Uleiuri vegetale bune pentru sănătatea ta
Zilnic, iei tot felul de suplimente alimentare pentru buna funcționare a organismului. Dar știai că unele alimente pot fi adevărate medicamente pentru trup? Descoperă beneficiile uleiurilor presate la rece. Adăugate în mâncare, sunt o comoară pentru sănătate!
12.10.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secundeAflă care sunt cele mai bune uleiuri vegetale pentru sănătatea ta!
Dacă ești dispus să încerci efectele unui tratament simplu, fără contraindicații și accesibil, atunci apelează cu încredere la puterea uleiurilor presate la rece. Adăugate în salate (atenție, nu le procesa termic deoarece devin toxice) sau luate ca atare, acestea înlătura stările astenice (oboseala cronică, durerile de cap, amețeala, stările de nervozitate), durerile articulare și, nu în ultimul rând, previn afecțiunile cardiace.
Bine de știut! Optează pentru uleiuri din semințe presate la rece (acest proces nu alterează substanțele benefice), nerafinate, fără conservanți, comercializate în sticluțe închise la culoare!
Uleiul de in
Beneficii pentru uz intern: Uleiul din semințe de in este o sursă bogată de omega 3, un acid gras benefic sistemului cardiovascular: subțiază sângele, reduce rata aritmiilor provocate de stres, scade colesterolul „rău” și ajută și la producerea serotoninei, un hormon care diminuează stările despresive și insomniile. În plus, uleiul de in luptă eficient împotriva tumorilor canceroase, calmează durerile articulare, menstruale și migrenele, vindecă afecțiunile gastro-duodenale, previne astmul bronșic și stimulează concentrația de anticorpi în sânge. Uleiul de inse administrează o dată pe zi, dimineața sau la prânz, câte o lingură după masă. Curele se țin de cel puțin 2-3 ori pe an, timp de două luni, cu pauză de 10 zile.
Beneficii pentru uz extern: Aplicat pe răni sau pe zonele descuamate, uleiul de in hrănește și hidratează pielea în profunzime, acceleaza procesul de vindecare și redă elasticitatea pielii. Acesta se mai poate aplica pe zonele cu psoriazis.
Uleiul de nucă
Beneficii pentru uz intern: Uleiul de nucă este un remediu excelent pentru detoxifiere și pentru stimularea imunității. Ca foarte multe uleiuri presate la rece, cel de nucă este compus dintr-o cantitate considerabilă de acizi grași Omega 3 benefici sistemului cardiovascular. Luat ca atare zilnic sau adăugat în salate (atenție, acesta nu trebuie folosit la prăjit), uleiul de nucă echilibrează colesterolul și glicemia, previne carențele de vitamina C, magneziu, zinc, fier și calciu și contribuie la menținerea tonusului. Mai mult, fitonutrientii din uleiul de nucă ajută la revigorarea organismului în perioadele de stres prelungit și în perioadele de convalescență.
Beneficii pentru uz extern: Arsurile, eczemele și erupțiile se vindecă mai ușor dacă peste acestea se aplică zilnic un strat subțire de ulei de nucă.
Uleiul din semințe de dovleac
Beneficii pentru uz intern: Infecțiile urinare, problemele renale, ale vezicii și afecțiunile prostatei (grație aportului mare de zinc) devin o amintire cu ajutorul curei de ulei din semințe de dovleac. Acesta se găsește sub formă de capsule sau la sticle și poate fi administrat o dată pe zi, câte o lingură, în cure de 2-3 ori pe an, timp de două-trei luni, cu pauză de 15 zile. Uleiul mai este benefic pentru ficat (îl regenerează) și are proprietăți antianemice.
Beneficii pentru uz extern: Grație zincului, uleiul de dovleac vindecă furunculele și ajută la o cicatrizare rapidă.
Uleiul din germeni de grâu
Beneficii pentru uz intern: Cura cu ulei extras din germeni de grâu este un adevărat elixir al tinereții. Motivul? Acesta este un vitaminizant puternic pentru organism. Conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9, D și E în cantități considerabile. Uleiul din germeni de grâu este ideal pentru școlari pentru că sporește performanțele cognitive, memoria și atenția. Copiii între 7 și 14 ani pot lua o lingură de ulei, iar cei între 2-6 ani, 1-2 lingurițe cu ulei pe zi. De asemenea, uleiul din germeni de grâu redă frumusețea pielii, crește acuitatea vizuală și auditivă și menține dinții și gingiile sănătoase, prevenind paradontoza.
Beneficii pentru uz extern: Aplicat ca atare pe piele, uleiul din germeni de grâu încetinește îmbătrânirea prematură a pielii, redă fermitatea și acționează ca un filtru natural UV. Acesta întărește pereții capilarelor și previne cuperoza, este puternic hidratant și estompează vergeturile apărute în timpul sarcinii.
Uleiul din semințe de cânepă
Beneficii pentru uz intern: Sindromul premenstrual (resimțit prin dureri de cap, vlăguială, iritabiliate) și simptomele menopauzei și postmenopauzei (bufeuri, insomnie) scad cu ajutorul curei de ulei din semințe de cânepă (acesta conține un raport echilibrat de acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9). Tratamentul se administrează timp de trei-patru luni, timp în care se iau câte o lingură cu ulei pe zi dimineață sau la prânz, după masă. Uleiul din semințe de cânepămai este recomandat și în cazul afecțiunilor cardiovasculare, neurologice, diabet (ajută la regresul complicațiilor acestei boli), osteoporoză (acizii grași cresc absorbția calciului în organism), reumatism.
Beneficii pentru uz extern: Uleiul din semințe de cânepă revitalizează rapid țesuturile, restabilește pH-ul natural al pielii, înlătură dermatitele atopice, ameliorează psoriazisul și lupusul, având un bun efect antibacterian, antimicotic și antiviral.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024