11.02.2019
Timp estimat de citire:
1 minut, 55 secundeUnele dintre cele mai importante vitamine necesare organismului nostru se gasesc in fructe, legume si cereale. Cand mergem la supermarket sau, mai bine, in piata, trebuie sa facem alegerile cele mai bune pentru a duce o viata sanatoasa. De preferat este sa punem in plasa cat mai multe alimente integrale, adica asa cum se regasesc ele in natura!
Haideti sa vedem in ce fel putem beneficia cel mai bine de pe urma calitatilor catorva alimente.
Vitamina A
Ajuta la formarea oaselor, intretine vederea, ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a somnului, contribuie la intretinerea sanatatii pielii si a mucoaselor si in lupta organismului impotriva infectiilor. Surse naturale de vitamina A: uleiuri vegetale, ciuperci, rosii, varza, morcovi, legume verzi (spanac, frunze de salata), conopida, soia, alge marine, drojdie de bere, polen, caise, pepene galben, mango, rodii, portocale, lamai.
Vitamina D
Cantitatea necesara zilnica este sintetizata in organism sub actiunea razelor solare asupra pielii. Vitamina D se asimileaza si din alimente cu ingrediente uleioase. Surse naturale de vitamina D: curmale, drojdie de bere, polen.
Vitamina E
Ajuta la formarea si protectia globulelor rosii si a tesuturilor musculare. Surse naturale de vitamina E: produse din cereale integrale, germeni de grau, napi, rosii, varza, legume verzi, soia, fructe cu coaja lemnoasa (nuci, arahide, alune, migdale), avocado.
Vitamina K
Numita si “vitamina antihemoragica”, previne hemoragiile, ajuta la formarea oaselor si scade riscul de atac de cord. Reduce riscul de menstruatii abundente si dureroase, impiedica formarea pietrelor la rinichi. Surse naturale de vitamina K: uleiuri vegetale, spanac, broccoli, varza, fenicul, patrunjel, naut, masline
Complexul de vitamine B
Joaca un rol important in sanatatea sistemului nervos, imbunatateste tonusul muscular, ajuta organismul sa contracareze efectele toxice ale alcoolului. Surse naturale de vitamine B: orez integral, fulgi de ovaz, fasole, alune, legume verzi, avocado, varza, morcov, caise, porumb, castane, arahide, smochine, curmale.
Vitamina C
Numita si acid ascorbic, este un antioxidant puternic si este necesar pentru formarea colagenului. De asemenea, are un rol deosebit de important in apararea organismului de actiunea radicalilor liberi si impotriva stresului oxidativ, principala cauza a imbatranirii fiziologice. Vitamina C favorizeaza absorbtia calciului si a fierului. Surse naturale de vitamina C: citricele (portocale, lamai, lime, grapefruit, pomelo), fructe rosii (capsuni, zmeura), kiwi, ananas, legume cu frunze verzi, rosii, ardei, macris, varza, patrunjel, broccoli, conopida, cartofi, varza de Bruxelles.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024