Un măr pe zi ține doctorul departe – Adevăr sau Mit?
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Probabil ai mai auzit proverbul englezesc “Un măr pe zi ține doctorul departe” (“An apple a day keeps the doctor away”). Prima dată a fost consemnat în forma aceasta în 1913, existând și alte variante, printre care și “Un măr înainte de culcare și lași doctorul fără mâncare” (“Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread”). Să vedem cât adevăr este în aceste proverbe. Te poate ajuta substanțial sub aspectul sănătății consumul unui măr pe zi?
22.01.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeMerele au fost întotdeauna asociate cu numeroase beneficii pentru sănătatea pe termen lung. Iată câteva dintre acestea:
Merele sunt foarte nutritive
Merele sunt adevărate depozite naturale de fibre, minerale, vitamine și diverși alți antioxidanți. Un măr mediu oferă următoarele cantități de nutrienți:
- Calorii: 95
- Carbohidrați: 25 de grame
- Fibre: 4.5 grame
- Vitamina C: 9% din cantitatea zilnică recomandată
- Cupru: 5% din cantitatea zilnică recomandată
- Potasiu: 4% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina K: 3% din cantitatea zilnică recomandată
În plus, merele sunt surse bune de antioxidanți, precum quercitină, acid cafeic și epicatechină.
Consumul de mere susține sănătatea inimii
Studiile arată că un consum constant de mere este asociat cu reducerea unor factori de risc privind afecțiunile cronice, incluzând bolile de inimă. Un studiu efectuat pe 20 000 de adulți a arătat că o dietă în care sunt prezente multe fructe cu pulpa albă, incluzând și merele, ajută la prevenirea accidentelor vasculare. Acest lucru poate fi explicat prin prezența flavonoidelor, compuși antioxidanți care au rolul de a reduce inflamția și de a proteja sănătatea cardiovasculară. Cantitatea apreciabilă de fibre pe care o conțin merele poate avea la rândul ei un rol important în reducerea colesterolului, un important factor de risc cardiovascular.
Consumul de mere ne poate proteja de cancer
Merele conțin diverși compuși care ar putea să prevină formarea tumorilor canceroase, incluzând antioxidanții și în special flavonoidele. Potrivit unui review a 41 de studii, consumul merelor a fost asociat cu un risc scăzut de dezvoltare a cancerului de plămâni. Aceleași efecte au fost observate și în cazul cancerului colorectal. Alte cercetări sugerează că o dietă în general bogată în fructe și legume ne poate proteja față de cancerul de stomac, de colon, oral, de plămâni sau de esofag. Desigur, mai multe cercetări sunt necesare pentru a evalua potențialul anticancer al merelor și al altor fructe.
Alte beneficii pentru sănătate
Consumul de mere a fost pus în legătură și cu alte beneficii care ar putea ține doctorul departe:
- Susțin scăderea în greutate: datorită conținutului ridicat de fibre, merele îmbunătățesc senzația de sațietate. Fiind sărace în calorii, sunt o gustare excelentă în dietele de slăbit.
- Protejează funcțiile cerebrale: studiile pe animale de experiență sugerează că merele pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, prevenind declinul cognitiv cauzat de avansarea în vârstă.
- Ajută la prevenirea astmului: studiile arată că un consum crescut de mere poate proteja față de instalarea astmului bronșic.
- Reduc riscul de diabet. Potrivit unui review consumul unui măr pe zi poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 28%.
În concluzie
Deși consumul mai multor mere ar putea să nu fie neapărat asociat cu vizitarea medicului de mai puține ori, merele sunt bogate în nutrienți valoroși care pot oferă beneficii sănătății pe termen lung.
Pentru un plus de fibre în alimentație, încearcă suplimentul alimentar FibroProtect de la Naturalis, disponibil în Farmaciile Catena!
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024