Toxiinfectiile, un pericol grav pentru femeile insarcinate
Toxiinfectiile alimentare sunt imbolnaviri cu simptomatologie predominant digestiva, cauzate de ingestia de microorganisme patogene sau de toxine ale acestora, vehiculate de produsele alimentare. Din pacate, ele pot avea consecinte grave asupra femeilor insarcinate si mai ales asupra fatului.
27.04.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeNu trebuie sa confunzi mancarea ce poate cauza toxiinfectie cu mancarea alterata. De cele mai multe ori, mancarea alterata are modificari organoleptice (gust, miros, culoare) care te vor face sa o eviti. In schimb, alimentele care pot da toxiinfectii nu te avertizeaza in niciun fel ca ar trebui sa le ocolesti.
Toxiinfectiile sunt de obicei boli usoare, autolimitante, care trec singure in cateva ore sau zile. Aceasta nu este insa o regula. Din contra, mai ales daca este vorba de persoane cu imunitate diminuata, copii, batrani si… femei insarcinate.
Pot avea consecinte foarte serioase
Daca o toxiinfectie este intotdeauna o intamplare neplacuta, ea poate deveni foarte riscanta daca ai juniorul “la purtator”. Microbii si toxinele pot traversa bariera placentara si pot agresa fatul, al carui organism este extrem de vulnerabil si care are un sistem imun inapt, deocamdata, sa faca fata la asemenea atacuri. As adauga si faptul ca o imbolnavire aproape de termen poate fi un risc de nastere prematura. Adesea toxinele elaborate de microbi determina contractii ale musculaturii viscerale. Nu te speria, nu toti microbii sunt la fel de periculosi pentru femeia insarcinata. Cel mai des, toxiinfectia trece repede si nu are consecinte nici pentru mama, nici pentru fat.
Desi nu este o toxiinfectie, dar se poate transmite pe cale digestiva, toxoplasmoza poate fi luata de femeia insarcinata prin contact cu dejectii de la pisici contaminate. Subliniez ca pisicile se contamineaza prin contact cu soareci sau sobolani, deci o pisica de apartament nu este cu certitudine purtatoarea parazitului.
Adresati-va medicului!
Manifestarile specifice toxiinfectiilor includ de regula greata, varsaturi, crampe abdominale si diaree. Unele cazuri serioase de salmoneloza, indeosebi, pot fi insotite de o stare generala alterata si de febra. Din pacate, amploarea simptomelor materne nu are legatura prea mare cu afectarea fatului. Altfel spus, o toxiinfectie usoara poate lasa urme serioase pe produsul de conceptie. Ceea ce poate face mama intr-o atare circumstanta este sa urmeze un tratament simptomatic si sa se adreseze medicului de familie care o va indruma in continuare si o va lamuri daca este sau nu cazul sa investigheze eventualele urme lasate de boala asupra fatului.
Listerioza, cea mai periculoasa
Dintre toti germenii ce dau toxiinfectii, de departe cel mai periculos este Listeria. Daca pentru mama urmarile unei astfel de imbolnaviri sunt minime, fatul poate suferi substantial. O femeie insarcinata are un risc de 10 ori mai mare de a face listerioza, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toate femeile aflate in perioada respectiva a vietii. Copilul este intotdeauna afectat, daca mama s-a contaminat din a 14-a saptamana de sarcina. De remarcat ca Listeria se distruge daca alimentele sunt preparate si igienizate corespunzator, de aceea este indicat sa se respecte urmatoarele reguli:
- Mainile trebuie sa fie spalate des, ori de cate ori se ating produse crude, netratate termic si nespalate (fructe, carne, coaja de ou etc.);
- Fructele si legumele se spala foarte bine inainte de consum;
- Tratamentele termice trebuie sa fie corecte (nu se mananca nimic “in sange”);
- Exista si alimente foarte riscante din punct de vedere al transmiterii Listeriei, de aceea este de dorit ca ele sa fie evitate complet in timpul sarcinii: branzeturile moi, de tipul brie sau camembert, pateurile, mezelurile, alimentele congelate gata de consum;
- Atentie deosebita la carnea sau pestele nefierte/neprajite corespunzator!
Din cate se poate observa, masurile de profilaxie sunt simple si ceea ce aplicam in mod obisnuit pentru a evita toxiinfectiile, aplicam si in decursul celor noua luni de sarcina. Doar ca atentia trebuie sa fie mai mare, pentru ca, nu-i asa, mancam, dar si raspundem pentru… doi!
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Alimente pe care să le eviți în sarcină
11.01.2021