Ulei de in – beneficii și recomandări de consum
Dintre numeroasele produse naturale cu beneficii pentru sănătate, am decis astăzi să vorbim despre uleiul de in. Deși la noi a devenit cunoscut mai ales în epoca modernă, odată cu creșterea preocupării pentru o alimentație și un stil de viață mai sănătos, uleiul de in se bucură de o mare popularitate în țările mediteraneene unde este consumat de sute de ani.
18.04.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 3 secundeDacă vrei să afli mai multe despre uleiul de in și beneficiile sale, îți recomandăm să parcurgi rândurile de mai jos, care te vor lămuri pe deplin.
Ce este si cum se obține uleiul de in
Cum lesne se poate înțelege, ingredientul de baza pentru acest produs îl constituie semințele de in, cunoscute la rândul lor datorită proprietăților nutritive și terapeutice.
Pentru ca aceste proprietăți să se păstreze și după procesare, uleiul de in se obține prin presarea la rece a semințelor. Mai exact, semințele sunt strivite cu ajutorul unei prese mecanice la temperaturi scăzute, obținându-se astfel unul dintre produsele vegetale cu cel mai bogat conținut de acizi grași Omega-3 și Omega-6.
O altă metodă, care este însă din ce în ce mai puțin folosită, constă în tratarea semințelor cu anumiți solvenți chimici care separă uleiul de părțile vegetale. Produsele astfel obținute sunt mai slabe calitativ, deoarece multe dintre substanțele benefice care se regăsesc în semințele de in se pierd în timpul procesării, ceea ce explică de ce această metodă nu este foarte agreată.
Uleiul de in este disponibil pe piață sub formă de capsule, dar și îmbuteliat în recipiente, sub formă lichidă. Indiferent de forma de prezentare, uleiul de in trebuie păstrat la frigider, pentru că este sensibil la căldură și la lumină. De asemenea, se recomandă păstrarea în recipientele sau ambalajele originale, care asigură o bună etanșeitate, întrucât calitățile acestuia pot fi afectate și în urma contactului prelungit cu aerul.
Uleiul de in are o culoare galben spre portocaliu, și un gust cu aromă de nuci, care poate fi ușor depreciat sub acțiunea factorilor despre care am amintit.
Vitaminele și mineralele pe care le conține uleiul de in
În primul rând, trebuie menționat conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6, despre care am precizat deja că este unul foarte bogat. Acești compuși fac parte din categoria grăsimilor sănătoase, iar semințele de in se numără printre cele mai importante surse naturale de Omega-3 și Omega-6. În urma presării la rece întreg conținutul de grăsimi sănătoase este transferat în uleiul de in, care devine astfel un ingredient cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Despre acestea vom vorbi mai târziu, iar în continuare îți vom arăta care sunt celelalte vitamine și minerale conținute de acest produs natural.
Așadar, uleiul de in conține vitamina E, care este un bun antioxidant și totodată un fortifiant pentru sistemul imunitar. Semințele de in sunt și o sursă importantă de vitamine din complexul B, însă o parte din acestea se pierd în urma procesării. Totuși, cantitatea care rămâne nu este una neglijabilă, mai ales dacă ne referim la vitamina B1.
În ceea ce privește conținutul de minerale, în uleiul de in se găsesc anumite cantități de zinc, fier, cupru, fosfor, potasiu și crom. Fiecare dintre acestea contribuie la îndeplinirea funcțiilor metabolice ale organismului, asigurând buna funcționare a organelor și protejând împotriva agenților patogeni.
Beneficiile consumului de ulei de in
Datorită conținutului bogat de grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și proteine, uleiul de in poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, fără a fi însă un remediu universal sau o alternativă la tratamentele medicale recomandate în cazul unor afecțiuni.
Beneficiile sale constau în prevenirea apariției acestor afecțiuni și în ameliorarea unor probleme de sănătate, după cum urmează:
Menține sănătatea inimii
Acizii grași Omega-3 și Omega-6 contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL, cunoscut și sub denumirea de „colesterol rău”. Colesterolul se depune pe interiorul vaselor de sânge, formând plăci de aterom ce duc la îngustarea sau chiar la înfundarea acestora.
Astfel, colesterolul LDL este unul din principalii responsabili pentru apariția hipertensiunii arteriale și a altor probleme care afectează sănătatea inimii și a sistemului circulator.
Uleiul de in contribuie la reducerea colesterolului rău, însă trebuie să fie ajutat și de o dietă mai săracă în grăsimi saturate, care sunt principala sursă de LDL.
