbit calciul decât în prezența unei cantități suficiente de vitamina D3 (lucru extrem de important la copilul mic – până în 2 ani).
- Calciul deține un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos și consolidând echilibrul funcțional al acestuia. Astfel, contracția musculară este dependentă de prezența calciului, căci fenomenele care cuplează impulsul nervos de contracția musculară propriu-zisă se fac numai prin intermediul ionilor de calciu.
- Împreună cu magneziul,calciul este responsabil de sănătatea sistemului cardiovascular, asigurând bătăile regulate ale inimii.
- Împiedică trecerea rapidă a lichidului plasmatic în spațiul extracelular, având efect benefic în procesele inflamatorii.
- Prin stabilizarea membranelor celulare, calciul micșorează amploarea proceselor alergice. Acesta este și motivul pentru care, în cazul unor reacții alergice (rinite, urticarie), sunt recomandate și doze adecvate de calciu (în injecții intravenoase, de obicei gluconolactatul de calciu).
- Calciul acționează, la mai multe niveluri, în coagularea sângelui.
- Stimulează “echipamentul” enzimatic al organismului.
Doza zilnică de calciu recomandată: 800–1500 mg.
Se recomandă o doză de 1200 mg până la adolescență, circa 800 mg pentru adulți, 1200 mg pentru femeile la menopauză, între 1300 și 1500 mg pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, și 1500 mg pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani.
Doze zilnice de calciu care depășesc 2000 mg pot duce la hipercalcemii. Cantitățile mari de calciu pot determina constipații și riscuri crescute de infecții urinare.
Mai jos, lista de alimente bogate în calciu, de inclus în dieta zilnică:
Denumire
Aliment |
Cantitate Calciu /
100 g / DZR (%) |
kcal /
100 g aliment |
Cantitate Calciu /
Număr kcal |
Ierburi aromate | 116 – 387 | 253 – 375 | 2.48 – 9.3 |
Brânzeturi fermentate | 48 – 172 | 264 – 456 | 1.3 – 3 |
Unturi vegetale (tahini, etc.) | 15 – 120 | 579 – 633 | 0.21 – 1.6 |
Semințe de susan | 121 | 573 | 1.7 |
Cacao | 41 | 361 | 0.9 |
Pește oceanic | 26 – 47 | 140 – 210 | 1.1 – 1.8 |
Produse de panificație | 12 – 36 | 260 – 500 | 0.24 – 1.3 |
Iaurturi | 15 – 25 | 56 – 103 | 1.49 – 3.55 |
Lapte | 12 – 24 | 35 – 108 | 1.6 – 3.5 |
Legume boabe | 15 – 23 | 335 – 343 | 0.38 – 0.54 |
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024