Tot ce trebuie să știi despre consumul de lăptișor de matcă
Dintre produsele stupului, lăptișorul de matcă este cu siguranță unul dintre cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv, alături de propolis și polen. Este deseori comercializat ca supliment alimentar, având scopul de a ameliora o serie de probleme de sănătate. Deși este folosit de mult timp în medicina tradițională, în medicina alopată modernă utilizarea de lăptișor de matcă rămâne controversată. Din acest articol poți afla ce este mai exact lăptișorul de matcă, ce proprietăți are și cum îl poți folosi pentru a obține beneficii pentru sănătate.
05.11.2020
Timp estimat de citire:
7 minute, 55 secundeCe este lăptișorul de matcă?
Lăptișorul de matcă este o substanță albă, cremoasă, cu un conținut ridicat de nutrienți. Albinele tinere produc această secreție pentru a hrăni larvele de albine lucrătoare în primele zile de viață. Matca sau albina regină, cea care produce larvele, este singura care este hrănită exclusiv cu lăptișor de matcă pe toată durata vieții. Interesant este că datorită acestei hrăniri nutritive cu lăptișor de matcă, regina are o viață de 3-5 ani, mult mai mare decât albinele lucrătoare, care trăiesc 4-6 săptămâni vara și 4-5 luni iarna, când intră în stază. Regina are nevoie de o nutriție specială pentru a susține funcția principală: aceea de a depune ouă – chiar și 2000 pe zi. Aceasta are și o greutate mult mai mare, având de două-trei ori dimensiunea albinelor lucrătoare.
Acestea fiind observate, lăptișorul de matcă a început să fie utilizat în industria cosmetică și ca supliment alimentar pentru a compensa deficitele nutriționale.
Cum se obține lăptișorul de matcă?
Cea mai mare parte din celulele octogonale de ceară ale unui stup sunt pline cu miere și doar o mică parte a acestora conțin lăptișor de matcă. Aceasta face ca substanța să fie prețioasă și în multe cazuri scumpă, mai ales că este și dificil de extras fără a produce pagube coloniei. Recoltarea de lăptișor de matcă solicită ingeniozitate și pricepere din partea apicultorului. Una dintre metode presupune găsirea sau crearea unei colonii de albine fără matcă. Ulterior, apicultorul va plasa în interiorul stupului celule octogonale artificiale specifice pentru matcă. Instinctual, albinele vor umple acele celule cu lăptișor de matcă. Printr-un astfel de procedeu, apicultorul poate obține până la 500 de grame de lăptișor de matcă pe sezon pentru un stup.
Ce conține lăptișorul de matcă?
Lăptișorul de matcă este alcătuit din apă, carbohidrați, proteine și grăsimi. Compoziția lui chimică exactă este necunoscută, dar efectele pozitive pentru sănătate se consideră că se datorează proteinelor și acizilor grași unici pe care îi conține, incluzând 9 glyco-proteine și 2 acizi grași. Conține urme de minerale, cum ar fi calciu, cupru, fier, magneziu, iod, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, dar și vitamine, precum tiamină (B1), riboflavină (B2), acid pantotenic (B5), piridoxină (B6), niacină (B3), acid folic (B9), inozitol (B8), biotină (B7). Și acești nutrienți ar putea contribui la unele dintre potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de lăptișor de matcă, deși sunt necesare mai multe cercetări. Un alt compus important este reprezentat de polifenoli, substanțe antioxidante de origine vegetală.
Compoziția nutrițională a lăptișorului de matcă variază în funcție de proveniență, dar este important să cumpărați produse certificate, din surse de încredere.
Beneficii ale consumului de lăptișor de matcă?
Deși pentru multe dintre proprietățile pentru care este mult lăudat lăptișorul de matcă, lipsesc studiile științifice pe oameni, acesta, fiind un produs natural și fără multe contraindicații, merită încercat.
Lăptișor de matcă – efecte antioxidante și antiinflamatoare
Se consideră că, prin consumul de lăptișor de matcă, se reduc stresul oxidativ și inflamația de la nivelul întregului organism. În mai multe studii pe animale s-a demonstrat că acesta are puternice efecte antioxidante, dar și că reduce nivelul unor substanțe pro-inflamatoare.
Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare prin impactul asupra colesterolului
Atât în cadrul unor studii pe animale, cât și pe oameni, s-a demonstrat că administrarea de lăptișor de matcă poate avea un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului. Deși mecanismul este neclar, anumite proteine specifice par a fi implicate în scăderea colesterolului.
