Topul alimentelor care contin colesterol
Traditional, de Sarbatori, in plus fata de atmosfera de vacanta, parfumul de brad si colinde, retraim un abuz catre propria sanatate: alimentatia excesiva.
22.01.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 4 secunde
Pentru ca preparatele consistente sunt la mare cautare, va prezentam un top al alimentelor care contin colesterol, inamicul aparatului circulator. Nu trebuie sa uitam nici macar in luna cadourilor si petrecerilor ca este mai usor sa previi decat sa tratezi!
Denumire Aliment |
Cantitate Colesterol / 100 g / DZR (Valori medii) |
Kcal / 100 g (Valori medii) |
Cantitate Colesterol / numar kCal (Valori medii) |
Creier |
500 % |
100 |
15 |
Ficat / pate
|
170 % |
100 |
5 |
Organe
|
50 % |
150 |
1 |
Grasimi alimentare |
50 % |
800 |
0.18 |
Smantana |
33 % |
225 |
0.42 |
Branzeturi fermentate |
28 % |
375 |
0.22 |
Fructe de mare |
27 % |
80 |
0.37 |
Carne |
26 % |
200 |
0.56 |
Peste
|
18 % |
150 |
37 |
Alune/Nuci |
0 % |
500 |
0 |
Colesterolul este un tip de grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine).
De unde provine colesterolul?
Colesterolul nu este numai de origine exogena (aport alimentar), ci o parte se formeaza la nivelul ficatului. Majoritatea se gaseste in membranele celulare si in special in membranele sistemului nervos – creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, sinteza hormonilor sexuali si suprarenalieni, si ajuta la formarea vitaminei D.
Colesterolul, bun si rau
- LDL (low density lipoprotein), numit si colesterolul “rau”, transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange (65%) si reprezinta sursa principala pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vaselor de sange
- HDL (hight density lipoprotein), numit si colesterolul “bun”, transporta colesterolul (20%) din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vaselor de sange.
Daca aportul alimentar de colesterol este mult crescut, atunci acesta incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea lumenului arterial – formarea placilor de aterom. Consecinta directa este cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Riscul de aparitie al placilor de aterom depinde insa mai ales de raportul dintre colesterolul „bun” si cel „rau”. Pentru adulti s-au stabilit niste valori considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL astfel:
- Colesterol total< 200 mg/dl
- LDL<100 mg/dl
- HDL>60 mg/dl
Alimente care scad colesterolul
Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul „rau”: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe, cel mai mult merele au aceasta proprietate. Dar poate cel mai important aliment care scade riscul aparitiei placilor de aterom, mai important chiar decat regimul vegetarian, este pestele. Aceasta deoarece pestele contine mult HDL, care se opune asimilarii colesterolului LDL.
Dr. Alin Popescu, medic medicina sportiva
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024