Verdeturi de primavara care ne refac imunitatea
Iarna care a trecut a fost incarcata de virusuri. Peste tot in jur, oameni cu viroze, care mai usoare, care mai grele, si foarte multe cazuri de gripa. Organismele au luptat cu toate motoarele turate sa faca fata agresiunilor de acest fel, iar in aceasta primavara este esential sa-si refaca stocurile de combustibil. Altfel, vom avea parte de o lunga astenie de primavara, semn al slabiciunii organismului in urma iernii.
12.04.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeOrganismul poate sa se refaca singur, atat timp cat ii cream conditii: somn de calitate, alimentatie sanatoasa, miscare si soare. Pentru refacerea fortelor, in primavara aceasta nu trebuie sa lipseasca din farfurie adevaratele surse de vitamine si minerale, care dau putere sistemului imunitar: spanac, salata verde, stevie, loboda, leurda, urzici.
Aliatul lui Popeye
Spanacul nu este degeaba asociat cu Popeye Marinarul. Indicat copiilor si adultilor in perioadele de convalescenta, spanacul este un adevarat aliat al sistemului imunitar. Contine fier, potasiu, acid folic, calciu, beta-caroten, clorofila, vitaminele C, E si K si se poate consuma atat crud, in salate, cat si in ciorbe sau gatit, de preferat cu usturoi. Pentru ca pe piata se gaseste pe perioade reduse, poti sa il congelezi, crud, iar timp de minimum 6 luni isi pastreaza proprietatile.
Desi nu intra la categoria verdeturi, urmatoarele alimente sunt obligatorii primavara, pentru refacerea sistemului imunitar : usturoi, ghimbir, peste, lamaie, afine, sfecla.
Imunitatea creste, grasimea scade
Un aliment ieftin si usor de procurat primavara, cu influente puternice asupra imunitatii, este salata verde. Nelipsita in curele de slabire datorita continutului preponderent de apa, ea este, totodata, si o sursa excelenta de energie si vitamine. Salata are acid folic, vitamina C, beta-caroten, potasiu si se recomanda, in primul rand, consumul in forma ei proaspata, dar si sub forma de supe de salata verde. Este indicat sa o consumi pe toata perioada in care o gasesti proaspata, pentru ca, odata ce o pui la congelator, isi pierde proprietatile.
La fel de eficienta, atat pentru slabit, cat si pentru intarirea organismului si revigorarea lui dupa perioade grele, este stevia, bogata in calciu, magneziu, fier, potasiu, vitamina B si vitamina C. Se poate consuma in supe, ciorbe, salate sau chiar sub forma de ceai.
De ce ai manca urzici?
Urzicile si leurda sunt verdeturi de primavara cu un gust aparte, pe care fie le iubesti, fie le urasti. Daca te regasesti in prima categorie, afla ca urzicile sunt bogate in vitamine si minerale si, pe langa cresterea imunitatii, au o serie de efecte curative pentru foarte multe afectiuni, de la cele hematologice la cele pulmonare si digestive. Mancarea de urzici se poate face cu usturoi si cu smantana si se consuma alaturi de ou ochi, orez sau mamaliga. Pentru un gust si mai interesant, mancarea de urzici poate fi combinata chiar cu leurda, un alt aliment de mare folos organismului. Pe aceasta o recunosti usor dupa mirosul ei, care seamana cu al usturoiului, si o poti folosi in orice tip de mancaruri doresti. Este bogata in substante nutritive, insa are o singura hiba: consumul pe perioade indelungate creste pofta de mancare.
Nu rata loboda in aceasta primavara! Datorita continutului de vitamina C, ajuta sistemul imunitar si incetineste imbatranirea. O poti folosi in salate, ciorbe sau soteuri.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024