Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi
Că e vremea bună sau rea, iubitorul de munte este pe poteci la sfârșit de săptămână. Am pățit-o cu toții să plecăm după noi cu crema de protecție solară și să dăm de zăpadă până la genunchi. Iată însă că acum primăvara chiar a venit, așa încât în fiecare week-end putem lua cu asalt munții țării.
12.04.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 48 secundeDrumețiile sunt un sport excelent, o formă de mișcare ideală, care se adresează absolut tuturor vârstelor și care împletește binefacerile mișcării ca atare, cu expunerea la aer curat, ionizat negativ, și la soare. Drumeția este pentru toate vârstele pentru că nu toți munții sunt la fel. Există trasee ușoare pe care se descurcă și copilul de 5 ani, și bunica de 70. Desigur, pentru cei îndrăzneți sunt, inclusiv în România, poteci care îți pun la încercare și fizicul, și psihicul.
Dar să revenim la sfaturile promise. Ele se referă mai ales la drumeții mai antrenați, care îndrăznesc poteci medii sau dificile, chiar dacă în restul săptămânii au o muncă sedentară. Sigur, antrenamentul, chiar la sfârșit de săptămână, se adună și contează. Nu e totuna dacă te duci la Șapte Scări direct după o lună de 12 ore pe zi de zoom-uri sau dacă acum 5 zile ai fost pe Jepii Mari. Așadar:
- În ceea ce privește pregătirea fizică, ai mare grijă ce traseu alegi. Dacă vii după o perioadă foarte sedentară sau pur și simplu până acum nu ai mai urcat serios pe munte, alege un traseu ușor. Există site-uri specializate care dau calificative foarte precise traseelor și care te pot orienta. Dacă pleci în excursii organizate, nu face o surpriză neplăcută grupului, care va fi nevoit să te așteaptă pentru că nu reușești să faci față. Ideea este că, în timp, ai să câștigi și experiență, și antrenament, și că ai să “promovezi” la cele mai temerare trasee. Sau, după caz, nu o să îți placă și o sa te orientezi în altă direcție.
- Tot referitor la antrenament: orice altă forma de activitate fizică efectuată constant și serios te pregătește și pentru munte. Deci, dacă mergi de trei ori pe săptămână la sală și faci și aerobic serios, probabil ca nu vei avea probleme.
- Hidratarea este poate cel mai important aspect. Știu, rucsacul greu e o problemă, dar nu pleca fără 2 litri de apă! Sursele naturale de pe drum sunt nesigure, uneori îți pot pune sănătatea în pericol. Și, în fond, mai bine să iei prea multă apă, decât prea puțină. Mușchii în activitate produc foarte multă căldură, ai să transpiri abundent, deci ai să te deshidratezi. Îți recomand să ai la tine chiar o jumătate de litru de băutură pentru sportivi, care conține și săruri minerale și este mult mai eficientă pentru deshidratare. Există pudre sau tablete rehidratate, pe care le poți dizolva în apă și-ți poți prepara o băutură perfectă.
- Nu folosi surse de apă incertă. Apele de suprafață sunt prin definiție nepotabile. Alege doar izvoare chiar la originea lor, acolo unde ies din pământ, sau cișmele și fântâni curate.
- Înainte sau în timpul drumeției trebuie să îți refaci rezervele de carbohidrați, să dai de mâncare mușchilor care vor glucoză, multă glucoză. Batoanele energizante sunt cele mai eficiente și mai ușoare. Chiar și batoanele de glucoză simple sunt o soluție bună. Câteva fructe, dacă nu atârnă prea greu, te pot ajuta și cu energia, și cu hidratarea. În ceea ce privește mâncarea, poți mânca desigur orice, dar numai la popas. Nu uita că burta plină o să te “tragă” înapoi, mai ales dacă ai ales o conservă cu sarmale sau altceva cu multă grăsime. Proteinele rămân de bază, completate cu carbohidrați. Sandvișurile cu pâine integrală, în care pui brânză, cașcaval, felii subțiri de carne sau tofu, humus, frunze de salată sunt ideale. Unele legume chiar pot fi transportate cu ușurință, deci pune în spate niște castraveți sau 1-2 ardei grași. Conservele nu sunt rele nici ele, mai ales vara, când orice altceva riscă să se altereze. Alege produse cu mai puține lipide dacă urci în sezonul cald. Când urci iarna și este extrem de frig, sunt bine-venite și produsele mai grase, chiar dacă pe moment organismul nu va avea timp să le metabolizeze. Dar măcar ții pasul cu necesarul de calorii, care crește mult când urci în frig și vânt.
- O drumeție grea arde ușor 4000 de kilocalorii, dacă nu și mai bine (în funcție și de indicele de masă corporală al individului, de vârstă sau de sex). Asta nu înseamnă că după ce ai bătut un record trebuie să te dedai la excese alimentare. Mișcarea îți va face probabil foame, dar ai grijă că luni să nu mănânci tot 4000 de kilocalorii, ca să nu ai surprize neplăcute. Din fericire, studiile arată că după o perioadă de consum mare de energie, metabolismul energetic rămâne stimulat câteva zile, deci vei arde mai mult calorii și 2-3 zile după drumeție.
- În ceea ce privește echipamentul încălțămintea este cea mai importantă. Iar bețele de drumeție nu arată că ești neantrenat ci, din contră, că știi să îți respecți articulațiile.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024