Poate ajuta la vindecarea rănilor și la sănătatea pielii
Utilizate atât oral, cât și topic, remediile pe bază de lăptișor de matcă pot avea efecte pozitive asupra pielii. De aceea este utilizat și în multe produse dermato-cosmetice pentru efectul reparator. Este recunoscut pentru efectul antibacterian și poate fi aplicat pe răni pentru a nu se infecta.
Lăptișor de matcă pentru sistemul imunitar
Consumul de lăptișor de matcă contribuie la îmbunătățirea apărării imune în fața virusurilor și bacteriilor prin intermediul mai multor mecanisme. Proteinele specifice și acizii grași conținute susțin activitatea antibacteriană, reducând incidența infecțiilor.
Poate ameliora anumite simptome ale menopauzei
Menopauza cauzează diverse deficiențe hormonale, asociate cu efecte negative atât în plan psihic, cât și fizic. Un studiu a demonstrat că administrarea de lăptișor de matcă poate fi eficientă în reducerea depresiei și îmbunătățirea memoriei. Un alt studiu efectuat pe 42 de femei aflate în post-menopauză a arătat că suplimentarea alimentației cu 800 de mg de lăptișor de matcă pe zi pentru 12 săptămâni a redus durerile de spate și anxietatea.
Proprietățile antioxidante pot susține funcția creierului
În diverse studii științifice s-a demonstrat că administrarea de lăptișor de matcă poate scădea nivelul hormonului de stres; pentru și mai multe beneficii, se recomandă consumul de lăptișor de matcă crud. Totodată, în studii pe animale s-a observat că lăptișorul de matcă poate scădea nivelul unor anumite substanțe asociate cu maladia Alzheimer.
Poate reduce anumite reacții adverse ale chimioterapiei
Chimioterapia și alte tratamente pentru cancer au efecte secundare, incluzând probleme cardiace, inflamație și tulburări gastrointestinale. Administrarea de lăptișor de matcă în timpul acestor tratamente poate ameliora severitatea anumitor reacții adverse.
Poate susține funcția reproductivă
Lăptișorul de matcă ajută la susținerea echilibrului hormonal în cazul femeilor și la creșterea numărului de spermatozoizi în cel al bărbaților.
Poate crește secreția lacrimală și ameliora sindromul ochiului uscat
Lăptișorul de matcă poate susține sănătatea ochilor atunci când este consumat pe cale orală. În cadrul unui studiu pe oameni s-a observat că produsele apicole, incluzând lăptișor de matcă, pot crește secreția lacrimală și pot fi o soluție naturală pentru cei care suferă din cauza acestor probleme.
Lăptișor de matcă – întrebuințări tradiționale
În mod tradițional, lăptișorul de matcă este recomandat în caz de suprasolicitare, pentru revitalizarea și fortificarea organismului. Consumul de lăptișor de matcă se recomandă, totodată, pentru creșterea apetitului, stimularea metabolismului, îmbunătățirea digestiei, îmbunătățirea calității somnului.
Lăptișor de matcă în alimentația copiilor – da sau nu?
Lăptișorul de matcă, la fel și celelalte produse ale stupului, nu sunt recomandate în alimentația copiilor mai mici de 1 an. Pe piață există numeroase suplimente alimentare pe bază de sau care conțin lăptișor de matcă dedicate celor mici, însă cel mai indicat este să respectați recomandările specialiștilor. Acordați atenție sporită posibilelor reacții alergice! Unii copii pot fi alergici, fără ca părinții să știe acest lucru. Ca atare, administrați cu atenție și niciodată o cantitate mare de la început.
Lăptișor de matcă – sfaturi de consum
Pentru că cercetările sunt relativ limitate, o recomandare definitivă cu privire la dozaj pentru lăptișorul de matcă nu a fost încă formulată. Când este consumat ca supliment alimentar, lăptișorul de matcă este disponibil în starea naturală, ca substanță gelatinoasă, dar poate fi găsit și sub formă de capsule sau pudră. Beneficii au fost observate ca urmare a administrării sale într-o varietate de dozaje, de la 300 la 6000 de mg pe zi. Nu uitați că lăptișorul de matcă poate fi aplicat topic, pe piele, și este uneori inclus în produsele dermatologice. Dacă nu ai mai luat până acum lăptișor de matcă este cel mai indicat să începi cu o doză mică pentru a evita reacții alergice. Sfătuiți-vă întotdeauna cu specialistul cu privire la dozaj și respectați indicațiile producătorilor.
Lăptișor de matcă – riscuri și efecte secundare
Deși este vorba de un produs în general sigur, consumul de lăptișor de matcă nu este fără riscuri. Pentru că este un produs al stupului, persoanele alergice la înțepăturile de albine sau la polen, trebuie să fie precaute. Deși foarte rar, au fost raportate chiar și reacții severe: astm, șoc anafilactic, dermatită de contact.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024