Usturoiul combate ateroscleroza si protejeaza inima
Daca te numeri printre persoanele care evita consumul usturoiului de teama mirosului sau intepator specific, deloc placut, ai face bine sa-ti reevaluezi optiunea. Oamenii de stiinta ofera dovezi solide in ceea ce priveste avantajele prezentei sale in dieta zilnica.
26.01.2016
Timp estimat de citire:
1 minut, 42 secundeOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste de mai multa vreme beneficiile usturoiului asupra sanatatii generale si recomanda includerea lui in cadrul masurilor dietetice impotriva hiperlipidemiei (niveluri ridicate de grasimi in sange) sau pentru prevenirea tulburarilor vasculare asociate imbatranirii, asa cum este ateroscleroza. De asemenea, specialistii admit utilitatea administrarii lui in cazul tratamentului hipertensiunii arteriale moderate.
Mai mult decat adjuvant
Proprietatile terapeutice ale usturoiului sunt insa mai extinse decat se credea. Un nou studiu american aparut in revista Journal of Nutrition valideaza efectele sanogene ale acestui condiment si demonstreaza ca substantele active din compozitia lui contribuie la incetinirea progresiei bolilor cardiovasculare. Potrivit autorilor cercetarii, extractul de usturoi reduce acumularea de grasimi (colesterol) in sange si poate inversa formarea placii toxice in artere.
Rezultate cu 80% mai bune
Oamenii de stiinta au investigat efectele usturoiului pe un grup format din 55 de pacienti cu boli metabolice, cu varste cuprinse intre 40 si 75 ani. Fiecare dintre ei a trecut un examen cardiovascular complet, care a cuprins inclusiv o coronarografie, pentru a evalua volumul placilor ateromatoase si gradul de ateroscleroza. Ulterior, participantii la studiu au fost impartiti in mod aleatoriu in doua grupe. Subiectii primei grupe au luat in fiecare zi, timp de un an, o capsula de 2,4 mg de extract de usturoi, in timp ce restul – un placebo. La finalul tratamentului, pacientii care au avut prescris suplimentul cu usturoi au prezentat o imbunatatire notabila a sanatatii cardiovasculare. Mai exact, prin comparatie cu cei care au luat placebo, in cazul lor, procesul de formare a placilor a fost incetinit cu 80%, s-a redus densitatea lor si chiar s-a inregistrat o regresie a aterosclerozei.
Maladie cardiovasculara, caracterizata de intarirea peretilor arterelor ca urmare a acumularii de placi formate, in principal, din colesterol, ateroscleroza este o cauza importanta a infarctului miocardic, dar si a accidentului vascular cerebral.
Sursa: www.leparisien.fr
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024