Varietate de nutrienți, gusturi și culori: fasolea
Cea mai utilizată dintre leguminoase, fasolea se găsește într-o varietate de culori, mărimi și gusturi. Este disponibilă de-a lungul întregului an și poate constitui un ingredient valoros pentru multe tipuri de mâncăruri, salate sau supe. Poate fi utilizată de vegetarieni, precum și în perioadele de post, constituind o sursă importantă de proteine și fier.
26.03.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 56 secundeIată care sunt cele mai cunoscute și utilizate tipuri de fasole de pe glob și proprietățile acestora. Un aliment atât de simplu poate aduce beneficii enorme sănătății tale!
Fasolea neagra
Este un aliment plin de nutrienti, are un continut mare de fibre, magneziu, vitamine, potasiu si este sortimentul de fasole cel mai bogat in proteine. Datorita continutului mare de molibden, contribuie la buna functionare a sistemului reproducator, are rol in metabolizarea carbohidratilor si grasimilor, dar si la utilizarea fierului adus in organism prin alimentatie. Cei care mananca o porție de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu 40%. De asemenea, continutul mare de acid folic recomanda folosirea de fasole neagra in alimentatie la femeile care isi doresc o sarcina, precum si pe perioada primelor luni de sarcina.
Fasolea Pinto
Are un aspect caracteristic, cu pete, de unde ii vine si numele. Este de origine mexicana si are un gust mai pregnant decat alte tipuri de fasole. O portie de fasole Pinto contine doar 100 de calorii (atentie la adaosul de ulei sau alte produse la preparare!), 6 g de fibre, 6 g de proteine, 20% din necesarul zilnic de acid folic, 10% din cel de fier si fosfor, 8% din cel de tiamina si magneziu, 6% din necesarul de calciu si zinc. Fasolea Pinto poate ajuta la scaderea nivelului seric al colesterolului total si al LDL colesterolului, datorita fibrelor continute, si prin aceasta la reducerea incidentei afectiunilor cardiace.
Fasolea rosie
Exista mai multe sortimente de fasole rosie, toate bune surse de proteine si fier (30% din necesarul zilnic de fier se gaseste intr-o cana de fasole rosie). Fasolea rosie contine o mare cantitate de antioxidanti, cu rol in protectia celulelor impotriva actiunii radicalilor liberi, prin aceasta reducand riscul de cancer si afectiuni cardiace, dar si intarziind procesele de imbatranire. Fasolea rosie tine capul de tabel in ceea ce priveste continutul de antioxidanti, alaturi de afinele si ciresele de cultura. Continutul mare de vitamine (A, C, E, K, PP, complex B) si de minerale (potasiu, fier, calciu, zinc) contribuie la imbunatatirea sanatatii.
Fasolea alba
Este frecvent intalnita in bucataria italiana, dar si in cea romaneasca. Contine destul de multe calorii, dar si de fibre si fier. Fibrele contribuie la scaderea nivelului glicemiei si colesterolului, scazand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Continutul mare de fier face ca fasolea alba sa fie recomandata vegetarienilor si persoanelor care tin post, pentru combaterea carentei de fier.
Fasolea Lima
Este, in general, de culoare verde, cu o consistenta untoasa, cu textura de amidon. Are un gust rafinat, cel mai mic continut caloric dintre toate sortimentele, dar si cel mai mic continut de proteine. Are un continut mare de calciu, contribuind la sanatatea oaselor. Magneziul este bine reprezentat, acesta avand multe functii in organism – sustine functia celulelor musculare si nervoase, imbunatateste imunitatea.
Consumul de fasole este recomandat si datorita continutului de glucide complexe, nutrienti care ofera energie. 15% din necesarul zilnic de carbohidrati este continut de o ceasca de fasole! Datorita indicelui glicemic mediu, aceasta furnizeaza treptat energie o perioada mai lunga de timp, mentinand un nivel constant al glicemiei pentru cateva ore, mentinand senzatia de satietate.
Dr. Lacramioara Brinduse,
medic specialist sanatate publica
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024