Uleiul de argan, ingredientul-minune cu întrebuințări multiple
Uleiul de argan a reprezentat timp de secole un aliment de bază în bucătăria tradițională marocană. Are o aromă subtilă, dar este apreciat și pentru multiplele beneficii pentru sănătate. Renumele său a depășit granițele Marocului, iar în prezent produsele pe bază de ulei de argan sunt folosite în toată lumea cu scop cosmetic, medicinal sau culinar. Producția uleiului de argan a rămas totuși exclusiv în Maroc.
09.11.2020
Timp estimat de citire:
9 minute, 26 secundeUleiul de argan – generalități
Uleiul de argan este produs din miezul fructului de argan, un copac cu rădăcini puternice și coroană bogată, endemic în întregul Maroc. În această țară nord africană, populația folosește ulei de argan ca ingredient în diverse rețete sau cu scop terapeutic. În zilele noastre, 2,2 milioane de marocani lucrează în producția de ulei de argan.
De-a lungul timpului uleiului de argan i s-au atribuit mai multe efecte terapeutice. Un studiu din 2010 a arătat că în ulei de argan se găsește o cantitate ridicată de y-Tacoferol, substanță cu efecte antiinflamatoare. A devenit popular în restul lumii destul de târziu. Abia prin anul 2000 a fost promovat intens, atunci începând să apară pe piață cosmetice cu ulei de argan și produse pentru îngrijirea părului. Există creme de față cu ulei de argan, lipgloss-uri, șampoane și săpunuri. În 2003 s-au vândut primele produse cosmetice cu ulei de argan în Statele Unite. Imediat cererea și producția au crescut.
Cum obțin marocanii ulei de argan?
Extracția acestui ulei este un proces laborios și în bună măsură… manual. Marocanii au început să utilizeze mijloace tehnologice pentru a extrage ulei de argan, însă producția se bazează mai ales pe mici cooperative care lucrează manual. Pentru a-l obține, fructele de argan sunt uscate la soare și apoi sunt curățate de coajă. Sâmburele este spart manual și miezul obținut este apoi un pic prăjit, dacă se dorește obținerea de ulei de argan pentru uz culinar. După ce miezul se răcește, muncitorii îl macină și îl presează la rece. În urma presării se obține un ulei nefiltrat care apoi este decantat. Pentru a obține ulei de argan cosmetic se exclude prăjirea.
Pentru a produce 1 litru de ulei de argan este nevoie de aproximativ 40 de kilograme de fructe uscate. Este vorba, așadar, de un ulei scump și greu de obținut. De-a lungul timpului s-a descoperit că unele stocuri de ulei de argan erau diluate cu ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline. În 2012, guvernul marocan a început să testeze puritatea uleiului de argan aleatoriu înainte să trimită recipiente la export.
Ce conține uleiul de argan?
Această minunată licoare produsă la marginea deșertului este, ca orice alt ulei, bogată în acizi grași și o varietate de compuși fenolici. Majoritatea grăsimilor conținute provin din acidul oleic și acidul linoleic. Acidul linoleic (Omega-6) reprezintă în jur de 30% din conținutul gras, făcând din acest ulei de argan o sursă excelentă.
Acidul oleic, deși nu este esențial, reprezintă cam 45% din totalul acizilor grași ai uleiului de argan și este o grăsime foarte sănătoasă. Conținut și de uleiul de măsline, acidul oleic este recunoscut pentru proprietățile sale benefice pentru sănătatea inimii.
În plus de asta, uleiul de argan este o sursă foarte bună de vitamina E, necesară pentru sănătatea pielii, părului și ochilor. Vitamina E din ulei de argan are proprietăți antioxidante puternice. Conținutul ei este de două ori mai ridicat decât în cazul uleiului de măsline.
Uleiul de argan în bucătărie
Dacă te interesează să încerci aroma unică de ulei de argan în rețetele culinare caută varietățile speciale pentru gătit. Variantele pentru uz cosmetic pot conține și alte ingrediente destinate doar pentru uzul extern. Uleiul de argan se aseamănă la gust cu uleiul de semințe de dovleac, are o aromă puternică, este limpede și are culoarea brună. Nu este potrivit pentru a fi gătit la temperaturi înalte (prăjire). Se adaugă în mâncare de obicei după ce procesul de gătire s-a încheiat. Poți turna câțiva stropi de ulei de argan peste diverse preparate la grătar, cum ar fi pui, pește, porc sau legume, acesta dând o aromă specială. Poate fi ingredientul special din dressingurile pentru salate, venind cu un gust unic. Câteva picături de ulei de argan peste hummus, în supe, pe brânza de capră sau în iaurt pot fi o adevărată revelație culinară.
Uleiul de argan – proprietăți nutriționale și curative
Utilizat atât extern (cosmetic), cât și intern (pentru gătit), uleiul de argan poate aduce beneficii sănătății.
Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
Diverșii compuși fenolici din uleiul de argan sunt răspunzători pentru mare parte din activitatea sa antiinflamatorie și antioxidantă. Uleiul de argan este bogat în vitamina E, numită și tacoferol, o vitamină solubilă în grăsimi care are un puternic efect antioxidant. Un studiu recent a demonstrat că markerii inflamatori s-au redus la șoarecii de laborator hrăniți cu ulei de argan, după ce au fost expuși la o toxină hepatică. În plus, alte cercetări atestă efectul benefic asupra pielii – rănile și zonele inflamate ale pielii pe care se aplică ulei de argan se vindecă mai repede.
