Un plan realist de slabire
Oamenii au diferite inaltimi, diferite masuri... pe scurt: fiecare este unic. Problemele de greutate par insa sa fie aceleasi pentru toti si par sa ne uniformizeze pe toti. Obezitatea, ca afectiune cronica, incepe sa atinga proportii epidemice printre oamenii de toate rasele si de toate varstele.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
7 minute, 37 secunde
Cand esti supraponderal te expui unor riscuri crescute de aparitie a unor afectiuni grave cum sunt: diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, nivel de colesterol crescut, apneea (oprirea din respirat) in somn, aparitia venelor varicoase, cancerele (de prostata, san, colon), artrita, dermatite, tensiune arteriala ridicata. Asadar, este clar ca un program de slabire aduce multe beneficii. Daca te-ai hotarat sa faci acest pas iti suntem alaturi si iti oferim un punct de plecare: un plan pentru a-ti usura drumul catre silueta dorita.
PASUL 1 – Greutatea ideala
Greutatea ideala nu se refera la a avea un corp perfect – cu totii avem trasaturi fizice pe care vrem sa le schimbam. Mai degraba putem sa privim greutatea din punct de vedere medical, adica raportat la inaltime, sex si varsta. Medicii folosesc diferite metode pentru a verifica daca suntem supraponderali, principale fiind masurarea Indicelui de Masa corporala si a circumferintei taliei si a soldurilor. Poti afla si singura ce circumferinte ai.
Masurarea circumferintei taliei: Infasoara o data un centimetru de croitorie in jurul taliei, pe la nivelul buricului. Riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare creste daca talia depaseste 88 cm, la femei si 102 cm la barbati.
Masurarea circumferintei soldurilor: Infasoara centimetrul o data la nivelul celor doua proeminente de pe partea frontala a coapselor. La final imparte circumferinta taliei la cea a soldurilor. Raportul ar trebui sa fie sub 0,8 la femei si sub 1 pentru barbati.
De ce trebuie sa facem aceste masuratori? Pentru ca unii dintre noi isi doresc sa slabeasca fara a avea vreo premisa medicala, adica fara sa fie nevoie. Dincolo de pericolele bulimiei si anorexiei se afla si pierderile de masa osoasa, scaderea tensiunii arteriale si alte probleme grave.
Asadar, inainte de a te hotari sa slabesti, asigura-te ca este cu adevarat necesar. Cel mai indicat ar fi sa ceri un consult medicului de familie.
PASUL 2 – Cere sfatul medicului!
Esti sigura ca trebuie sa slabesti, greutatea este peste cea ideala si comporta riscuri pentru sanatate. In acest caz, mergi la un nutritionist sau la medicul de familie pentru a verifica in primul rand daca problemele nu sunt cauzate de afectiuni ale organismului care prin tratament conduc in final si la scaderea in greutate.
Astfel de afectiuni pot fi: hipotiroidismul (o activitate scazuta a glandei tiroide), tumorile de pe pancreas, leziuni cerebrale (cauzate de accidente sau interventii chirurgicale), defecte genetice, dezechilibre hormonale si ovare polichistice.
De asemenea, medicul poate afla daca ai nevoi speciale in ce priveste alimentatia (de exemplu, in cazul diabeticilor). Daca esti: insarcinata, fumatoare, diabetica, ai o varsta inaintata, suferi de boli ale inimii este neaparat nevoie sa consulti medicul inainte de a face un alt pas catre o dieta de slabire.
PASUL 3 – Pasii mici, cheia marilor succese!
Cu siguranta ai mai auzit acest sfat: “Pentru a scadea in greutate, trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi!” Suna simplu, dar oricine stie ca nu este deloc asa. Secretul este sa nu te grabesti. Nu poti slabi in nici un caz peste noapte. Stabileste-ti teluri realiste, nu incerca sa slabesti mai mult de doua kilograme pe saptamana. Sa scapi de kilogramele in plus incet, dar constant este singura modalitate de a evita efectul “yo-yo” (consta in reacumularea de kilograme dupa incetarea unei diete). Daca iti schimbi obiceiurile si stilul de viata incet sansele de succes cresc considerabil.
PASUL 4 – Modifica-ti dieta!
Caloriile sunt principala sursa de energie a organismului. Ce nu este insa folosit este depozitat sub forma de grasime in diferite parti ale corpului. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa mancam alimente sarace in calorii daca vrem sa slabim.
O calorie este insa, o calorie indiferent daca provine de la o gogoasa sau de la o varza cruda. Diferentele constau in numarul de calorii continute, nutrientii, grasimile si alte elemente specifice.
Unele diete implica “numararea caloriilor”, dar pe cat de eficace pare, pe atat de plictisitor poate deveni si nici nu presupune ca dieta este echilibrata si sanatoasa.
O alta solutie, aparent usor de pus in practica este si aceea de a reduce numarul de calorii consumate. Cum facem acest lucru? Cu siguranta nu prin a manca mai putin. Desi, teoretic aceasta metoda ar putea sa va ajute sa slabiti, nu este nici cea mai sanatoasa si nici de succes. Singurul lucru pe care il vei obtine asa va fi o dieta dezechilibrata si cresterea riscurilor de instalare a unor boli cardiovasculare si a diabetului, de exemplu.
