Turmeric – beneficii și modalități de consum
Multe din ingredientele folosite în bucătărie pentru că dau o savoare sau un aspect mai apetisant mâncării au și proprietăți nebănuite, care pot fi benefice pentru sănătate, însă pot provoca și unele neplăceri în anumite situații.
04.04.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 23 secundePrintre aceste ingrediente se numără și turmericul – un condiment exotic originar din India – pe care am decis să-l punem „sub lupă” în acest articol. Așadar, în cele ce urmează poți afla care sunt proprietățile turmericului, ce valori nutritive are, cum se consumă și ce beneficii și contraindicații are pentru sănătate.
Turmeric – informații generale
Turmericul mai este cunoscut și sub denumirea de „șofran indian” sau „Curcuma longa”, aceasta din urmă fiind denumirea plantei din care este obținut. Aceasta face parte din familia ghimbirului și se cultivă din abundență în India și întreaga zonă a Asiei de Est, unde este folosită de sute de ani atât pe post de condiment, cât și ca remediu în medicina tradițională.
În România, turmericul a devenit mai cunoscut odată cu preparatele specifice bucătăriei indiene, fiind rapid „adoptat” datorită savorii specifice. Turmericul poate fi găsit cel mai des sub formă de pudră de culoare galben-cărămiziu, care se obține prin măcinarea rădăcinii plantei de care am amintit.
Folosit inițial pe post de condiment, turmericul a devenit între timp și supliment alimentar, datorită proprietăților sale care aduc o serie de beneficii sănătății, despre care vom vorbi pe larg puțin mai târziu.
Turmeric – valori nutritive
Nu te-ai aștepta de la o pudră care se presară în mâncare să aibă un conținut nutrițional foarte bogat, însă dacă este vorba de turmeric, vei vedea că lucrurile stau cu totul altfel. Astfel, 100 de grame de turmeric pot asigura 22% din doza zilnică recomandată de carbohidrați și 91% din doza zilnică recomandată de fibre. Cantitativ, aceasta înseamnă 67,14 grame de carbohidrați și 22,7 grame de fibre, la care se adaugă 3,21 de grame de glucide.
Turmericul are și un conținut foarte bogat de minerale, cele 19,8 miligrame de mangan conținute de 100 de grame de pudră reprezentând 990% din doza zilnică recomandată. De remarcat este și conținutul de fier, ce reprezintă 306% din doza zilnică recomandată, prin cele 55 de miligrame la suta de grame de turmeric.
Potasiul este însă prezent în cea mai mare cantitate, cele 2.080 de miligrame asigurând 59% din doza zilnică recomandată. Pe lista mineralelor din turmeric se mai regăsesc magneziul, calciul, fosforul, sodiul, zincul, seleniul și cuprul.
În ceea ce privește aportul de vitamine, 100 de grame de turmeric asigură 17% din doza zilnică recomandată de vitamina K și 22% din doza zilnică recomandată de vitamina E.
În componența pudrei de turmeric se mai găsesc vitamine din complexul B și o cantitate mai mică de vitamina C, echivalentă cu 1% din doza zilnică recomandată.
De asemenea, mai trebuie menționat conținutul de 9,68 de grame de proteine (19% din doza zilnică recomandată) și cele 3,25 de grame de lipide (5% din doza zilnică recomandată).
Beneficiile consumului de turmeric
Proprietățile benefice ale turmericului se datorează atât conținutului nutritiv despre care tocmai am amintit, cât și unei componente chimice care conferă îi culoarea specifică. Este vorba de Curcumină – o substanță care nu este încă îndeajuns cunoscută, din cauza faptului că este foarte instabilă.
Faptul că turmericul este folosit de sute de ani în medicina tradițională asiatică și cercetările efectuate în privința acestui ingredient scot însă în evidență o serie de beneficii, pe care le redăm în continuare, așa cum am promis.
Îngreunează răspândirea celulelor canceroase
Curcumina din compoziția turmericului atacă celulele canceroase pe care le detectează în organism, încetinind astfel evoluția acestei afecțiuni și crescând șansele de reușită ale unui tratament oncologic, cu condiția ca acesta să fie început în stadii incipiente ale bolii.
Sub acțiunea acestei substanțe, celulele canceroase sunt distruse, iar astfel se îngreunează procesul de formare a tumorilor și ulterior a metastazelor.
Turmericul nu previne însă apariția cancerului și nici nu vindecă o astfel de boală, având doar rolul de a-i încetini evoluția.
Reduce riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare
Turmericul are efect antiinflamator și antioxidant, iar aceste proprietăți îl ajută să protejeze sistemul circulator.
