Vitamina C și efectele secundare în caz de supradozaj
Vitamina C este un nutrient foarte important, care se găsește din abundență în multe fructe și legume. Un aport suficient este esențial pentru menținerea funcțiilor sistemului imunitar, dar și pentru vindecarea rănilor, sănătatea articulațiilor și susținerea funcțiilor cerebrale. De multe ori, observăm că se susține că vitamina C obținută din suplimente alimentare aduce beneficii în plus față de cea obținută din fructe și legume.
08.04.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 56 secundeUnul dintre cele mai frecvente motive pentru care se utilizează suplimentele cu vitamina C îl reprezintă prevenirea virozelor respiratorii sau reducerea simptomatologiei acestora. Totuși, multe suplimente nutritive conțin mega-doze de vitamina C, ceea ce în unele cazuri poate cauza diverse probleme.
Vitamina C este hidrosolubilă – nu se stochează în organism
Vitamina C se dizolvă în apă. În contrast cu vitaminele liposolubile (care se dizolvă în grăsime), vitaminele solubile în apă nu se stochează în organism. Vitamina C consumată este transportată de fluide, iar excesul este eliminat prin urină. Cum organismul nu poate produce de unul singur vitamina C, este important să consumi zilnic alimente bogate în această vitamină. Totuși, aportul de doze exagerate poate cauza efecte adverse, cum sunt tulburările digestive sau pietrele la rinichi.
Vitamina C și tulburările digestive
Problemele digestive sunt cel mai comun efect advers al excesului de vitamina C. În general, efectele adverse nu apar în urma consumului de alimente, ci în urma consumului de suplimente alimentare. Este posibil să ai parte de reacții adverse dacă consumi mai mult de 2000 de mg deodată. Această valoare este considerată limita superioară a tolerabilității. Cele mai frecvente reacții adverse sunt greața și diareea. Dacă ai avut parte de așa ceva în urma consumului unui supliment cu vitamina C, redu cantitatea sau, pur și simplu, renunță la acesta.
Vitamina C și fierul
Un rol esențial al vitaminei C este creșterea absorbției fierului. Ea se leagă de fierul non-hem, găsit în unele alimente de origine vegetală, făcându-l mai ușor de absorbit. Un studiu a arătat că absorbția fierului a crescut cu 67% în urma suplimentării cu 100 mg de vitamina C în timpul mesei. Unele persoane au însă un risc crescut de a acumula cantități mari de fier în sânge, cum ar fi cele care suferă de hemocromatoză. Astfel că excesul de vitamina C poate duce la afectarea inimii, ficatului, pancreasului, tiroidei. De menționat că în cazul unei persoane sănătoase, excesul de fier nu se acumulează în organism.
Vitamina C și pietrele la rinichi
Excesul de vitamina C este eliminat din corp sub formă de oxalați, produși reziduali ai metabolismului. Aceștia sunt eliminați prin urină. În unele condiții oxalații se pot lega de diverse minerale și pot forma cristale, care cauzează formarea pietrelor la rinichi. Consumul dozelor prea ridicate de vitamina C predispune la creșterea cantității de oxalați eliminată, astfel crescând și riscul calculilor renali.
Cât de multă vitamina C este prea multă?
Toate efectele adverse, incluzându-le pe cele digestive și renale, apar atunci când se consumă doze de peste 2000 mg pe zi de vitamina C. Dacă alegi să utilizezi un supliment cu vitamina C pe termen lung, este indicat să alegi unul care nu conține mai mult de 100% din doza zilnică recomandată. Aceasta este de 90 de mg pe zi pentru bărbați și de 75 mg pe zi pentru femei.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024