Transpiratia excesiva te demoralizeaza?
Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este inca un subiect tabu pentru majoritatea persoanelor care se confrunta cu ea, iar faptul ca nu vorbim deschis despre ceva ce ne deranjeaza si incercam sa camuflam efectele negative ale acesteia poate duce la izolare sociala si chiar anxietate.
10.04.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 7 secundeUn sondaj de opinie realizat acum trei ani de Societatea Internationala de Hiperhidroza a aratat ca, dintr-o serie de probleme vizibile si des intalnite, precum obezitatea, matreata, acneea, herpesul si transpiratia excesiva, aceasta din urma este considerata cea mai neplacuta. Persoanele care se confrunta cu hiperhidroza transpira excesiv, pe perioade indelungate de timp, in zona axilei, mainilor, picioarelor, spatelui sau abdomenului, ceea ce ii face, in cele mai multe cazuri, sa se simta jenati in diferite ipostaze ale vietii lor.
In functie de cauzele care o produc si de localizarea transpiratiei, hiperhidroza este primara sau secundara, localizata sau generalizata. Cele mai comune sunt transpiratia palmara, plantara (a talpii piciorului) si axilara, fiind declansate de diferiti factori, fie ca este vorba de cauze genetice, conditii de stres sau afectiuni care au ca efecte secundare hiperhidroza. Daca transpiratia apare subit, poate fi vorba despre un efect neurovegetativ la o situatie tensionata (inainte de un examen, de exemplu) sau un semn de hipertensiune, infarct sau alte stari pentru care este necesara interventia unui medic.
Hiperhidroza, o afectiune reala
Daca te confrunti cu hiperhidroza, probabil ca te-ai lovit deja de incapacitatea unor antiperspirante din supermarket de a-ti mentine pielea uscata, iar dusul pe care il faci o data sau de doua ori pe zi nu reuseste decat sa te racoreasca, dar in niciun caz sa opreasca transpiratia.
Devenita o problema sociala si un factor continuu de stres, transpiratia excesiva ii aduce pe majoritatea celor care se confrunta cu ea in situatia de a-si lua un tricou sau o camasa de schimb la serviciu, de a purta mereu haine inchise la culoare, care sa camufleze petele, de a evita sa poarte materiale foarte subtiri, precum matasea, pentru ca sunt foarte permeabile, de a avea mereu pe sub camasa inca un tricou, chiar si cand afara e canicula. Toate aceste masuri denota neincredere in sine, cauzata de o conditie medicala ce este prea putin inteleasa.
Doar o mica parte dintre oamenii cu hiperhidroza merg la medic pentru a li se recomanda un tratament, majoritatea alegand sa duca o lupta solitara si consumatoare, care nu rezolva adevarata problema, ci doar o mascheaza. In timp, hiperhidroza netratata duce la complexe de inferioritate si imposibilitatea de a relationa intr-un mod relaxat cu cei din jur, pentru ca cei care se confrunta cu aceasta afectiune tind sa se ascunda si sa fie demoralizati, imaginandu-si ca sunt priviti intr-un mod critic.
Metode de tratament
In cazurile de hiperhidroza usoara sau medie, antiperspirantele recomandate de medic, cumparate din farmacii, au rezultate bune. Una dintre cele mai moderne, dar si costisitoare metode de tratament al transpiratiei excesive o reprezinta injectarea de toxina botulinica in zonele afectate, o data la 6 luni. Daca hiperhidroza este provocata de stres sau depresie, tratamentele medicamentoase si alternative (yoga, masaj, aromoterapie) pentru aceste tulburari au efecte bune.
In situatia in care niciuna dintre aceste metode nu functioneaza, exista si o solutie chirurgicala: aceea de a indeparta glandele sudoripare printr-o operatie. Aceasta metoda este, insa, invaziva, si aduce in prim plan riscurile oricarei alte operatii, de aceea este bine sa te informezi din timp asupra eventualelor repercusiuni.
Oricare ar fi tratamentul pe care il vei primi, primul pas este sa vorbesti deschis cu un medic despre aceasta afectiune de cele mai multe ori subestimata, pentru a evalua impreuna gradul de hiperhidroza cu care te confrunti si metodele de tratament pe care le ai la dispozitie. Cu siguranta, tratamentul optim iti va schimba viata si iti va reda increderea in tine.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024