Ajută în curele de slăbire
Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, o cură cu ulei de in te va ajuta să slăbești mai ușor, datorită efectului ușor laxativ, care îmbunătățește digestia. Acesta acționează ca lubrifiant la nivelul colonului, ajutând astfel organismul să elimine mai eficient toxinele.
Orice cură detoxifiantă atrage după sine și pierderea în greutate, fiind prevenite astfel și alte boli care pot apărea ca urmare a excesului ponderal.
Rezolvă problemele cauzate de constipație
Tot datorită rolului său de lubrifiant al colonului, care generează un efect laxativ, este folosit frecvent și ca remediul împotriva constipației. Indiferent care sunt cauzele acesteia, uleiul de in rezolvă ușor problemele generate de constipație, înainte ca acestea să de agraveze.
De asemenea, previne și alte probleme de natură digestivă, însă nu elimină și cauza, dacă acestea sunt datorate unor afecțiuni.
Reduce riscul de apariție a cancerului de sân
Acizii grași Omega-3 din compoziția uleiului de in pot inhiba înmulțirea și răspândirea celulelor canceroase care apar la nivelul sânului, prin modificarea căilor de semnalizare și împiedicarea formării vaselor de sânge care le hrănesc. Mai mult de atât, acești acizi pot genera dispariția celulor canceroase, declanșând un proces de moarte programată, numit apoptoză.
Totodată, uleiul de in poate modula activitatea estrogenului – acel hormon feminin care stimulează uneori apariția și creșterea celulelor canceroase la nivelul sânului. Acesta blochează receptorii estrogenici, inhibând astfel efectul estrogenului asupra celulelor mamare.
Menține sănătatea pielii, a părului și a unghiilor
Nu în ultimul rând uleiul de in poate fi folosit și pentru diferite tratamente cosmetice. Astfel, acesta conferă elasticitate pielii și previne apariția ridurilor, fiind benefic totodată și împotriva acneei sau a eczemelor ce pot apărea la nivelul pielii.
De asemenea, uleiul de in este eficient și în tratamentul eczemelor de la nivelul scalpului, având totodată și efect hidratant asupra părului.
Dacă vrei să ai unghii rezistente și cu un aspect sănătos, acest ingredient îți poate fi de mare ajutor.
Ulei de in – modalități de consum
Uleiul de in poate fi consumat atât ca ingredient pentru diferite preparate culinare, cât și ca supliment alimentat. În acest din urmă caz, se consumă ca atare, în doze de 1-2 lingurițe pe zi, sau sub formă de capsule, conform indicațiilor care se regăsesc în prospect.
Totuși, cea mai des folosită modalitate de consum este cea care presupune folosirea uleiului de in ca ingredient în mâncare. Astfel, acesta poate fi consumat sub formă de dressing pentru salate, fie simplu, fie în combinație cu oțet, suc de lămâie, miere muștar sau diferite condimente.
Totodată, poți pune câțiva stropi de ulei de în bolul de cereale cu lapte, în deserturi sau diferite sosuri. De asemenea, acesta este potrivit ca ingredient și în smoothie-uri de fructe sau legume, adăugând astfel o doză bună de Omega 3 și Omega 6 unui mix bogat de minerale și vitamine.
Ceea ce trebuie să reții este faptul că uleiul de in nu se folosește la prăjire, coacere sau orice alt tip de preparare termică, pentru că la temperaturi ridicate își pierde toate proprietățile nutritive.
Când nu se recomandă consumul de ulei de in
Există și anumite contraindicații referitoare la consumul de ulei de in, iar acestea sunt adresate persoanelor cu alergii la oleaginoase, celor care suferă de anumite afecțiuni sau care urmează anumite tratamente medicamentoase.
Astfel, dacă ai alergie la nuci, alune, migdale, semințe și alte produse din această categorie, trebui să manifești precauție față de uleiul de in, pentru că îți poate provoca reacții adverse.
De asemenea, uleiul de in poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antiinflamatoarele, antidiabeticele sau contraceptivele orale. Aceste interacțiuni pot afecta eficacitatea sau siguranța medicamentelor și pot crește riscul de sângerare, hipoglicemie sau efecte hormonale nedorite.
Dacă suferi de o boală digestivă, trebuie să mai știi că acest produs poate agrava unele simptome. Nici diabeticilor nu le este recomandat consumul de ulei de in, întrucât poate îngreuna menținerea glicemiei la un nivel optim, ceea ce ar da naștere la complicații.
În cazul pacienților care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, este recomandat ca aceștia să își informeze medicul cu privire la faptul că obișnuiesc să consume acest produs. Dacă este cazul, medicul poate recomanda oprirea consumului cu 10-14 zile înainte de operație, deoarece uleiul de in e posibil să crească riscul apariției unor hemoragii în timpul intervenției.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024