Trend american: Dieta de 17 zile
Inca de anul trecut, dieta de 17 zile, lansata de dr. Michael Rafael Moreno, face ravagii peste Ocean, unde a devenit un adevarat fenomen „viral” pe internet. Pe Facebook, dieta are peste 40.000 de fani, fiind preluata rapid in emisiuni TV extrem de populare si in publicatii destinate celor care vor sa slabeasca. Fara doar si poate, dieta de 17 zile este din ce in ce mai populara si la noi, asa ca ne-am propus sa-ti dam toate detaliile care te intereseaza!
10.07.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 56 secundeMedicul de familie american care a creat dieta de 17 zile, cunoscut si ca Dr. Mike, crede ca dureaza 21 de zile pentru ca organismul tau sa se obisnuiasca cu un obicei nou, dar in 17 zile metabolismul incepe sa devina mai lent la rutina alimentara cu care l-ai obisnuit. Prin urmare, dr. Mike a creat un plan alimentar in care iti schimbi dieta o data la 17 zile, variind cantitatea de fructe, legume, carbohidrati si proteine pe care le consumi. O alta regula a dietei de 17 zile este sa adaugi 17 minute de activitate fizica pe zi. Dupa cum vedeti, cifra 17 este foarte importanta in aceasta dieta populara!
Planul dietei de 17 zile
Chiar daca denumirea dietei iti poate da senzatia ca te va ajuta sa slabesti (miraculos) in doar 17 zile, afla ca promisiunile sunt sanatoase si de bun simt. De fapt, dieta este complexa si impartita in patru cicluri: primele trei dureaza cate 17 zile, in timp ce al patrulea ciclu reprezinta un stil de viata pe care va trebui sa il adopti.
Faza 1: Accelereaza slabirea (17 zile) – in aceasta perioada slabesti rapid si iti imbunatatesti semnificativ digestia. Zaharul din sange ajunge la un nivel bun, iar organismul tau incepe sa topeasca grasimile acumulate.
Faza a 2-a: Activeaza-ti metabolismul (17 zile) – scopul acestui ciclu este sa-ti restabileasca metabolismul printr-o strategie care implica cresterea si descresterea consumului caloric pentru a stimula arderea grasimilor.
Faza a 3-a: Dobandeste noi obiceiuri alimentare (17 zile) – in ultimul ciclu de slabire intensa, esti invatat sa dobandesti obiceiuri alimentare sanatoase si sa iti incorporezi in meniul zilnic alimente obisnuite, continuand sa slabesti.
Faza a 4-a: Mentine-ti stilul de viata sanatos (durata nedeterminata) – dupa ce ai slabit, este esential sa te mentii la greutatea ideala. Autorul acestui program de slabit iti propune sa mananci cat mai dietetic si sanatos in timpul saptamanii, iar in weekend te poti rasfata si cu mancarurile tale preferate.
De ce merita sa incerci dieta de 17 zile?
Primul avantaj al acestei diete americane este faptul ca nu te plictiseste. Chiar daca primele trei faze dureaza 51 de zile, exista diversitate, iar schimbarea regulata a meniului iti ofera o anumita satisfactie, spre deosebire de regimurile interminabile, in care trebuie sa mananci mereu acelasi tip de mancare. Cati dintre voi nu au incercat un regim monoton – precum cel cu supa de varza -, iar dupa cateva zile simteati ca nu mai suportati gustul? Dieta de 17 zile pare ca rezolva aceasta problema intr-un mod sanatos, insa iti trebuie determinare si o motivatie puternica pentru a o parcurge.
Un alt punct forte este slabirea rapida intr-o prima instanta, ce te motiveaza cu siguranta si te face sa-ti doresti sa continui. Dupa aceea, te obisnuiesti sa mananci sanatos, iar schimbarea in bine se vede pe termen lung.
Ce dezavantaje exista daca tii dieta de 17 zile?
Trebuie sa-ti spunem de la bun inceput ca prima parte este grea. In primele 17 zile, vei manca doar aproximativ 1.200 de calorii pe zi, ce provin din alimente precum iaurt, carne slaba, anumite legume, putine fructe si un strop de grasimi bune (ulei de masline sau ulei de seminte de in). Ciclul al doilea este asemanator, doar ca se ajunge la 1.500 de calorii pe zi – plus doua portii de carbohidrati lenti.
Una dintre regulile dietei de 17 zile este sa nu mananci fructe sau carbohidrati dupa ora 14:00. Dr. Mike sustine ca in aceasta parte a zilei organismul nu mai are capacitatea sa digere carbohidrati, dar nu toti nutritionistii sunt de acord cu el. Pana la urma, savantii au nevoie de mai multe studii pentru a afla daca teoria este sau nu corecta, insa aceasta dilema nu este un impediment major in a urma aceasta dieta.
Exemplu de meniu din faza 1
Dimineata: omleta din 2 albusuri de ou, ½ grapefruit sau alt fruct proaspat, o ceasca de ceai verde
Gustare: un iaurt mic simplu cu o lingurita de gem fara zahar
Pranz: o salata mare cu ton, salata verde, o lingura de ulei de masline si 2 linguri de otet balsamic, o ceasca de ceai verde
Gustare: o portie de fructe sarace in zaharuri (mere, fructe de padure, grapefruit, pere sau struguri)
Cina: pui la gratar, legume la discretie (broccoli, vinete, fasole verde, etc.), o ceasca de ceai verde
Raluca Mateescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024