Vreau sa slabesc! Dieta rapida sau regim pe termen lung?
Cand vezi ca hainele nu mai stau cum trebuie pe tine si cantarul a luat-o razna, prima solutie care iti vine in minte este aceea de a tine o cura de slabire rapida, care in doua-trei saptamani sa te faca sa arati ca la 18 ani. E calea cea mai scurta si, prin urmare, cea mai tentanta. Insa nu e nici cea mai sanatoasa si nici cea mai eficienta.
04.10.2018
Timp estimat de citire:
4 minute, 18 secundeDiferentele intre curele de slabire rapide si cele pe perioade lungi se vad in timp: primele iti iau imediat cateva kilograme, dar, la fel de rapid, iti dau altele in plus. Celelalte, asumate si integrate in viata de zi cu zi, te ajuta sa te mentii pentru mult timp aproape de greutatea ideala.
Iluzia scurta a siluetei perfecte
Poti sa apelezi la dietele rapide in situatii exceptionale: mergi la o nunta peste o luna, rochia nu mai sta bine pe tine si tii un regim care te subtiaza imediat. Trebuie sa iti asumi insa consecintele: fata trasa, pielea lasata, oboseala, ridurile vizibile, vergeturile si, cel mai grav, efectul yo-yo: dupa o dieta draconica, de teama ca il vei supune din nou la o perioada de lipsuri, organismul isi va face rezerve mai mari. Ceea ce inseamna, pentru tine, acumulare de kilograme, chiar mai multe decat cele pe care le-ai pierdut. De frustrare, vei incerca probabil sa reiei cura sau sa tii alta, mai complicata. Insa in felul acesta nu faci decat sa intri intr-un cerc vicios, sa-ti derutezi complet organismul si sa produci dezechilibre majore in corp.
Efectele dietelor rapide asupra sanatatii
Un mare risc pe care ti-l asumi cand incepi o dieta severa este cel al cresterii riscului de afectiuni cardiovasculare, odata cu cresterea colesterolului din sange. Infometarea duce la pierdere de masa musculara, nu de grasime, asa ca oasele devin sensibile, se pot rupe mai usor si creste riscul de osteoporoza. Mai mult, apar probleme digestive, imunitatea scade, iar organismul, fara resurse, devine obosit. Dietele de acest tip sunt interzise celor care au afectiuni mai vechi, pentru ca acestea se pot agrava. Este vorba, in primul rand, de boli digestive, cum ar fi ulcerul.
Dieta personalizata, cel mai intelept pas
Solutia sanatoasa de a slabi consta in curele de slabire si de mentinere a greutatii desfasurate pe perioade lungi de timp, in care nu se schimba doar alimentatia, ci si atitudinea fata de mancare si fata de tot ceea ce inseamna regim de viata sanatos. Practic, vorbim mai mult despre un nou stil de viata decat de reducerea cu unu-doua numere a masurilor la haine. Dieta de lunga durata se bazeaza pe echilibru si se construieste in jurul principiului ca organismul nu trebuie privat de substante nutritive, minerale, vitamine. Pentru a putea face o astfel de schimbare, nu e suficient sa vrei, ci trebuie sa si intelegi si sa constientizezi beneficiile. Discutia cu un specialist este esentiala. El iti va explica principiile care trebuie sa te ghideze si va personaliza recomandarile in functie de particularitatile organismului tau. De asemenea, veti stabili impreuna un tel realist si o strategie pe termen lung pentru a te mentine la greutatea ideala.
O dieta sanatoasa, pe termen lung, nu presupune neaparat eliminarea painii. Este suficient sa inlocuim painea alba cu cea integrala. Nici dulciurile nu se elimina total, ciocolata neagra fiind chiar indicata.
Fara obsesii privind caloriile
O slabire sanatoasa presupune pierderea a 2-3 kilograme pe luna, respectand principiile alimentatiei sanatoase si fara sa faci o obsesie din numararea caloriilor si cantarirea alimentelor. Atat timp cat organismul si creierul au timp suficient sa se acomodeze cu o noua rutina, tentatiile nesanatoase se reduc si nu va trebui sa te abtii de la ceea ce alta data iti facea placere. Pur si simplu vei deveni indiferent fata de multe alimente. Oricum, intr-un regim de viata echilibrat, poti sa-ti satisfaci micile pofte si chiar e indicat sa nu devii obsedat de ceea ce e voie vs. nu e voie.
Slabirea lenta inseamna, in primul rand, mentinerea celor trei mese principale si a celor doua gustari, in asa fel incat sa nu ai peste zi senzatia de foame. Un pont in aceasta privinta este urmatorul: mesteca incet si savureaza mancarea, dandu-i timp creierului sa proceseze informatia si sa trimita semnalul de „satul”.
Cura de slabire si stima de sine
Cand reusesti sa ajungi la o greutate ideala, stima de sine creste considerabil, iar viata ta se poate imbunatati vizibil. Esti impacat cu tine, esti multumit ca ai reusit si increzator ca poti face fata si altor provocari. Cand, insa, ai ajuns la acest rezultat printr-o dieta scurta si draconica, risti ca in scurt timp toate acestea sa devina istorie, din cauza efectului yo-yo. De aici si pana la depresie e un pas mic. Daca, in schimb, ajungi la acelasi rezultat in timp indelungat, dupa ce ti-ai schimbat stilul de viata, riscul de a te intoarce de unde ai plecat scade considerabil. Chiar daca mai pui cateva kilograme dupa cativa ani, vei putea controla si gestiona mai usor acest lucru.
Intr-o dieta scurta, sportul este optional. In una de lunga durata, e esential. Sunt suficiente 20-30 de minute pe zi pentru modelarea corpului, tonifierea si intarirea musculaturii.
Cristina Olivia Gaburici
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024