Uleiul de porumb – savoarea salatelor
Obtinut prin metoda presarii la rece (ce permite pastrarea gustului, aromei si substantelor nutritive), fara rafinare si cu un continut foarte mare de vitamina E (de doua ori mai mult decat uleiul traditional de floarea-soarelui) si acizi grasi nesaturati, uleiul de porumb este ideal pentru prepararea salatelor din cruditati, dar si pentru prajirea in baie de ulei a preparatelor din peste si a cartofilor.
08.03.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 4 secunde
Caracteristici:
- Nu contine colesterol.
- Are un continut foarte mare de vitamina E. Un procent atat de ridicat de vitamina E (aproximativ 19%, spre deosebire de uleiul de masline care contine 3%) nu se mai gaseste decat într-un numar foarte restrans de alimente, cum ar fi: spanacul 23%, alunele uscate romanesti 21% si în alte cateva alimente cu continut rifdicat de grasimi nesaturate, precum untura de peste 26%, uleiul de arahide 13%, uleiul de floarea-soarelui 22% si uleiul de soia 18%.
- Uleiul de porumb mai contine vitaminele din grupa B, vitamina C si D, caroten, fosfati, microelemente (fier, mangan, cupru, crom, aluminiu).
Uleiul de germeni de porumb este bogat in acizi grasi esentiali de tip omega 6, proinflamatori, care au efecte negative daca sunt consumati in exces. Pentru a neutraliza aceste efecte, nutritionistii recomanda ca aceste uleiuri sa fie asociate cu grasimi bogate in acizi omega 3 – ulei de in sau grasimi animale (uleiul de peste).
Beneficiile consumului uleiului de porumb:
- lnsuficienta vitaminei E poate duce la aparitia unor tulburari precum: manifestari ale menopauzei; avort spontan; ulcer;
- paradontoze; psoriazis; distrofii musculare; angina pectorala (prin depunerea de grasimi saturate pe vasele de sange si blocarea fluxului sangvin la nivelul acestora).
- De asemenea, uleiul de porumb este un excelent drenor al cailor biliare si reglator al secretiei hormonilor tiroidieni; stimuleaza functionarea glandelor sexuale si participa la procesele de oxidare si metabolism din organismul uman.
- Vitamina E contribuie la fortificarea sistemului imunitar si muscular al omului.
- Este un ulei dietetic recomandat in dieta bolnavilor de stomac si a diabeticilor.
- Acizii grasi nesaturati continuti in uleiul de porumb maresc rezistenta organismului la bolile infectioase si favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterina (colesterolul din bila, sange si alte organe, ce provine din alimente precum oua, unt, lapte, icre, creier).
Uleiul de germeni de porumb incetineste procesul imbatranirii!
Cu un continut atat de mare de vitamina E, cunoscuta si sub numele de “vitamina tineretii”, uleiul de porumb este un antioxidant care incetineste procesul de imbatranire a organismului.
Lucia Comanescu
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024