Unele persoane sunt „facute” sa prefere alimentele cu multe calorii
In timp ce unele persoane reusesc fara eforturi deosebite sa refuze ciocolata sau o prajitura in favoarea unei gustari sanatoase, altora nu le e la fel de usor sa faca acest lucru. Conform unui nou studiu, creierul unor oameni este „dependent” de alimente bogate in grasimi si zahar.
09.11.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeO echipa de cercetatori de la Colegiul Imperial din Londra, condusa de dr. Tony Goldstone, a identificat doua variatiuni genetice care influenteaza optiunea pentru alimentele bogate sau sarace in calorii. Aceasta descoperire, pe care oamenii de stiinta au prezentat-o recent in cadrul Congresului Anual al Societatii Americane pentru Studiul Obezitatii din Los Angeles, ar putea deschide calea unor abordari terapeutice mult mai personalizate in lupta cu excesul ponderal.
45 de voluntari si poftele lor
Pentru a afla daca factorii ereditari au un cuvant de spus in ceea ce priveste apetenta pentru anumite tipuri de alimente, dr. Goldstone si colegii lui au analizat harta genetica a 45 de europeni apartinand rasei albe, cu varste cuprinse intre 19 si 55 de ani. Scopul lor a fost identificarea prezentei unor variante ale genei FTO, asociata cu predispozitia la ingrasare, precum si ale genei DRD2, care joaca un rol in reglarea dopaminei din creier – un neurotransmitator implicat in activarea sistemului de recompensa si a poftelor alimentare.
Participantii la acest studiu aveau un IMC (indice de masa corporala) situat intre 19,1 si 53,1, ceea ce inseamna ca au fost persoane cu o greutate variata, de la normala la toate gradele de obezitate. Acestia au fost rugati sa vizualizeze mai multe imagini cu diverse tipuri de alimente bogate sau sarace in calorii si sa noteze cat de mult le-au facut pofta. In tot acest timp, cercetatorii le-au urmarit activitatea cerebrala, folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI).
Variantele genei FTO inrauresc sistemul de recompensa
Cercetatorii au stabilit ca subiectii care poseda variante ale genei FTO si care au evaluat alimentele bogate in calorii ca fiind mai atragatoare au prezentat o activitate mai intensa intr-o regiune a creierului numita cortex orbitofrontal, responsabila pentru deciziile luate sub un impuls de moment. Mai mult, autorii studiului precizeaza ca este pentru prima data cand au gasit posesori ai variantelor genei FTO care prefera alimente cu mai multe calorii si prezinta o activitate mai mare in striatum, aria cerebrala responsabila de sistemul de recompensa, cu toate ca aceasta activitate a fost dependenta de tipul variantei genei DRD2 pe care o detineau.
In lumina acestor rezultate, oamenii de stiinta sugereaza ca persoanele care poseda gena FTO pot fi expuse unui risc mai mare de a deveni obeze, deoarece dopamina trimite semnalele care declanseaza pofta de mancare si comportamentul de recompensa in prezenta alimentelor nesanatoase.
„Aceasta inseamna ca persoanele in cauza se confrunta cu pofte mult mai intense decat altele in prezenta alimentelor bogate in calorii, care sunt, de regula, pline de grasimi si/sau zahar, facandu-i sa manance mai multe astfel de alimente”, a explicat dr. Goldstone.
Acest nou studiu permite o mai buna intelegere a mecanismelor biologice care duc la anumite comportamente, ceea ce va servi la gasirea unui tratament personalizat, mai eficient, al obezitatii. Astfel, in cazul persoanelor cu variante ale genelor FTO si DRD2, o metoda utila ar fi manipularea hormonilor intestinali care determina eliberarea de dopamina din creier, pentru a altera influenta acestui neurotransmitator asupra poftelor pentru alimentele care ingrasa.
Sursa: www.medicalnewstoday.com
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024