Vitaminele A, C și E, un scut al imunității
Sistemul imunitar reprezintă apărarea naturală a organismului care îl protejează împotriva infecțiilor și bolilor, apărarea fiind mediată atât de imunitatea înnăscută, cât și de cea adaptativă. Imunitate înnăscută reprezintă prima linie de apărare, care se stabilește foarte rapid, dar nu are memorie, nefiind suficient de puternică pentru a lupta singură împotriva unei infecții, iar imunitatea adaptativă, dobândită, care durează câteva zile sau săptămâni pentru a se dezvolta, dar generează memorie imunologică, drept urmare, o expunere ulterioară la același agent patogen duce la un răspuns imun rapid.
20.03.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 41 secundeConsumul de cantități adecvate de mai multe vitamine și minerale – în special de vitamina A, vitamina C și de vitamina E – este importantă pentru o funcție imunitară adecvată, iar deficiențele clinice ale acestor nutrienți slăbesc imunitatea și pot crește susceptibilitatea la infecții.
În următoarele rânduri vom aprofunda câteva dintre efectele acestor vitamine asupra funcției imunitare:
Vitamina A
Multe alimente conțin vitamina A, un nutrient esențial. Două surse de vitamina A sunt disponibile în dieta umană: vitamina A preformată (retinol și esteri retinilici) și carotenoizi de provitamina A (beta-caroten, alfa-caroten și beta-criptoxantina). Vitamina A preformată este prezentă în alimente din surse animale, inclusiv în produse lactate, ouă, pește și carne de organe. Carotenoizii de provitamina A provin din alimente vegetale, inclusiv legume cu frunze verzi, legume portocalii și galbene, produse din roșii, fructe și unele uleiuri vegetale.
Vitamina A joacă un rol esențial în sănătatea vederii și în creștere. De asemenea, este necesară pentru formarea și întreținerea țesutului epitelial și diferențierea, maturarea și funcționarea macrofagelor și a altor celule ale sistemului imunitar înnăscut.
Vitamina A este o vitamină esențială, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu o poate produce singur. Din acest motiv, este foarte important să ne asigurăm că alimentația noastră conține acest important nutrient.
Deficitul de vitamina A este asociat cu susceptibilitate crescută la infecții, răspunsuri imune modificate și afectarea capacității țesutului epitelial de a acționa ca o barieră pentru agenții patogeni.
Vitamina C
Numită și acid ascorbic, este un nutrient esențial, conținut în multe fructe și legume, inclusiv de citrice, roșii, cartofi, ardei roșu și verde, kiwi, broccoli, căpșuni, varză de Bruxelles și pepene galben.
Vitamina C joacă un rol important atât în imunitatea înnăscută, cât și în cea adaptativă, datorită efectelor sale antioxidante, acțiunilor antimicrobiene și antivirale și efectelor asupra modulatorilor sistemului imunitar. De asemenea, poate ajuta la inhibarea replicării virale, deoarece acțiunea antioxidantă a vitaminei C ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ în timpul infecțiilor.
În plus, consumul regulat de vitamina C ar putea reduce durata răcelii și severitatea simptomelor acesteia, dar administrarea suplimentelor de vitamina C numai după apariția simptomelor nu oferă beneficii consistente.
Mulți oameni cred că citricele au cea mai mare concentrație de acid ascorbic și nu greșesc – o portocală de mărime medie conține aproape 70 mg de vitamina C. Cu toate acestea, anumite legume pot fi, de asemenea, surse excelente. Un ardei gras, de exemplu, conține aproape 65 mg, în timp ce 100 g de broccoli oferă mai mult de 89 mg.
Deficitul de vitamina C afectează funcția imunitară și crește susceptibilitatea la infecții. Persoanele care fumează și persoanele ale căror diete includ o varietate limitată de alimente au șanse crescute de a avea deficit de vitamina.
Vitamina E
Reprezintă un grup de vitamine liposolubile care pot fi clasificate în tocoferoli (alfa, beta, delta, gamma) și tocotrienoli (alfa, beta, delta, gamma). Alfa-tocoferolul este cel mai comun tip și se găsește în cele mai mari cantități în țesuturile și ficatul corpului. Dar asta nu înseamnă că alte tipuri sunt mai puțin valoroase.
Fiecare formă de vitamina E are propriile sale abilități antioxidante unice – iar sursele alimentare conțin adesea un amestec de două sau de mai multe tipuri de vitamina E. Sunt prezente în mai multe alimente, inclusiv nuci, semințe, uleiuri vegetale și legume cu frunze verzi. Joacă un rol important în funcția imunitară, ajutând la menținerea integrității membranei celulare și a barierelor epiteliale și prin îmbunătățirea producției de anticorpi.
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024