Recomandat ar fi sa consumati aceeasi cantitate de mancare, dar alimentele sa fie sarace in calorii si bogate in nutrienti. De exemplu, in loc de o portie de cartofi prajiti alegeti o portie de cartofi copti, morcovi sau un mar.
Pentru a avea mai mult succes in schimbarea dietei, permiteti-va din cand in cand sa serviti desertul preferat.
PASUL 5 – Schimba-ti obiceiurile alimentare!
*Creaza-ti un program de mese pe care sa-l respecti! Daca sari peste mese, cu siguranta vei fi tentata sa mananci mai mult la urmatoarea masa sau vei uita de alimentele sanatoase.
*Mananca doar in bucatarie sau la locul de luat masa! Servind cina, spre exemplu, in fata televizorului nu vei obtine o disciplina a mesei.
*Consuma portii mici! Ai tendinta sa iti golesti farfuria indiferent cat de plina este? Atunci pune-ti portii mai mici in farfurie. Intr-adevar, stomacul tau va semnala foame, la inceput, dar nu-ti face griji, o data cu tine se va obisnui si organismul tau, mai ales daca nu te grabesti.
*Incepi cu legumele! Apoi serveste restul mesei, astfel vei potoli senzatia de foame, iar corpul tau va primi un plus de fibre si vitamine.
*Savureaza! Nu termina pranzul in graba, organismul tau are nevoie de timp pentru a recunoaste ca ai mancat.
*Hidrateaza-ti organismul! Bea apa in timpul mesei astfel vei ajuta organismul sa perceapa senzatia de satietate mai repede.
*Nu uita plimbarea de dupa cina! Mergi prin parc sau pur si simplu ia putin aer (30 de minute) pentru a stimula metabolismul sa arda calorii.
PASUL 6 – Misca-te!
Sportul, sub orice forma, este vital pentru a ne pastra organismul sanatos si pentru a slabi. Daca iti creezi un program de exercitii zilnic nu numai ca vei arde calorii mai usor, dar vei dormi mai bine, vei fi mai rezistenta la boli si vei avea mai multa energie. Cateva minute (10 minute) de exercitii pe zi sunt perfecte pentru inceput. Apoi, incet-incet e bine ca zilnic sa faci 30 de minute de miscare urmand ca treptat la o ora de activitate fizica. Poti sa te inscrii la un program de aerobic, poti sa te plimbi seara sau sa alergi, sa mergi la o sala de fitness. Poti face orice atata timp cat implica miscarea si nu statul in fata televizorului sau a calculatorului!
PASUL 7 – Alege o dieta!
Sunt atatea diete care ne promit ca vom slabi usor, repede si efectele vor fi vizibile pe termen lung. Dar daca toate sunt bune… pe care o alegi? Iata care ar trebui sa fie criteriile de alegere:
*Ce promite programul? Daca iti spune ca vei slabi mult si repede, nu e bun.
*Promoveaza o alimentatie sanatoasa? Daca dieta subliniaza un anumit tip de aliment in detrimentul altora, atunci nu e indicat sa o alegi.
*Incurajeaza activitatea fizica? Orice dieta buna trebuie sa mentioneze miscarea ca modalitate ajutatoare in incercarea de a slabi sanatos.
*Te invata sa iti pastrezi greutatea dorita? Cu siguranta nu incepi o dieta cu gandul ca o vei urma toata viata. Daca regimul pe care doresti sa il incepi nu contine idei despre cum sa faci sa iti pastrezi greutatea odata dieta terminata, inseamna ca nu este cazul sa o alegi.
*Esti avertizata in privinta riscurilor comportate de respectiva dieta? Fiecare regim nou alimentar aduce cu sine riscuri. De aceea, daca dieta pe care doresti sa o urmezi este „pentru oricine” atunci este indicat sa ceri sfatul unui medic nutritionist inainte de a o incepe.
*Este o dieta promovata de o vedeta? Daca da, tine minte ca nu toate vedetele sunt experte in nutritionism sau sanatate. Aceasta nu inseamna ca trebuie eliminate inca de la inceput… ci doar ca e nevoie sa cantaresti cu grija alegerea regimului.
PASUL 8 – Tratamente medicamentoase si interventii chirurgicale
Aceste solutii trebuie luate in calcul doar in situatii stabilite de medic. Nu apelati la tratamentele „minune” aflate in farmacii fara a cere mai intai sfatul medicului. Interventiile chirurgicale sunt recomandate numai in cazul in care medicul considera ca obezitatea iti pune in pericol sanatatea si daca toate celelalte metode incercate nu au dat rezultate satisfacatoare. Aceste interventii sunt: de restrictie, bypass gastric si liposuctie.
Un program de slabire de succes presupune o schimbare constanta si lenta a stilului de viata, in general. In final trebuie sa ajungi sa faci sport in fiecare zi, sa mananci echilibrat si sa te bucuri de noua ta silueta si de noua ta viata.
Irina Paulenco
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024