Uleiul de măsline, un izvor de sănătate
Uleiul de măsline are o largă întrebuințare, fiind un ingredient esențial în preparatele culinare, ca și în crearea produselor cosmetice. Dar mai important decât toate acestea, uleiul de măsline se dovedește a fi un izvor de sănătate.
16.11.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 3 secundeConsiderat element de bază într-o dietă sănătoasă, uleiul de măsline are un nivel crescut de grăsimi mononesaturate, în special acid oleic ( între 55-88% din constituția uleiului). Alte elemente conținute în ulei sunt acizi saturați și antioxidanți, precum vitamina E și polifenol.
Ulei de măsline, de trei tipuri
Ulei extra-virgin: provine din prima presare a măslinelor, nu conține mai mult de 0,8% aciditate și are cel mai bun gust. El păstrează toate vitaminele și mineralele conținute de măsline având un conținut ridicat de antioxidanți (vitamina E și polifenoli). Antioxidanții neutralizează radicalii liberi de oxigen care atacă permanent celulele organismului. Se folosește la salate, sosuri precum și pentru condimentarea oricăror feluri de mâncare: se adaugă deasupra fripturii scoasă din cuptor, de exemplu.
Ulei virgin de măsline, obținut prin mijloace naturale, fără nici un tratament chimic și cu mai puțin de 2% aciditate. Are un gust plăcut și, la fel ca și cel extra-virgin, nu conține ulei rafinat.
Ulei rafinat de măsline: a fost tratat chimic pentru a fi neutralizate gustul și conținutul de acid. Calitatea sa este inferioară uleiului de măsline extravirgin, este mai puțin aromat decât acesta, dar este excelent pentru gătit și ca bază pentru sosuri.
Ulei pomace este cel extras din pomace prin încălzire, fiind utilizați solvenți chimici, în special hexan. Este un amestec între uleiul extras prin tratarea pastei ce rămâne după presarea măslinelor și o cantitate foarte mică de ulei extravirgin, fiind utilizat mai mult pentru prepararea alimentelor în restaurante. Are un gust neutru și cea mai slabă calitate. Este, de asemenea, folosit pentru solvenți, săpun și alte produse industriale.
Ulei de măsline, beneficii
Beneficiile pe care le are uleiul de măsline se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați, cât și conținutului foarte mare de antioxidanți. Studiile indică faptul că uleiul de măsline oferă protecție împotriva afecțiunilor cardiace, stabilizand nivelul de colesterol LDL ( prin împiedicarea oxidării acestuia și a depunerii lui pe pereții arterelor, prevenind ateroscleroza și diminuand riscul apariției bolilor coronariene) și îmbunătățind valoarea colesterolului HDL (care întră în componența tuturor membranelor din organism, contribuie la metabolizarea carbohidraților și este necesar pentru producerea hormonilor masculini și feminini.
Dietele și consumul de antioxidanți și de anumiți acizi grași naturali, precum acidul oleic din uleiul de măsline au un rol dovedit prin studii în prevenirea cancerului ( gastro-intestinal, cancerul de sân , de prostată și de vezică biliară). Consumul de ulei de măsline presat la rece asigură organismului o cantitate importantă de antioxidanți și acizi grași polinesaturati care previn cancerul.
Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de stomac, fiind recunoscută funcția protectoare a acestuia în cazul unor afecțiuni precum gastrită și ulcer. În același timp, consumul de ulei de măsline activează secreția bilei și a hormonilor pancreasului într-un mod mult mai eficient decât medicamentele prescrise, astfel se reduce riscul formării pietrelor la vezica biliară.
Studii spaniole au evidențiat faptul că includerea uleiului de măsline în alimentație poate preveni apariția cancerului de colon. Acesta este un foarte bun laxativ, prevenind constipația fără a crea însă colici și a irita tractul intestinal. O lingură sau două de ulei de măsline administrate dimineața, în combinație cu cafea , favorizează digestia și ajută la asimilarea vitaminelor și a sărurilor minerale.
Un alt beneficiu al uleiului de măsline este faptul că limitează pierderea de calciu care apare inevitabil cu înaintarea în vârstă, prevenind în acest fel osteoporoza.
Introduceți ulei de măsline în alimentația dumneavoastră zilnică și vă veți păstra arterele sănătoase eliminând riscul bolilor de inimă.
Două linguri de ulei de măsline pe zi vor menține o inimă sănătoasă. Adoptarea unui stil de viață sănătos care include și consumul zilnic de ulei de măsline vă poate prelungi viața considerabil.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024