Mai exact, turmericul îmbunătățește funcționalitatea endoteliului vascular – acel țesut care căptușește pe interior vasele de sânge – iar în acest mod scad riscurile de apariție a hipertensiunii, care stă la baza celor mai multe afecțiuni cardiovasculare.
Reduce durerea provocată de artrită
Artrita este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile, iar durerile articulare sunt cel mai deranjant simptom al acestei boli. Tocmai ce am menționat în paragraful anterior ca turmericul are acțiune antiinflamatoare, astfel că poate fi de mare ajutor și pacienților care suferă de artrită.
Prin reducerea inflamațiilor articulare specifice bolii, se reduc și durerile iar pacienții își recapătă astfel mobilitatea.
Ameliorează declinul neurocognitiv
Declinul neurocognitiv este un simptom specific maladiei Alzheimer, care afectează în special persoanele în vârstă și se manifestă prin pierderea treptată a memoriei. Pierderea memoriei se datorează distrugerii celulelor de la nivelul creierului, pe fondul înaintării în vârstă. Din păcate, procesul este ireversibil, iar singurele tratamente pentru pacienții cu Alzheimer au rolul de a încetini cât mai mult declinul neurocognitiv.
O contribuție în acest sens o are și turmericul, datorită acelorași proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care duc la o încetinire a ritmului în care dispar celulele nervoase din creier.
Are proprietăți antidepresive
Sub influența factorilor care generează depresia, la nivelul creierului au loc o serie de schimbări ce influențează în mod negativ starea psihică. Este vorba de scăderea nivelului unei proteine, care determină micșorarea hipocampusului, iar curcumina din compoziția șofranului poate acționa ca un antidepresiv, stimulând producția acestei proteine și refăcând echilibrul din creier.
Astfel, consumul acestui ingredient îmbunătățește starea psihică a persoanelor aflate în depresie, și totodată poate preveni apariția acestei boli.
Turmeric – modalități de consum
Turmericul este disponibil în mai multe variante de consum, cea mai cunoscută și mai des întâlnită fiind acea pudră de culoare galben-cărămiziu.
Aceasta este folosită preponderent ca ingredient pentru diferite preparate culinare, atât în bucătărie cât și în industria alimentară. Astfel, poți găsi pe rafturile magazinelor diverse sortimente de muștar, brânzeturi și amestecuri de condimente care conțin turmeric.
În bucătăria proprie, poți folosi pudră de turmeric într-o mare varietate de preparate precum amestecuri de legume, cartofi la cuptor, supe, omlete sau paste. De asemenea, turmericul poate fi adăugat și în baițul în care se pune carnea la marinat, dar și în smoothie-uri.
Turmericul poate fi consumat și sub formă de rădăcină, care este asemănătoare cu ghimbirul și se adaugă în mâncare tăiată mărunt sau dată pe răzătoare.
Pentru consumul în scop în scop terapeutic, turmericul este disponibil sub formă de ceaiuri, suplimente alimentare, extracte și tincturi. În acest caz, este recomandat să ceri sfatul unui medic înainte de a opta pentru o astfel variantă, și trebuie să ții cont de faptul că o cură de acest gen nu va înlocui niciodată un tratament medicamentos prescris de un specialist.
Turmeric – contraindicații
În primul rând, trebuie să reții că șofranul stimulează secreția de suc gastric, așa că o cantitate prea mare consumată la o singură masă sau pe parcursul unei zile poate să provoace arsuri la stomac.
Un alt detaliu important de știut se referă la proprietatea acestui ingredient de a subția sângele. Aceeași proprietate o au și medicamentele anticoagulante, prin urmare nu este recomandat consumul de turmeric în cazul persoanelor care urmează un astfel de tratament.
Tot din același motiv, nici femeile însărcinate nu ar trebui să consume acest ingredient, pentru că acesta poate determina apariția unor hemoragii. Recomandarea este valabilă și după naștere, pe toată perioada alăptatului, întrucât substanțele anticoagulante se pot transmite copilului, ceea ce nu ar fi indicat, având în vedere că este vorba de un nou-născut.
Așadar, dacă nu te afli într-una din situațiile menționate mai sus, poți consuma cu încredere alimente condimentate cu șofran, pentru a te bucura de savoarea specială și de celelalte beneficii ale acestui ingredient.
Pentru utilizarea în scop culinar nu ai nevoie de recomandări speciale, dar dacă vrei să începi o cură cu turmeric, trebuie neapărat să ceri sfatul unui medic specialist.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024