Toxiinfectiile alimentare, pericol de sezon
In fiecare an in timpul sezonul estival creste numarul infectiilor alimentare, multe dintre ele necesitand spitalizare. Ele pot fi virale, bacteriene si/sau parazitare. Salmonella ramane insa principala cauza de toxiinfectie alimentara de origine bacteriana, urmata la distanta de Camphilobacter si Listeria.
31.10.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeAgentii patogeni responsabili de aceste toxiinfectii sunt cunoscuti pentru faptul ca “se ascund” in anumite alimente. Astfel, chiar daca un produs de patiserie arata apetisant sau ti-e grozav de pofta de o shaorma sau mici de pe plaja, e bine sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi un produs ce nu-ti inspira incredere.
Tipuri de infectii alimentare
Infectiile cu Salmonella sunt date de bacteria numita Salmonella (non tifica), si se manifesta dupa o perioada de incubatie intre 8 si 48 de ore.
Simptome: diaree, dureri de cap, dureri abdominale, greata, voma, febra.
Alimentele implicate pot fi: mezeluri diverse, carne de pui, oua, produse care contin oua (maioneza, prajituri, sosuri etc.), produse lactate, peste si fructe de mare. Este vorba in general de alimentele consumate crude sau insuficient preparate termic.
Infectiile cu Camphilobacter sunt date de bacteria Camphilobacter jejuni, si problemele incep sa apara dupa o incubatie de 2 pana la 5 zile.
Simptome: diaree, dureri abdominale, voma, febra si in cazuri rare complicatii mai severe.
Alimente implicate: carne de pui sau de porc contaminata, mai ales daca este insuficient preparata termic. Dar, de asemnea, poate fi vorba de lapte sau apa. Exista si transmiterea prin contactul direct cu animalele infestate.
Listerioza este o infectie bacteriana data de Listeria monocytogenes.
Simptome: meningita si septicemie, avort la femeia insarcinata.
Alimente implicate: branzeturi diverse, obtinute din lapte crud, peste afumat si anumite mezeluri, pateuri, jumari si produse care contin gelatina.
Botulismul este o intoxicatie prin toxina emisa de bacteria Clostridium botulinicum. Primele simptome apar in general la 12-36 ore dupa infectie. Atinge nervii cranieni si duce la paralizie.
Simptome: probleme vizuale, uscaciunea gurii, paralizie, voma, constipatie sau, din contra, diaree.
Alimentele in cauza: conservele (Atentie maxima la cele cu capacul bombat!), mezeluri crude, peste.
Brucelloza este o zoonoza data de bacteria din genul Brucella. Durata incubatiei poate dura de la cateva zile la cateva luni.
Simptome: febra, dureri de cap, dureri difuze, oboseala, transpiratii.
Alimentele implicate sunt: branza proaspata, laptele de capra sau oaie sau contactul direct cu animalele infestate.
Infectia cu Echerichia coli, producatoare de enterotoxine – s-a vorbit de ea pentru prima oara in Statele Unite in urma cu 25 de ani cand a provocat o epidemie de diaree sangvinolenta dupa consumul de hamburgeri contaminati. Durata incubatiei este de 3 zile.
Simptome: diaree sau, cel mai adesea, colita hemoragica, care poate fi periculoasa la copiii sub 7 ani si la persoanele in varsta (poate da sechele renale ireversibile sau chiar deces rapid).
Alimente incriminate: carnea de vita si carne tocata de vita, carne de caprioara, de cal, de capra, lapte nepasteurizat, suc de fructe, legume crude.
Sfaturi pentru fiecare zi
Fiti in permanenta precauti! Buna conservare si pastrare a alimentelor la rece, si obligatoriu in functie de termenul lor specific de valabilitate, este prima conditie pentru o alimentatie fara riscuri. Spalarea cu multa atentie a fructelor si legumelor proaspete, a carnii si oaulelor (acestea pot fi spalate cu o cantitate minima de detergent de vase si apoi sterse cu putin otet inainte de a fi sparte si preparate) si prepararea termica corespunzatoare sunt la fel de importante.
Specialist medicina sportiva
garda1108@yahoo.com
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024