Topul celor mai sanatoase alimente
Ovaz, peste, afine, ceai verde si cartofi dulci… Ce au in comun aceste alimente? Sunt foarte hranitoare si esentiale intr-o dieta sanatoasa si saraca in grasimi. Incearca sa le consumi zi de zi si vei obtine rezultatele pe care ti le-ai dorit intotdeauna: mai putine kilograme, mai multa energie si o sanatate de fier.
04.11.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secunde
Somonul
Complexul de vitamine B, seleniul, potasiul si proteinele sunt substantele nutritive cele mai importante pe care ni le ofera somonul. Cei care fac sport isi pot intari rezistenta, creste sau ameliora masa musculara, consumand acest aliment cu proteine de foarte buna calitate. Aduce, ca si alti pesti oceanici, acizi grasi omega-3 cu lanturi lungi, EPA si DHA, importanti in buna functionare a sistemului nervos si a analizatorului vizual. Cercetari recente arata ca acesti acizi grasi esentiali sunt implicati si in profilaxia bolilor senectutii (dementa, boli de inima etc.).
Ceaiul verde
Trebuie consumat fara lapte sau zahar, de cel putin 3 ori pe zi (efectele sunt reduse in cazul in care se consuma bauturi racoritoare de tip ice tea). Deoarece contine foate multe flavonoide, ajuta la intarirea oaselor. Are numeroase actiuni antioxidante. Beti ceai verde in loc de bauturi carbogazoase cu zahar.
Broccoli
Contine o cantitate foarte mare de vitamina C; o jumatate de bol de broccoli asigura 65% din doza zilnica recomandata. Fiind o sursa foarte buna de vitamina A si C, ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Broccoli mai contine si fibre, folati, calciu, beta-caroten, luteina si vitamina K. De preferat este sa il consumati crud sau preparat la abur.
Ovazul
Bobul de ovaz contine vitamine si minerale, inclusiv fibre, potasiu, zinc, cupru, tiamina, calciu si magneziu – toate substante nutritive esentiale pentru sanatate. Fibrele ovazului (lignani) au actiuni favorabile multiple, in special pentru tranzitul intestinal.
Fructele oleaginoase
Nucile contin acizi grasi omega-3, vitamina E, fibre, magneziu, polifenoli si vitamina B6. Protejeaza pielea de razele UV. Alunele caju, fisticul si migdalele sunt si ele foarte sanatoase. Migdalele au foarte multe fibre, vitamina E si calciu, in timp ce alunele caju contin cantitati mari de potasiu, fosfor si magneziu. Majoritatea atletilor mananca alune si nuci la gustare pentru a-si completa necesarul de substante nutritive sanatoase. Alegeti fructele oleaginoase nesarate si mai putin (sau deloc) prajite.
Soia
Produsele din soia sunt bogate in grasimi bune, potasiu, folati si magneziu si sunt sarace in colesterol. Daca ai adoptat dieta vegetariana si vrei sa ai o dieta variata, produsele din soia sunt cea mai buna alternativa pentru lapte, carne sau oua, fiind o sursa foarte buna de fier si proteine.
Afinele
Bioflavonoidele, substante chimice solubile in apa, sunt antioxidanti renumiti pentru actiunea lor impotriva cancerului si pentru actiunea antiseptica si astringenta. Sunt excelente in dietele hipocalorice. Un bol de afine are doar 80 de calorii.
Legumele verzi
Frunzele verzi de spanac si napii sunt bogate in vitamina A, B6, C, E si K. Spanacul contine mult fier (previne anemiile) si luteina (previne cataracta). Spanacul poate fi consumat crud sau preparat la abur. Napii contin beta-caroten si calciul atat de necesar intaririi oaselor.
Cartofii dulci
In ultima vreme au inceput sa fie comercializati si in tara noastra, in marile magazine. Nu va fie teama sa experimentati! Au vitamina A, carotenoide, potasiu si fibre. Ii puteti prepara la microunde sau ii puteti coace.
Polenul
Polenul de albine este bogat in carbohidrati, proteine si vitamina C. Unele femei iau polen pentru mai multa energie. Multi atleti de forta sau rezistenta iau intre 10 si 15 grame pe zi pentru a le creste perfomanta in mod natural. Atentie, unele persoane pot fi alergice la polen!
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024