Poate proteja sănătatea inimii
Fiind o sursă de grăsimi mononesaturate (acidul oleic), uleiul de argan are capacități protective cardiovasculare asemănătoare cu uleiul de măsline, crescând nivelul de antioxidanți din sânge. În cadrul unui studiu s-a arătat că un consum mai ridicat de ulei de argan a fost asociat cu scăderea nivelurilor de colesterol rău și creșterea nivelurilor de antioxidanți din sânge. Persoanele care au consumat 15 grame de ulei de argan în fiecare zi timp de 30 de zile și-au redus colesterolul LDL cu 16%, iar trigliceridele cu 20%. Atât nivelul ridicat de colesterol din sânge, cât și cel al trigliceridelor sunt factori de risc cardiovascular.
Poate reduce semnele de îmbătrânire a pielii
Uleiul de argan a devenit în timp record un ingredient-cheie pentru foarte multe produse cosmetice. Unele studii sugerează că un
consum regulat de ulei de argan poate ajuta la menținerea sănătății pielii datorită efectelor antiinflamatoare și antioxidante. Aplicat direct pe piele, acesta are un efect reparator și de hrănire, reducând semnele îmbătrânirii, atenuând ridurile.
Ajută la hidratarea pielii și părului
Acidul oleic și cel linolenic, care reprezintă majoritatea acizilor grași ai uleiului de argan, sunt nutrienți vitali pentru menținerea sănătății pielii și părului. Uleiul de argan este deseori aplicat direct pe piele și pe păr, dar poate avea efect și dacă este ingerat. Într-un studiu, atât administrat oral cât și aplicat local, uleiul de argan a îmbunătățit hidratarea pielii femeilor aflate în post-menopauză.
Este deseori folosit pentru a ameliora și preveni vergeturile
Una dintre cele mai frecvente utilizări ale uleiului de argan este pentru a reduce vergeturile, deși nu există nicio cercetare care să ateste clar această calitate. Există însă alte dovezi care arată că uleiul de argan poate îmbunătăți elasticitatea pielii. De aceea unele remedii pentru vergeturi pe bază de ulei de argan ar putea funcționa.
Poate fi folosit ca remediu anti-acnee
Unele surse susțin că aplicarea de ulei de argan pe ten poate fi un remediu eficient pentru acnee. Nici în legătură cu acest aspect nu există studii riguroase, dar efectul lui antiinflamator și calitățile antioxidante pot susține reducerea iritației și roșeții pielii cauzate de acnee. Uleiul de argan poate contribui și la hidratarea pielii, și ea importantă pentru prevenirea acneei. Dacă în cazul tău acneea este cauzată de pielea uscată, este posibil ca uleiul de argan să fie soluția pe care o cauți.
Preparate reușite cu ulei de argan
Cel mai popular mod de a consuma uleiul de argan în Maroc este de a-l mânca cu pâine. Poți încerca să stropești pâinea sau o lipie cu câteva picături de ulei de argan culinar. Există însă și alte rețete, precum:
Cremă de ulei de argan și miere
Ingrediente
- Ulei de argan culinar
- Miere
Mod de preparare
- Încălzește miere într-un vas și apoi adaugă ulei de argan culinar după gust.
- Amestecă până se omogenizează și consumă pe pâine.
Amlou
Este un sos marocan făcut din ulei de argan culinar, migdale coapte și miere. Se consumă tradițional cu pâine.
Ingrediente (pentru 2 cești)
- 200 g de migdale
- 180 ml ulei de argan culinar (uleiul de argan este foarte scump și se poate folosi și ulei de floarea-soarelui în proporție de jumătate)
- 3, 4 linguri de miere
- 2 lingurițe de zahăr
- 1 vârf de linguriță de sare
Mod de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 190 de grade C
- Coace migdalele pentru 10 minute.
- Ai grijă să nu se ardă, scoate-le când par crocante.
- Lasă migdalele să se răcească.
- Macină-le foarte fin cu o râșniță.
- Amestecă-le ușor cu uleiul de argan culinar.
- Adaugă mierea încălzită, sarea și zahărul și amestecă.
Salată de sparanghel cu dressing de ulei de argan
Ingrediente
- 340 g de sparanghel proaspăt
- 1 ou mare
- 4 linguri de ulei de argan culinar
- 1 lingură de oțet balsamic
- 4 roșii cherry
- Sare și piper
- Busuioc proaspăt
- 1 linguriță de muștar
Mod de preparare
- Pune tijele de sparanghel în apă clocotită.
- Fierbe oul tare.
- Taie oul în bucăți mici.
- Coace roșiile cherry pe plită până se înmoaie.
- Amestecă uleiul de argan, oțetul balsamic, muștarul, sarea și piperul.
- Adaugă 2 lingurițe din apa în care a fiert sparanghelul.
- Așază sparanghelul și roșiile pe o farfurie.
- Toarnă sosul peste sparanghel.
- Adaugă bucățile de ou proaspăt și busuiocul.
- Servește cald.
Rețete cosmetice cu ulei de argan
Mască de față cu ulei de argan
Amestecă o lingură de suc de lămâie cu 3 linguri de iaurt, 1 lingură de miere și 5 picături de ulei de argan cosmetic. Aplică pe tenul curățat și lasă 10 minute, după care clătește cu apă plată. Tenul va fi catifelat și luminos.
Tratament pentru păr și pielea capului
Masează părul și scalpul cu o cantitate suficientă de ulei de argan cosmetic. Acoperă părul și rămâi așa peste noapte. Spală-te pe cap dimineața. Părul tău va fi strălucitor, hidratat și mătăsos.
Pentru corp
Adaugă ulei de argan cosmetic direct pe piele sau în cadă pentru o piele hidratată și luminoasă.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024