Un Paste sanatos! Iata ce trebuie sa faci astfel incat sa nu te ingrasi
Paștele, cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, este un eveniment în care familia se reîntregește, iar tradițional mesele sunt îmbelșugate, pline de alimente și băuturi cu foarte multe calorii. Familia te îndeamnă să îți umpli în permanență farfuria, să „guști” din toate bunătățile, ca doar e Paștele. Dacă vrei însă să nu pui prea multe kilograme, va trebui să lupți cu aceste tentații.
29.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 11 secundePentru un Paște sănătos este esențial să îți stabilești propriile reguli, astfel încât să te poți bucura de această sărbătoare, dar cu grijă. Ouăle, drobul, ciorba de miel sau dulciurile tradiționale, în exces, sunt bombe calorice. Anticipează starea de tristețe pe care o vei avea când te vei urca pe cântar și consumă cu moderație, indiferent de „încurajările” celor din jur.
Cum alegi produsele pentru masa de Paște
Dacă de obicei alegi ouăle cele mai mari, sfatul nostru este ca pentru masa de Paște să alegi ouă de dimensiuni mai mici. Astfel, chiar dacă vei consuma mai mult, scazi șansele unei toxiinfecții alimentare. Ai grijă la carne, indiferent de tip, să alegi din cea cu mai puțină grăsime. Nu cumpără dulciuri multe și nu uita că apa plată este de bază, nu băuturile alcoolice și sucurile dulci. Raionul de fructe și legume este prietenul tău cel mai bun.
Un meniu apetisant și sănătos de Paste
- Ciocnește câte oua vrei, dar…
… nu mânca mai mult de două ouă fierte la masa de Paște! Nu te simți obligat să mănânci un ou de fiecare dată când ciocnești cu cineva, excesul poate transforma o masă în familie într-o vizită la spital. Nu mânca ouăle fierte de câteva zile și pe care le ții pe masa din sufragerie. Acelea au doar rol decorativ!
- Este drobul sănătos?
Poate că nu știai, dar drobul, preparat corect, este cel mai sănătos aliment de pe masa de Paște, în afara salatelor. Regula de bază este că verdețurile nu se călesc, iar organele se fierb, nu se prăjesc. Dacă vrei să fie totul și mai sănătos, schimbă organele de miel cu carne de curcan sau cu pieptul de pui.
- Ciorba de miel
Poate părea ciudat, dar foarte mulți nutriționiști spun că acest preparat tradițional este prea greu pentru stomac, capul de miel neavând proprietățile nutriționale ale cărnii de miel. Puneți borș în ciorbă, cât mai multe verdețuri (morcov, fire de ceapă și usturoi verzi, o legătură de ștevie, praz, lobodă, leurdă, leuștean), pentru a face ciorba mai gustoasă, dar și mai sănătoasă. Consumați cu moderație.
- Friptura de miel cu salată verde
Nelipsită de pe mesele românilor, friptura de miel poate fi un aliat sau un dușman al sănătății tale. În primul rând, nu prăji în ulei carnea de miel. O poți prepara pe grătar sau înăbușită, pentru a-i păstra proprietățile. Ca garnitură, în niciun caz nu folosi cartofi, combinația nefiind una benefică pentru sănătatea ta. Servește friptura cu spanac, cu o salată mare în care poți pune, după gust cât mai multe legume verzi de sezon, pune un pic de ulei de măsline și lămâie.
Mesele tradiționale de Paște sunt complicate pentru stomacul tău. Folosește suplimente alimentare pentru a evita balonarea și pentru a ajuta digestia.
- Mai multe fructe, mai puține dulciuri
Încearcă să mănânci cât mai puțin cozonac, ciocolată sau pască și înlocuiește-le, pe cât posibil, cu fructe proaspete. Altfel, după masa de Paște, vei avea un mic conflict cu cântarul.
- Ai grijă cât alcool consumi
Tot tradițional, masa de Paște abundă în băuturi alcoolice. Bea un pahar de vin, nu înainte de masă, și nu face excese.
- După o masă copioasă…
… ieși la plimbare. Nu doar că te va ajuta la digestie, dar vei da jos și câteva calorii. Poți alerga în parc sau poți doar să te plimbi, ideea este să te miști.
Carnea de miel conține fier, zinc, magneziu, proteine, acid folic și vitaminele B1, B2, B3, B6 și B12. Pentru a te bucura de ele trebuie însă să prepari carnea corect.
Trucuri și sfaturi
- Nu ignora micul dejun înainte de masa de Paște, pentru a nu te năpusti apoi asupra mâncărurilor grele.
- Înlocuiește uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline, la orice preparat.
- Ai grijă la cantitatea de sare de masă.
Distracție plăcută și un Paște sănătos!
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024