Foarte multi dintre noi mancam mai mult decat reusim sa consumam. De aici si problemele legate de greutate. Este cea mai frecventa si plauzibila cauza. Rareori este vorba de altceva, oricat am incerca sa ne cautam argumente sau, mai bine spus, scuze. Tocmai de aceea, este foarte important sa stim de cate calorii avem, de fapt, nevoie. Este pasul esential pentru a ne putea mentine in limitele normalitatii.
10.07.2017
Timp estimat de citire:
1 minut, 57 secundeDaca vrei sa pui capat oscilatiilor ponderale si chinului de a te supune periodic unor diete de slabit drastice, trebuie sa inveti sa-ti determini necesarul zilnic de calorii. Doar asa iti poti controla in mod eficient si pe termen lung evolutia greutatii. Cum poti face asta? Foarte simplu!
Numarul de calorii de care oganismul uman are nevoie intr-o zi depinde de cantitatea de energie necesara pentru a functiona la parametrii optimi, aceasta variind in functie de sex, varsta, inaltime, greutate, precum si de gradul de efort fizic. Intai de toate, va trebui sa-ti evaluezi metabolismul bazal (MB), adica acea cantitate minima de energie consumata de corpul tau pentru a te tine in viata, cand este in stare de repaus. In final, rezultatul trebuie corelat cu un indice legat de intensitatea activitatii fizice.
Asadar, metabolismul bazal pentru o femeie de 40 de ani cu o inaltime de 1,70 m si o greutate de 65 de kilograme este de 1351,5 kcal pe zi.
Valoarea obtinuta reprzinta numarul de calorii de care ai nevoie pentru a mentine o greutate stabila. Daca vrei sa slabesti treptat si fara a te infometa, scade progresiv consumul de calorii cu 300 pana la 500 de calorii pe zi si creste durata si intensitatea activitatii fizice. Efectele nu vor intarzia sa apara!
Natalia Talmacec
Data publicarii: 10.07.2017
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
14.11.2024