Valori nutritive: gogonele, murături și alte bunătăți de iarnă
Prin tradiție, iarna este anotimpul borcanelor de murături pregătite de gospodinele sârguincioase sau, de ce nu, cumpărate din supermarket, însă câți dintre noi le știm valorile nutritive? Descoperă și tu câte calorii și vitamine au aceste bunătăți de sezon!
15.12.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 28 secundeLegumele murate sunt consumate din cele mai vechi timpuri, cele mai îndepărtate urme ale acestor provizii de iarnă fiind datate ca aparținând Mesopotamiei, acum mai bine de 4.000 de ani. Tradiția murăturilor din legume sau fructe, în apă și sare sau oțet, este răspândită în multe ținuturi, fiecare țară având propriile rețete.
Iată câteva dintre cele mai inedite alimente consumate sub formă de murături în diferite țări:
- Marea Britanie: ouă, ceapă, sfeclă, nuci, midii
- Italia: giardiniera (un fel de salată din conopidă, țelină, ceapă și morcovi murați)
- India: lămâie, mango, chili, ghimbir, usturoi
- China: ardei iute, ridiche, suan cai (un soi de varză chinezească)
- Turcia: vinete, sfeclă, migdale verzi, pepeni roșii mici, prune verzi
Și în România, tradiția murăturilor este îndelungată și include numeroase alimente, de cele mai multe ori fiind vorba de legume. Întrebarea cea mai importantă și mai des întâlnită este dacă legumele astfel păstrate își mențin valorile nutritive, iar răspunsul este unul afirmativ. Nivelul de fibre din legumele murate este asemănător cu cel al vegetalelor gătite, iar o parte din vitamine (A, D, E, K) se păstrează și în urma procesului de murare.
Totuși, din cauza temperaturilor ridicate la care se realizează această procedură, nivelul de vitamina C al legumelor scade (însă nu dispare!), de aceea este esențial ca, în sezonul rece, să consumi și legume proaspete sau cel puțin congelate, pentru un aport optim de vitamine. Cel mai bine este să păstrezi borcanele cu murături într-un loc răcoros și întunecat. Altfel, din cauza luminii, se pierde riboflavina, o altă substanță esențială pe care o conțin murăturile.
Cele mai populare murături sunt sărace în calorii și își păstrează o mare parte dintre vitamine și minerale:
- Gogonele (200 g)
Calorii: 52
Colesterol: 0
Sodiu: 0,17 g
Fibre: 1,64 g
Vitamina C: 67% din DZR (doza zilnica recomandata)
Vitamina A: 24% din DZR
- Conopidă murată (200 g)
Calorii: 55
Colesterol: 0
Sodiu: 0,24 g
Potasiu: 257 mg
Fibre: 2,5 g
Proteine: 1,9 g
Vitamina C: 67% din DZR
Vitamina A: 10% din DZR
Vitamina B6: 9% din DZR
Acid folic: 8% din DZR
- Varză murată (100 g)
Calorii: 16
Sodiu: 207 mg
Potasiu: 630 mg
Fibre: 2,36 g
Proteine: 1,2 g
Acid folic: 8% din DZR
Calciu: 4% din DZR
Vitamina B6: 5% din DZR
- Castraveți murați (200 g)
Calorii: 26
Potasiu: 165 mg
Sodiu: 1.833 mg
Fibre: 1,72 g
Proteine: 0,8 g
Vitamina A: 9% din DZR
Vitamina E: 1% din DZR
Magneziu: 4% din DZR
- Ardei gras murat (1 bucată)
Calorii: 8
Sodiu: 29 mg
Potasiu: 30 mg
Fibre: 0,32 g
Proteine: 0,1 g
Vitamina C: 34% din DZR
Vitamina A: 9% din DZR
Întrucât conțin multă sare, consumați murăturile cu moderație.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024