Un mic dejun generos îți permite să arzi de două ori mai multe calorii
Persoanele care consumă un mic dejun consistent mai degrabă decât o cină bogată își pot dubla arderile calorice zilnice. Potrivit unui nou studiu, această strategie ajută la prevenirea creșterii în greutate, dar și la un mai bun control al glicemiei.
28.10.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 55 secundeCorpul nostru cheltuie energie atunci când digerăm alimentele pentru absorbția, digestia, transportul și stocarea substanțelor nutritive. Acest proces, cunoscut sub numele de termogeneză indusă de dietă (DIT), reflectă cât de bine funcționează metabolismul nostru și poate varia în funcție de ora mesei.
Pentru a investiga aceste variații, o echipă de cercetători de la Universitatea din Lübeck din Germania a efectuat un experiment de laborator. Oamenii de știință au invitat 16 bărbați să consume timp de trei zile un mic dejun cu conținut scăzut de calorii și o cină cu conținut ridicat de calorii. Ulterior, într-o a doua etapa a studiului, acestora li s-a oferit un mic dejun bogat în calorii și o cină cu conținut scăzut de calorii.
Arderi mai intense dimineața
Cercetătorii au descoperit că un consum identic de calorii a condus la un o rată DIT de 2,5 ori mai mare dimineața decât seara, atât în cazul meselor bogate, cât și în cazul celor mai austere. De asemenea, s-a constatat că fluctuațiile concentrațiilor de zahăr din sânge și insulină induse de alimente au fost mai mici după micul dejun decât după cină. Un alt lucru important de menționat este că după consumul unui mic dejun cu conținut scăzut de calorii a crescut apetitul și în special pofta de dulciuri.
„Rezultatele noastre arată că o masă consumată la micul dejun, indiferent de cantitatea de calorii pe care o conține, determină o termogeneza indusă de dietă de două ori mai mare decât aceeași masă consumată la cină”, rezumă autorii studiului. În acest sens, ei recomandă tuturor, dar mai ales persoanelor cu exces ponderal, să mănânce mai mult mai degrabă la micul dejun decât la cină. Atât pentru a stimula scăderea în greutate, cât și a pentru a preveni bolile metabolice.
Studiul a apărut în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024