Verdeturile de primavara – tonice ale organismului
Multi dintre noi percep iarna ca pe o perioada dificila din punct de vedere al alimentatiei corecte, in sensul ca in lipsa unor legume proaspete suntem tentati sa mancam mai multe grasimi decat ar trebui. Asa ca, de cum se poate schimba ceva in privinta asta, trecem la treaba.
08.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeSi cum primavara debuteaza cu urzici proaspete, spanac si stevie, ne-am gandit sa le analizam un pic acele caracteristici care ne sunt utile pentru sanatate. Un alt aspect important este culegerea sau achizitionarea acestora: feriti-va sa le culegeti din preajma drumurilor sau a unor zone poluate pentru ca exista riscul ca ele sa contina plumb – element toxic pentru organism.
Urzicile ajuta la slabit
Urzicile contin vitaminele A, B2, C si K, precum si calciu, magneziu si fier. Chiar daca nu ai facut o analiza stiintifica riguroasa care sa-ti fi argumentat consumul de urzici, iti dai seama ca, de fapt, te simti mult mai bine decat inainte. Daca suferi de anemie, consumul de urzici te poate ajuta sa capeti un echilibru al vitaminelor si mineralelor din organism, precum si sa-ti intaresti sistemul imunitar.
Ca are efect detoxifiant stii deja – curata sangele, si in acest fel, imbunatateste circulatia, scade cantitatea de glucoza din sange, inchide ranile superficiale ale epidermei. De asemenea, consumul de urzici poate ajuta la reglarea functiilor gastro-intestinale si combate starile febrile. Daca ai fost diagnosticat cu retentie de apa, trebuie sa stii ca urzicile te pot ajuta sa remediezi aceasta problema. Desigur ca nu poti astepta minuni dupa o portie de urzici, trebuie sa perseverezi o perioada de 2-3 saptamani ca si in cazul altor cure de primavara.
Spanac proaspat si sanatos
Consumul de spanac are partial aceleasi efecte benefice ca si utilizarea urzicilor, insa veti vedea ca in anumite cazuri este contraindicat. El contine vitaminele A, B1, B2, B12, PP si C, motiv pentru care este tonic pentru organism si intareste sistemul imunitar. El este constituit si din nenumarate minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, zinc, cupru, iod, mangan), dar fierul nu este in cantitati atat de mari pe cat se credea. Alte legume contin cantitati mai mari de fier decat spanacul.
Spanacul curata sistemul digestiv, ajuta la eliminarea viermilor intestinali si elimina mirosul neplacut al gingiilor inflamate. Evident, eficienta cea mai mare o obtin cei care consuma frunzele de spanac proaspete la diverse salate. Dar si in piureul clasic de spanac se pastreaza multe substante utile. Insa, trebuie sa tii cont ca frunzele nu se fierb, ele se oparesc. Daca dupa oparire ele capata o culoare galbuie, nesanatoasa, nu ar trebui consumate (inseamna ca accidental ele contin substante daunatoare). Din cauza continutului sau de acid uric, spanacul nu este recomandat persoanelor cu afectiuni hepatice, gastrice si reumatismale.
Nu asociati stevia cu lactatele
Daca aveti probleme legate de tonus, oboseala sau depresie, puteti sa consumati preparate din stevie. Ea contine fier, fosfor, potasiu, magneziu, acid oxalic, calciu si vitamina C. Stevia se mai poate consuma in cazul in care aveti boli de piele sau suferiti de constipatie. Ca si in cazul spanacului, aveti grija sa nu suferiti de bolile mentionate mai sus, pentru ca stevia poate sa va faca rau. In general stevia nu se asociaza cu lactatele, pentru ca se obtin oxalatii de calciu care se elimina cu usurinta din organism (duce la carente de calciu).
Dupa cum vedeti, verdeturile de primavara nu reprezinta un remediu universal. Merita sa fiti atenti la ce culegeti sau cumparati, cum le preparati si daca nu cumva ele vin in contradictie cu anumite probleme de sanatate pe care le aveti.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024