Totul pentru un stomac sănătos
Stomacul reprezintă un organ esențial, integrat în sistemul digestiv, care, din păcate, ne poate crea adesea probleme. Bunăstarea sa condiționează sănătatea noastră, de aceea avem tot interesul să-l păstrăm cât mai mulțumit. Să vedem ce putem face în acest sens.
10.11.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeDar mai întâi, să localizam stomacul: alimentele intra în organism prin cavitatea bucală. Aici începe predigestia lor, sunt mărunțite prin masticație mai mult sau mai puțin și sunt trimise mai departe (înghițite) către esofag, Acesta face legătura între cavitatea bucală și stomac, căruia îi expediază bolul alimentar. Acesta intră în stomac printr-o strâmtoare, cardia, și urmează digestia gastrică. Stomacul are capacitatea de a secreta, prin glandele aflate în pereții săi, sucul gastric, o combinație complexă în care domină acidul și diferite enzime, mai ales proteaze, care digera proteinele. Să nu uităm că stomacul este și un organ prevăzut cu mușchi, care se dilată sau se contractă și care asigură amestecarea componentelor alimentare într-o masă omogenă.
Probleme cu stomacul?
Majoritatea problemelor legate de stomac apar din cauza sucului gastric. Acesta poate fi secretat într-o cantitate insuficientă sau, mai adesea, excesivă și de aici apar probleme pentru… posesorul stomacului. Inflamația stomacului, care urmează secreției inadecvate a sucului gastric, se numeste gastrită și ea poate fi hipo- sau anacidă, dacă sucul gastric e deficitar sau absent, și hiperacidă, dacă este excesivă. Desigur, mai pot apărea și alte probleme legate de buna funcționare a stomacului. Aș aminti doar funcționarea defectuoasă a acelor două sfinctere care delimitează stomacul, a cardiei, de care am vorbit mai sus și/sau a pilorului, care face legătura cu duodenul. Dacă aceste sfinctere nu se contractă normal, fie mâncarea amestecată cu suc gastric se poate întoarce în esofag, unde provoacă leziuni serioase (reflux gastro-esofagian), fie conținutul intestinului subțire, puternic alcalin, se poate întoarce în stomac prin pilor, ceea ce are ca rezultat lezarea stomacului (reflux biliar). În fine, de cele mai multe ori, modificările de suc gastric au la origine infectarea cu o bacterie numită H. Pylori.
Sfaturi utile pentru un stomac sănătos
Buna funcționare a stomacului este un proces foarte complex și mulți dintre factorii care o influențează nu pot fi modificați prin simple schimbări comportamentale. Cu toate acestea, poți lua niște măsuri simple astfel încât să crești șansele ca stomacul să nu te deranjeze.
- Mănâncă la ore regulate. Ca și unui copil mic, stomacului îi place un program fix. Daca îl lași multă vreme să șomeze, va funcționa “în gol” în așteptarea bolului alimentar care trebuie digerat. Asta nu înseamnă să mănânci excesiv, ci doar să ai un plan pe care să îl respecți.
- Mănâncă evitând stresul și graba. Stomacul e foarte sensibil la stimuli neuropsihici. Ai constatat asta probabil și singur… când ești emoționat, speriat, stresat, stomacul te doare din senin.
- Nu mânca mult de-o dată. E de preferat să distribui mâncarea între mese și să nu mănânci la o masă o cantitate extrem de mare de mâncare. E limpede că prea multă mâncare va depăși puterile stomacului și îți va da semnale de nemulțumire.
- Nu mânca foarte sărat sau multe afumături, studiile au asociat astfel de obiceiuri cu o creștere a incidenței cancerului gastric.
- Mestecă mâncarea bine. În felul acesta ușurezi sarcina stomacului, care va avea mai puțină treabă de făcut.
- Nu adopta obiceiuri dăunătoare, chiar dacă unii îți spun că sunt sănătoase. Un exemplu ar fi băutul de oțet pe stomacul gol care se spune că ar ajuta la slăbit și la detoxifiere. Sau zeamă de lămâie, dimineața, la prima oră.
- Mestecatul de gumă trebuie să fie ocazional. Stimulează secreția gastrică, fără să trimită alimente în stomac.
- Sunt multe alimente sau băuturi care stimulează secreția gastrică în mod exagerat. Cafeaua, berea, produsele extrem de dulci se numără printre acestea. De aceea nu le consuma pe stomacul gol sau mănâncă imediat ce le-ai consumat.
- Dacă ai deja probleme cu stomacul, adresează-te medicului pentru un tratament adecvat. Vor trebui luate și măsuri dietetice, dar acestea vor fi similare cu cele de mai sus. Sfatul nostru este să nu tratezi după ureche, pentru că cele mai simple medicamente pentru gastrită pot avea diferite efecte adverse serioase.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024